/

Felújítják a szegedi jogi kar épületét + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

jogi_kar_felujitas_mj 024

Kormányzati támogatással 650 millió forintból újítanák fel a Szegedi Tudományegyetem jogi karának épületét. A tervek szerint visszaállítják a régi toronyszobát és annak kupoláját, valamint az épület udvarát is befedik.

Fendler Judit, az SZTE kancellárja a rekonstrukciót ismertető sajtótájékoztatón elmondta: az egyetem komoly pályázati összegeket nyert az elmúlt időszakban, az oktatási és tudományos kiválóságok fejlesztésére. Az infrastrukturális beruházásokat elsősorban kormányzati támogatással tudják megvalósítani. „Ez nem csak a jogi kar egy régóta várt, mind funkcionalitásában, mind esztétikumában jelentős változást hozó megvalósítása, hanem egy nagyon hosszú és gyümölcsöző folyamatnak az első lépése is” – fogalmazott az SZTE kancellárja. Tájékoztatása szerint a jogi kar eredeti fényének visszaállítása az első lépés, a további tervek közt szerepel még az egészségügyi és az élettudományi képzés fejlesztése is.

„Az a meggyőződésünk, hogy csak jó és méltó körülmények között lehet kiemelkedő tanulmányi és szakmai munkát folytatni, ezért a kormány 650 millió forintot különített el a felújításra” – tette hozzá Vízkelety Mariann az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára. A jogászképzés színvonalának emeléséről 2015-ben az igazságügyi minisztérium előterjesztési javaslatot tett, amit a kormány elfogadott. így 500 millió forintot különített el a jogász képzés szintjének a növelése érdekében, aminek felét ösztöndíjakra, a másik felét pedig tudományos kutatásokra szánják.

Balogh Elemér a SZTE Állam- és Jogtudományi Karának dékánja elmondta az eredetileg polgári leányiskolának szánt épület az évek során többször is átalakult. 1958-ban az egyemeletes létesítmény kupoláját lebontották, majd a hatvanas években kapott még egy szintet, így toronyszoba is eltűnt. A tervezett felújítás során visszaállítják a toronyszobát és a kupolát.”A projekt funkcionalitásában lényegesebb része a belső udvar minőségi fedett térré való átalakítása lenne, az udvar alatt pedig egy 130 férőhelyes termet hoznánk létre” – fejtette ki a dékán a rekonstrukcióról szóló terveket. Az építkezés megkezdéséhez a szegedi építési szabályzat módosítására van szükség, a várossal már megkezdődtek az egyeztetések. A részletes tervek kidolgozása ez év végére várható, jövő nyáron pedig már a munkálatok is elkezdődhetnek.

Előző sztori

Az Arizona State egyetem professzora tartott tréninget Csongrád megyében

Default thumbnail
Következő sztori

Fogadóóra a Szentesi Rendőrkapitányságon

Legutóbbi hasonló cikkek