Közélet

A Rotary Club Szeged-Tisza fát ültetett a világelnökkel

A Rotary Club Szeged-Tisza fát ültetett a világelnökkel

2017. július 11., kedd
A Rotary Club Szeged-Tisza fát ültetett a világelnökkel
rotary_szeged_talalkozo

Magyarországra látogatott július 2-án Ian Riseley, a Rotary világelnöke, valamint felesége Juliet. A világelnök a Szentendrei Skanzenben a magyar Rotary Clubok képviselőivel fát ültetett, a Szegedi Gyermekklinikán a „Gift of Life” „Ajándékozz életet!” program keretében megmentett gyermekekkel és orvosaikkal találkozott. Szentesen a Magyar Rotary Családi Konferenciáján megismerkedett az Ifjúsági Klubok és a Rotary Hölgy Klubok programjaival, valamint részt vett a három szegedi rotary klub által rendezett fogadáson.

Ian Riseley

az ausztráliai Sandringham Rotary Club tagja, akit kiemelkedő társadalmi szerepvállalásáért a 2017/18-as évre Világelnöknek választottak. A jótékonysági közösség frissen beiktatott vezetője első hivatalos útján hazánkba érkezett. A programsorozat első állomása a Szentendrei Skanzen volt, ahol a Rotary következő évi világméretű faültetési programja elindult. A világelnök az első fát

Mészáros Zoltánnal

, a magyarországi Rotary most hivatalba lépő kormányzójával ültette el. Őket követte az 53 magyarországi Rotary Klub elnöke és képviselői, így a Rotary Club Szeged-Tisza elnöke,

Zsótér Brigitta

is fát ültetett. A program lényege, hogy a világ 1 millió 200 ezer rotarystája a következő egy évben szintén elültet legalább egy-egy fát. A jövő és jelen találkozása jegyében Ian Riseley és Mészáros Zoltán az első elültetett facsemete árnyékában egy időkapszulát helyezett el a magyar Rotary Klubok az utókor számára írt üzeneteivel. Ez egy Rotary Emlékhely alapját is szolgálja, melyet októberben az újabb 1500 fa elültetésekor fognak felavatni.

rotary_szeged_talalkozo2

Másnap a Szegedi Gyermekklinikán folytatódott a program, ahol a delegáció a sajtó jelenlétében találkozott egy 25 éve életmentő műtéten átesett, most teljesen egészséges fiatalemberrel, karonülő gyermekekkel és csecsemőkkel. Ők mindannyian a Rotary „Gift of Life” programjának köszönhetik életüket, azzal a 80 fiatalemberrel együtt, akiket az elmúlt 20 évben a magyarországi Rotary támogatása mentett meg. A program lehetőséget nyújt arra, hogy határon túli gyermekek életét megmentsék, és a műtét után teljes életet élhessenek. A Szegedi Gyermekklinika orvosainak felkészültsége és technikai felszereltsége biztosítja, hogy azon országokból, ahol ez nem áll rendelkezésre az ott született gyermekeken életmentő műtéteket hajtsanak végre. Ian Riseley szerint csodálatos az orvosok által végrehajtott munka, s egyben fontos a Rotary klubok szerepe a „Gift of Life” programban. A második nap Szentesen folytatódott, ahol a város szívében fiatalok sokasága fogadta a világelnöki párt. A megyeháza konferenciatermében népes közönség gyűlt össze, bemutatkoztak az Inner Wheel, a Hölgy partner klubok, a magyar Rotaract (huszonévesek), InterAct (tizenévesek), EarlyAct (legfiatalabbak Klubja), így a Rotary Club Szeged-Tisza EarlyAct klubja is, amely a Szegedi Gregor József Általános iskola diákjaiból alakult.

EarlyAct Szentesen

Délután Ian Riseley és Mészáros Zoltán a Sándor-palotában megbeszélést folytatott

Áder János

köztársasági elnökkel. A megbeszélés fő témája a környezetvédelem volt. A köztársasági elnök a világelnök és a magyarországi kormányzó figyelmébe ajánlotta az új magyarországi megoldások világméretű kiterjesztését, illetve propagálását a Rotary világszervezetén keresztül. Ezt követően Ian Riseley és Mészáros Zoltán az MTVA stúdiójában élő adás keretében ismertette a Rotary programjait, a magyarországi jószolgálati tevékenységét. A nap végén a világelnöki párt a szegedi rotary klubok, köztük a Rotary Club Szeged-Tisza is a Dóm altemplomában egy nagyszabású rendezvény keretein belül fogadták. Ian a Rotary International világelnöke és Mészáros Zoltán a Magyar Rotary District kormányzója

Juhász Máténak

, a Rotary Club Szeged-Tisza tagjának és a

Docpiano Bandnek

a "kimagasló szakmai valamint a Rotary értékrendjét tükröző és azt népszerűsítő tevékenységük" elismerésként megerősítette a Magyar Rotary Zenei Nagykövete kitüntetését. A két napos rendezvénysorozaton több mint 600 Rotarysta és partner klub tagja, valamint 14 ország képviselője vett részt.

rotary_szeged_talalkozo3

Ian Riseley a látogatás végén elismerését fejezte ki a Magyarországon folyó humanitárius munkáért, lenyűgözte a kedves fogadtatás és az őt körülvevő fiatalos energia, a számtalan nemes program. Arra biztatta a jelenlévőket, hogy tehetségükhöz mérten változtassanak a világon. „ROTARY: MAKING A DIFFERENCE!”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.