Amerika Kínán keresztül képes nyomást gyakorolni Észak-Koreára

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Egyesült Államok alapvetően Kínán keresztül tud nyomást gyakorolni Észak-Koreára, hiszen Kína a kommunista rezsim legfontosabb kereskedelmi partnere – jelentette ki Ugrósdy Márton Amerika-szakértő szerdán az M1 aktuális csatorna műsorában.

A kutató azzal kapcsolatban beszélt erről, hogy Észak-Korea immár olyan interkontinentális ballisztikus rakétával is rendelkezhet, amely eléri az Egyesült Államok területét.

Ugrósdy Márton közölte: Kína a szénvásárlások visszafogásával, illetve a kőolajeladásának szűkítésével képes nyomást gyakorolni az észak-koreai rezsimre, ám kérdés, hogy akarja-e ezt.

Kína ugyanis nem nézi jó szemmel, hogy Amerika rakétaelfogó fegyverrendszereket telepít Dél-Koreába, ezért az alku része lehet ezek visszavonása. Annál is inkább, mert az észak-koreai fejlesztések alapvetően a rendszer fennmaradását szolgálják – tette hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy a közelgő G20-csúcstalálkozó előtt az amerikai elnök találkozik 12 uniós tagállam vezetőjével, a szakértő azt mondta, csak egy biztos: szóba kerül, hogy Amerika cseppfolyós földgázt adjon el ezeknek az országoknak.

Ugyanakkor Donald Trump minden bizonnyal szorgalmazni fogja, hogy a NATO-tagállamok fordítsák GDP-jük 2 százalékát védelmi kiadásokra. Ezt ugyanis ma kevés ország teljesíti – közölte Ugrósdy Márton.

Default thumbnail
Előző sztori

Fazekas: jó lehetőség a török export a magyar gazdáknak

Default thumbnail
Következő sztori

Vádemelés a szilveszterkor késelő férfival szemben

Legutóbbi hasonló cikkek