Az amerikai pénzügyminisztérium újabb szankciókat jelentett be Irán ellen

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter újabb szankciókat jelentett be Irán ellen, miután Teherán csütörtök hajnalban ismét rakétakísérletet hajtott végre.

A pénzügyminisztérium Vagyonellenőrzési Kincstári Hivatala (OFAC) Mnuchin pénzügyminiszter aláírásával pénteken közleményt hozott nyilvánosságra, amelyben bejelentette: szankciókat foganatosít az iráni ballisztikusrakéta-program fejlesztésében központi szerepet játszó Shahid Hemmat vállalatcsoport (SHIG) hat leányvállalata ellen a csütörtöki rakétafelbocsátás miatt.

“Az Egyesült Államok kormányzata továbbra is kíméletlenül fellép az Irán ballisztikusrakéta-programjával összefüggő tevékenységek ellen, legyen szó műhold felbocsátására alkalmas rakéta tesztjéről, ballisztikusrakéta-rendszerének fejlesztéséről, vagy jemeni hútik Szaúd-Arábia elleni rakétatámadásainak valószínűsíthető támogatásáról, ahogy az a múlt héten történt” – fogalmaz a minisztériumi közlemény.

Az új szankciók azokat a vállalatokat veszik célba, amelyek kulcsszerepet játszanak az iráni ballisztikusrakéta-programban. Közleményében Steve Mnuchin hangsúlyozta az Egyesült Államok “mélységes aggodalmát” az iráni rakétaprogram fejlesztése és rakétakísérletei matt.

A szankciók értelmében az érintett cégek valamennyi esetleges amerikai vagyonát befagyasztják és megtiltják amerikaiaknak hogy bármiféle üzleti kapcsolatot folytassanak velük. A közlemény figyelmeztet arra is, hogy szankciók fenyegetik az e cégekkel kapcsolatban álló nem amerikai pénzügyi intézményeket is.

Teherán csütörtök hajnalban végzett sikeres rakétakísérletet: műhold felbocsátására alkalmas, Szimorg típusú rakétát lőtt ki. Szakértők szerint a Szimorg Irán eddigi legfejlettebb rakétatípusa. Pár órával ezt követően az amerikai külügyminisztérium szóvivője közleményben ítélte el a rakétatesztet.

Előző sztori

Szimbolikus jelentőségű, hogy életben van-e az Iszlám Állam vezetője

Következő sztori

Strandfoci: az utolsó percekben fordított a Bonyhád ellen az FC Junior Sport