Csík-koncerttel, pörköltfőzéssel és baráti beszélgetésekkel ünnepelt Domaszék + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

domaszek_falunap_014

A kánikula sem rontotta el a jókedvet, ezen a hétvégén együtt mulat a 65 éves település – immár nagyközség apraja-nagyja.

A háromnapos falunapok nyitányaként pénteken először a gyermekek vonultak fel két-, három- és négykerekű járműveikkel. Kispéter Géza polgármester úgy fogalmazott, a nagyközség aprónépe a nemrég átadott 1956-os emlékművel is gazdagított, felújított Köztársaság tér avatókörét tette meg. Ezt követően a traktoros gazdák mutatták be kenyérkereső eszközeiket, felvonulásuk Domaszék belterületének jelentős részét érintette. Péntek este Dankó Szilvia mulatós műsora szórakoztatta a közönséget.

Szombaton a helyi lovastársadalom adott zenés köszöntőt Domaszék közösségének, és hívta közös ünneplésre a lakosságot. A polgármestertől megtudtuk, közel tizenöt fogat járta körül a települést, melyeket tucatnyi zenész kísért. Délelőtt az iskola udvarában rendezték meg a hagyományos főzőversenyt, ahol ezúttal pörköltkészítésben mérte össze szakácstudományát mintegy húsz csapat. “Jelen voltak a testvértelepülések képviselői is, több határon túli magyar delegáció érkezett. A falunapok nálunk mindig magyar-magyar találkozó, illetve a településről elszármazottak összejövetele is” – árulta el Kispéter Géza, aki hozzáfűzte, az időjárás szerencsére kegyeibe fogadta a falunapokat. A kánikula nem ronthatta el a jókedvet, a 37 Celsius-fok még a kuktákat sem tántorította el a bográcsok mellől.

A gasztromegmérettetés mellett zöldség- és gyümölcskiállításon, homokhátsági borok bemutatóján, Szekeres Máté fotókiállításán és állatszépségversenyen is részt vehettek a szórakozni vágyók. Az érdeklődők természetesen megkóstolhatták a domaszéki répás ínyencségeket is. A település első embere örömmel számolt be róla, hogy a főzőverseny zsűrijében ezúttal is szerepet vállalt B. Nagy László országgyűlési képviselő, aki már állandó vendége a település kiemelt rendezvényeinek. A honatyával természetesen szakmai-baráti beszélgetésre is lehetőség nyílt.

A SZEGEDma.hu B. Nagy Lászlót is megkérdezte, aki azt mondta, mindig örömmel jár “haza” Domaszékre. “Úgy gondolom, a domaszékiek méltán büszkék 65 éves településükre, mely immár a nagyközség címet viseli. Igazán példamutató, hogy a lakosságszám nemhogy nem csökken, hanem folyamatosan növekszik, immár több mint ötezren élnek itt. Ez nem is véletlen, mert a kiváló fekvésű, Szegedtől tizenkét kilométerre lévő Domaszék élhető, kellemes, békés település, mely folyamatosan fejlődik. Csak az idei esztendőben a Területi Operatív Program keretében négy pályázaton 435 millió forintnyi fejlesztési forrást nyert el, mely által még szebbé, még modernebbé válik majd a nagyközség, és tovább bővítheti lakosságát is. Hiszek benne, hogy ha így folytatja, és ha ezen az úton halad tovább, Domaszék néhány évtized alatt gyönyörű, vonzó kisváros lehet Mórahalom és Szeged között. A magam részéről a továbbiakban is minden segítséget megadok ehhez” – ígérte az országgyűlési képviselő.

Szombaton délután színpadi programokkal folytatódott az eseménysorozat, melyről egyébként egész nap helyszíni kitelepüléssel közvetített a Civil Hang Stúdió-Panda Rádió is. A helyi termelők zamatos gyümölcskóstolóval várták a látogatókat. Frissen főtt kukoricát, dinnyét, málnát és barackot osztottak. Átadták a település kitüntető címeit, köszöntötték a véradókat, majd a népdalkör és a művészeti iskola produkciója vezette be a hétvége sztárvendégét, a Csík zenekart. Az autentikus, régi zenék, a hagyományok őrzése, és az alternatív feldolgozások is helyet kaptak a műsorban. Az együttes muzsikájának hangzásvilága magával ragadta a közönséget, akik többször is visszatapsolták a formáció tagjait. A nagysikerű koncert előtt portálunknak interjút adott Csík János a zenekar alapítója, a vele készült beszélgetést jövő héten közöljük.

A falunapok vasárnap is folytatódnak. Reggel 9-kor kezdődik a szentmise a Szent Kereszt templomban, 16 órakor motoros felvonulás, majd motoros streetfighter show lesz, 19 órától pedig a Gera fivérek fergeteges utcabálja zárja majd az ünnepséget.

Bartus Bella – Pintér M. Lajos

no images were found

no images were found

Előző sztori

Tusványos, posványos, ingoványos – Orbán Viktor beárazta a magyar ellenzéket

Következő sztori

Megjelent az első egységes csomagolásban kapható cigaretta