A testvértelepülési kapcsolatokról is szól az Üllési Nyári Fesztivál

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

ullesi_fesztival_plakat01A megújult Üllési Nyári Fesztivál középpontjában az egy évtizedes múltra visszatekintő testvértelepülési kapcsolat áll Torockószentgyörggyel, így az alföldi ízek mellett erdélyi finomságok is készülnek majd a főzőversenyen, de fotókiállítás is nyílik és a koncertkínálat is színes, fellép többek között a Mystery Gang és az Apostol is.

A Toroczkó – torockószentgyörgyi testvértelepülési kapcsolat egy évtizedes fennállását kopjafaavatással is megünneplik Üllésen, s ahogy a nagyközség polgármesterétől, Nagy Attila Gyulától megtudtuk, szombaton fotókiállítást nyitnak meg, majd egy igazi kerékpáros világjáró, Bunford József mesél élményeiről. A jó hangulatról nemcsak a borkóstoló, hanem a Mystery Gang és a Kerozin gondoskodik, míg vasárnap az Apostol lép színpadra. Az Üllési Fonó Néptáncegyüttest mindkét nap színesíti a programot, s ahogy a település első embere fogalmazott, mintegy fesztivált csinálnak a fesztiválon belül. Vasárnap délelőtt Szőke Andrással főzhetnek a kilátogatók, a közkedvelt humorista a magyaros és erdélyi ízeket teszi szavaival még zamatosabbá.

ullesi_fesztival_plakat02A településvezető elmondta, korábban nyárindító napokat és nyárbúcsúztató fesztivált is rendeztek, idén első alkalommal összevonták a két rendezvényt, hiszen azt tapasztalták, hogy a környékbeli településeken is rengeteg program van nyaranta, és csak kapkodta az ember a fejét, hogy milyen rendezvényen is vegyen részt. Megjegyezte, az időzítés így sem lett tökéletes, hiszen Mórahalmon városnapokat tartanak, Szatymazon őszibarack fesztivált, míg Derekegyházán palacsintafesztiválra várják az érdeklődőket ezen a hétvégén. Nagy Attila Gyula reméli, az Üllési Nyári Fesztivál ingyenes programjai a rendezvénytorlódástól függetlenül sok érdeklődőt fog vonzani Csongrád megye minden pontjából.

„Szokássá vált, hogy magyar települések külhoni magyarlakta falvakkal, városokkal tartsák a kapcsolatot, segítve őket, de úgy érzem, ez fordítva sült el, ugyanis úgy látom, sokkal többet kaptam a közigazgatásilag egybetartozó Torockótól és Torockószentgyörgytől az elmúlt egy évtizedben, mint amit mi adhattunk nekik. Magyarság identitástudatból például van mit még tanulnunk. Korántsem protokolláris a kapcsolatunk, például rengeteget utaztatjuk a gyermekeinket, hogy beszélgessenek az ottani fiatalokkal, de vannak gazdasági szálak is, amelyek összekötnek bennünket, például az egyik kinti fiatalember innen és a környékről visz ki zöldségeket, illetve hoz is be hazánkba” – részletezte Nagy Attila Gyula, aki B. Nagy László országgyűlési képviselővel közösen nyitja majd meg a rendezvénysorozatot. Hozzátette, ma már elmondható, hogy tényleg testvéri, rokoni szállal kötődnek egymáshoz, s ez a legnagyobb hozadéka az egy évtizedes kapcsolatnak. Aki a hétvégén ellátogat a fesztiválra, megtapasztalhatja ezt a valóban virágzó együttműködést is.

Előző sztori

Labdarúgás: hiányzott a játék a Szeged-Grosics visszatérőjének

Következő sztori

Országszerte heves zivatarokra figyelmeztetnek