Bulvár

Újrakezdődik a halálos tiszai embercsempészés szervezésével vádolt férfi pere

Újrakezdődik a halálos tiszai embercsempészés szervezésével vádolt férfi pere

2017. június 20., kedd
Újrakezdődik a halálos tiszai embercsempészés szervezésével vádolt férfi pere
jog_birosag_torveny

A Szegedi Törvényszék megalapozatlanság miatt kedden hatályon kívül helyezte a 2009-ben a Tiszán, Szeged alatt történt, tizenöt halálos áldozattal járó embercsempészési ügy szervezésével vádolt férfit - bizonyítottság hiányában - felmentő elsőfokú ítéletet.

Kovalcsik Éva

tanácsvezető bíró közölte, a felmentő ítélet megalapozatlansága az ügy felderítetlenségéből fakad. A vádirat szerint a Szlovákiában élő, koszovói származású elsőrendű vádlott szervezőként olyan bűnszervezetben vett részt, amely jelentős összegekért illegálisan migránsokat szállított Nyugat-Európába. A férfi Svájcból szervezte és irányította társai összehangolt tevékenységét. A bűnszervezet tagjai 2009. október 14-én 18 koszovói albán állampolgárnak nyújtottak segítséget ahhoz, hogy illegálisan átlépjék a szerb-magyar határt. A határsértőket a Tiszán motorcsónakkal akarták átjuttatni Magyarországra, mivel tartottak a fokozott szárazföldi ellenőrzéstől. Túlterheltség, a rossz időjárási viszonyok, a folyó erős hullámzása miatt a jármű felborult, tizenöten a vízbe fulladtak, csak egy férfi és két gyereke élte túl a tragédiát. Az első fokon eljáró Szegedi Járásbíróság többek között azért mentette föl a vádlottat, mert álláspontja szerint a koszovói hatóságoktól beszerzett bizonyítékok egy része a garanciális feltételek meglétének hiánya miatt a magyar eljárásban nem volt felhasználható. A törvényszék álláspontja szerint azonban a járásbíróságnak meg kellett volna vizsgálnia, hogy e bizonyítékok beszerzése megfelelt-e a koszovói eljárásjogi szabályoknak - közölte Kovalcsik Éva. Az eset miatt Szerbiában és Koszovóban csaknem húsz embert ítéltek el. A megismételt elsőfokú eljárásban a járásbíróságnak - miként az ügyészség is indítványozta - be kell szereznie az ügyben Koszovóban született jogerős ítéletet is, mert az számos, a vádlottra vonatkozó ténymegállapítást tartalmaz. A Szegeden zajló eljárásban egy vajdasági magyar férfit azzal vádoltak, hogy a folyó magyarországi oldalán az ő feladata lett volna a migránsok fogadása, a balesetet látva azonban elhagyta a helyszínt. A járásbíróság korábban őt is felmentette, az ő esetében az ítélet jogerőre emelkedett, mivel a Csongrád Megyei Főügyészség visszavonta fellebbezését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.