Közélet

Egy kutatás szerint elfogultan tudósított a német "fősodratú sajtó" a menekültválságról

Egy kutatás szerint elfogultan tudósított a német "fősodratú sajtó" a menekültválságról

2017. július 20., csütörtök
Egy kutatás szerint elfogultan tudósított a német "fősodratú sajtó" a menekültválságról

Elfogultan tudósított az úgynevezett fősodratú sajtó Németországban a menekültválságról és hozzájárult a társadalom megosztottságához - mutatta ki egy tudományos kutatás, amelyről a Die Zeit című liberális hetilap számolt be előzetesen csütörtöki számában.

A jövő héten bemutatandó kutatás alapján a vezető német napilapok 2015 tavaszától 2016 tavaszáig a migrációs válságot illetően népnevelő kiadvánnyá változtak. Újságíróik nem a politikusok ellenőrzésével, hanem a polgárok gondolkodásának ellenőrzésével foglalkoztak, és mivel a polgárok életének mindennapi valósága zavarta volna őket a kormány menekültpolitikájának ünneplésében, ez a valóság nem is mutatkozott meg a írásaikban - írta a Die Zeit. A német szakszervezetekhez közel álló Otto Brennner Alapítvány irányításával a Hamburg Media School és a lipcsei egyetem szakértői által végzett elemzés szerint a vezető német lapok kudarcot vallottak. A "nyílt vita ösztönzése helyett elfojtották a vitát", felsorakoztak

Angela Merkel

kancellár politikájának támogatói közé és kritika nélkül átvették "a politikai elit lózungjait". Így elterjesztették az úgynevezett befogadási kultúra (Wilkommenskultur) fogalmának egy "eufemisztikus" - a dolog lényegét megszépítő -, és az olvasó meggyőzését szolgáló értelmezését, és sok újságíró az idegenellenesség gyanújával tekintett mindenkire, aki bírálta a kormány politikáját - idézett a Die Zeit a tanulmány megállapításaiból. A vizsgált lapok úgy viszonyultak a berlini menekültpolitika bírálóihoz, mintha továbbképzésre szorulnának emberségességből, és megpróbálták meggyőzni őket, többek között arra hivatkozva, hogy Németországnak szüksége van fiatal menekültek százezreire a társadalom öregedésének ellensúlyozásához. Mindezzel a Willkommenskulturt "félremagyarázva" előállítottak egy "varázsigét", amellyel "erkölcsi alapon meg lehet követelni a polgároktól az önkéntesen teljesítendő jószolgálati munkát". A "fősodratú média" tevékenysége így hozzájárult a társadalom "mély megosztottságához" - állapították meg a kutatók, akik több mint 30 ezer cikket elemeztek a Frankfurter Allgemeine Zeitung, a Bild, a Süddeutsche Zeitung és a Die Welt című országos lapok, valamint számos regionális napilap 2015 februárja és 2016 februárja között megjelent számaiból. A Die Zeit szerint az elemzés fontos hiányossága, hogy nem terjedt ki számos kommentárra, és teljesen figyelmen kívül hagyja a vendégszerzők - köztük a migrációs válságot sok szempontból bemutató szakértők - írásait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.