Bemutatkoznak a szabadtéri statisztái: Kaszab Tamás és Reguli Máté

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

vizkereszt_vagy-amit_akartok_mj-035

A Szegedi Szabadtéri Játékok előadásai méltán híresek arról, hogy óriási szereplőgárdával rendelkeznek. A színészek és táncosok mellett lehetőségük nyílik – akár nem szakmabelieknek is – szerepelni egy-egy darabban, kipróbálni milyen érzés a világot jelentő deszkákon állni. Nem volt ez máshogy idén, A Vízkereszt, vagy amit akartok prózai előadás kapcsán sem.

Magáról a darabról és a Dóm téren eltöltött pillanatokról Kaszab Tamás és Reguli Máté statisztákat kérdeztük. Kaszab Tamás szegedi, 21 éves egyetemista, emellett sok időt fordít énekhangjának fejlesztésére és sportolásra is. Számára nem kérdés már, hogy mivel tölti nyarának nagy részét, ugyanis három előadásban is szerepel a Szegedi Szabadtéri Játékokon.

„Először általános iskolás koromban volt lehetőségem az újra rendezett Carmen című előadásban szerepelni, ami olyan érzéssel töltött el, hogy úgy éreztem, nekem ide még vissza kell jönnöm. Én voltam a legkisebb szereplő és leírhatatlan érzés volt az, amikor a színpadon is és a nézőtéren is minden egyes ember rám figyelt. Ezt egy rövid szünet követte és minden egyes meghirdetett castingra elmentem és általában be is válogattak az előadásokba, így elmondhatom, hogy nyáron a legtöbb időt, itt a Dóm téren töltöm. Nem volt ez másképpen idén sem, a Vízkereszt vagy amit akartok mellett még a Toscában, Ének az esőben és a Notre Dame-i toronyőrben is statisztálok ezen a nyáron. Ezek mellett az SZTE Gazdaságtudományi Karára járok, közgazdász hallgató vagyok. Nagy öröm, pont a mai napon értesültem arról, hogy kiváló tanulmányi eredményem miatt átsoroltak államilag finanszírozott képzésre. A premier mellett ez is okot ad, a mai ünneplésre.”

Reguli Máté 8 éve töretlenül, minden nyáron dolgozik Magyarország legnagyobb szabadtéri színpadán. A 30 éves angoltanár sok szép emléket őriz eddigi darabjairól, viszont valószínűleg az idei évvel elbúcsúzik a Szegedi Szabadtéri Játékoktól.

„Talán én vagyok jelenleg a rangidős statiszta, a nyolcadik nyaramat töltöm itt a téren. A szabadtéris mozdony füstje, ha jól emlékszem 1995-ben csapott meg, a Valahol Európában című musicalben szerepeltem, majd egy 10 évnyi szünet után újra statisztálni kezdtem. Az idei év az első olyan, amikor Béres Attilával dolgozom és nem Operettszínházas maga a produkció. Hétköznapjaimban jelenleg magánórákat adok, én is itt a Szegedi Tudományegyetemen végeztem angol szakon. Munkámból kifolyólag pedig úgy néz ki, hogy valószínűleg Pestre fogok költözni, így lehetséges, hogy az idei évem volt az utolsó, itt a szabadtérin.”

A két statisztától a Vízkereszt, vagy amit akartok előadással kapcsolatban azt is megkérdeztük, hogy mitől különleges számukra a darab, miért van létjogosultsága a Szegedi Szabadtéri Játékokon. „Teljesen vegyes érzelmek kavarognak bennem, annyira újdonság volt, hogy Béres Attilával prózai előadást csinálunk és nem kell benne énekelnem statisztaként. Az első két nap úgy éreztem, hogy életem egyik legjobb munkája lesz, ugyanis kiváló szereplőgárdával dolgozhatunk együtt. Ezek mellett a rendező úr kimondottan odafigyel a mellékszereplőkre is, ami külön öröm számunkra” – mondta Kaszab Tamás.

„Igazából nekem az a furcsa, hogy most van a legkevesebb dolgunk statisztaként, aminek igazából örülök, mert énekesi-táncosi képességeket nem igényel, szóval sok időnk marad akár a barátkozásra vagy a lazulásra is. Újdonság nekem, hogy az egész színpadon homok borítja és a díszlet tulajdonképpen egy fél Shakespeare fej, van egy strandfoci érzésem, miközben a színpadon állok. Ezen felül az egész színpad egybe van nyitva és két félre osztja a jó és a sötét oldal. A nézőnek pedig oda kell figyelnie, hogy most melyik oldalon is vagyunk” – tette hozzá Reguli Máté. “Arra a kérdésre, hogy mitől különleges ez az előadás én a két zenekart mondanám. Az egyik egy nép a másik pedig egy rock zenekar, akik néha össze is játszanak, de tulajdonképpen a sötét és jó oldalt szimbolizálják. Annak ellenére, hogy prózai előadás, tele van zenével, még a finálé is egy Mamma Mia-hoz hasonló buli.”

Kaszab Tamás szerint a színészek azok, ami miatt igazán kiváló és méltó Shakespeare darabja. „Számomra Alföldi Róbert, – aki az utóbbi időben rendezéseiről vált ismertté -, szerepe és színpadi léte olyan hangulatot kelt és a karakterét úgy valósítja meg, hogy szinte mindenkinek egy biztonságérzetet ad, hogy az előadás csak jól sülhet el. Továbbá Hernádi Judit és Bodrogi Gyula is csak a puszta jelenlétükkel mosolyt csalnak a nézők és a kollegák arcára is. Számunkra ez igazán megtisztelő, hogy elmondhatjuk, hogy velük állunk egy színpadon.

Máté szerint kiemelendő az is, hogy a vezető színészek kollegaként tekintenek a statisztákra is.
„Igazából ez számunkra és a színészek számára is munka, így tulajdonképpen munkatársak vagyunk és a cél az, hogy egy minél jobb előadást állítsunk színpadra. Ebből kifolyólag mi is és ők is teljes komolysággal tekintünk egymás munkájára. Ők is tudják, hogy egy ekkora színpadon statiszták nélkül nem lehetne előadást csinálni.”

A jövőre nézve Kaszab Tamás, annyit mondott, hogy benne pezseg a vér és soha nem mondana nemet egy ilyen lehetőségre. Erasmus tanulmányokat tervez januártól, de úgy próbálja intézni, hogy nyáron már itthon legyen és szerepeljen a Szegedi Szabadtéri Játékok előadásain. „Nekem fontos az, hogy egy olyan közösség tagja legyek, akikkel szívesen töltöm az időmet és beszélgetek, és ezek mellett a művészet részesei vagyunk.” Akik szintén kedvet éreznek ahhoz, hogy Magyarország legnagyobb színpadán, kiemelkedő színészekkel dolgozhassanak, kövesség a Szegedi Szabadtéri Játékok Facebook-oldalát, ahol értesülhetnek az esetleges statiszta castingokról.

Molnár Máté Zoltán

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Fidesz: Vona nem veszi emberszámba a nyugdíjasokat

Következő sztori

A hunok nyomait keresik Szegeden a mongol dokumentumfilmesek

Legutóbbi hasonló cikkek