Kultúra

Új antológia a Szegedi Horizonton

Új antológia a Szegedi Horizonton

2017. június 6., kedd
Új antológia a Szegedi Horizonton
szegedihorizont

Diószegi Szabó Pál és Bene Zoltán új, hagyományteremtő kezdeményezést indított el. Válogatást készítenek évente a Szegedi Horizont című kötetekbe a szegedi írók, költők folyóiratokban megjelent munkáiból. A könyvhétre készül el az antológia, amelyben többek között Grecsó Krisztiántól, Szilasi Lászlótól is olvashatunk egy-egy írást. Bene Zoltán adott interjút lapunknak.

- Miért újdonság a Szegedi Horizont? Mikor és kikben merült fel az ötlet, hogy szükség van egy új antológiára a városban?

- Még a kilencvenes évek második felében,

Simai Mihály

elképzelése alapján született meg a Szegedtől Szegedig antológia, amely, ha nem tévedek, 16 esztendőn keresztül jelent meg, összegyűjtve a Szegedhez kötődő írókat, költőket, esszéistákat. A kiadó, a Bába és Társai Nyomda megszűnésével azonban ez a sorozat 2013-ban megszakadt. 2014-ben ehelyett jelent meg

Tandi Lajos

kezdeményezésére és ötletéből a Szeged Antológia, amelynek szerkesztésében az ötletgazda mellett

Diószegi Szabó Pál

és jómagam is részt vállaltunk. 2015-ben is napvilágot látott egy Szeged Antológia című válogatás, Tandi Lajos szerkesztésében, nem könyvhétre, hanem az év végén, s tavaly is született egy ilyen válogatás-kötet, ismét könyvhétre és ebben Tandi Lajos mellett újra részt vettünk mi is Palival. Azért döntöttünk úgy, hogy az idén a saját utunkra lépünk, mert nem mindenben értettünk egyet Tandi Lajossal a szerkesztés során. Elsősorban az antológia szerkesztés alapvető metódusában nem. Mi úgy véltük, nem fölkérő levelek útján kellene összeállítani a kötetet, a megszólított szerzőkre bízva, hogy válasszanak valamit az írásaik közül, hanem egy klasszikus tallózó antológiát kellene összeállítani. Ez azt jelenti, hogy az előző évben – jelen esetben tehát a 2016-osban – folyóiratokban megjelent írásokból válogattunk. Azaz nem a szerzőktől kértünk írásokat, hanem az előzetesen összeállított szerzői lista alapján mi magunk tallóztuk a lapokat és választottuk ki a műveket. Szigorúak voltunk, tartottuk magunkat ahhoz, amit elhatároztunk: kizárólag 2016-os folyóirat-megjelenések kerültek a könyvbe.

- Mely folyóiratokban megjelent írásokból válogattak?

- Több, mint harminc orgánumból, a címeiket feltüntetjük a kötetben; de hogy néhányat említsek: a Tiszatájtól az Alföldön keresztül Kortársig, a Magyar Naplótól a Bárkán át a Forrásig, a Pannon Tükörtől a Spanyolnáthán keresztül a Ligetig széles a spektrum.

portre2_fekvo

- Kik azok a szegedi írók, költők, akiknek a művei bekerültek a válogatásba? Milyen műfajú írásokat olvashatunk tőlük?

- Negyvenkét alkotó írásaival találkozhatnak a kedves Olvasók az antológiában – mivel ábécé-rendben követik egymást a szerzők, ezért hát

Balogh Gyulától Zalán Tiborig

. Novellát, verset, regényrészletet, tárcát rostáltunk egybe. Ez ugyanis egy szépirodalmi válogatás, nem gondolkodtunk tanulmányok megjelentetésében, mint egykor a Szegedtől Szegedig antológia szerkesztői, s ezt a jövőben sem tervezzük. Mert nem tagadjuk, hogy hagyományt szeretnénk teremteni a Szegedi horizonttal, megpróbálunk, ahogyan a kötet fülszövegében írjuk: „évről évre letenni az Olvasók asztalára egy-egy gyűjteményt, amely a kortárs irodalom szegedi keresztmetszetét mutatja föl, tallózva az előző évben publikált alkotásokból.”

- Habár nehéz lehet választani, biztosan akad személyes kedvence. Melyik két írással kezdené az antológia olvasását?

- Olyannyira nehéz választani, hogy képtelen vagyok rá. Sok munka fekszik ebben a gyűjteményben, ezért, nem tagadhatom azt sem, hogy elfogult vagyok. Örömmel tölt el, hogy az olyan „húzónevek”, mint

Darvasi László, Szilasi László, Hász Róbert, Grecsó Krisztián, Podmaniczky Szilárd, Géczi János

, a már említett Zalán Tibor vagy éppen a nemrégi elhunyt, kiváló

Szepesi Attila

mellett olyan fiatalok is szerepelnek a könyvben, mint

Balogh Gyula, Molnár H. Magor, Hernyák Zsóka

vagy

Pál Sándor Attila

. Bár szívem szerint én mindenkit fölsorolnék, mert mindenki erősíti a kötetet.

- Mikortól és hol lehet megvásárolni a Szegedi Horizontot?

- Az antológia bemutatója a könyvhét nyitónapján, június 8-án lesz a Városháza dísztermében, 18 órakor, ekkor debütál a kötet, amelyet az Írott Szó Könyvesboltban és annak könyvheti standján biztosan meg lehet majd vásárolni.

- Korábban említette, hogy hagyományteremtő szándékkal hozták létre az új antológiakötetet. Meddig várják azokat a kiadókat, szerzőket, akik egy folyóiratban idén megjelent írásukat szeretnék viszontlátni a 2018-as kötetben?

- Nem várjuk őket, a több munkát igénylő utat választottuk: a mi feladatunk fölkutatni a megjelenéseket, elolvasni az írásokat és válogatni belőlük. Van egy bő szerzői listánk, rajta a Szegedhez kötődő írók, költők nevei – az ő szövegeiket keressük a lapokban, hiszen a két kiindulási szempontunk továbbra is az, ami eddig. A szerzőre vonatkozóan abból indulunk ki, hogy kötődjön Szegedhez, míg a művel kapcsolatosan abból, hogy az antológia megjelenését megelőző évben folyóiratban jelenjen meg. Ergo jövőre, ha újra elnyerjük a Város támogatását a válogatás megjelentetéséhez, a 2017-es termésből szemezgetünk majd. Ebből a struktúrából következik, hogy bármelyik évben kimaradhatnak értékes alkotók a válogatásból, hiszen, ha valaki az előző esztendőben, teszem azt, regényt írt és nem publikált belőle részleteket, ugyanakkor egyéb szépirodalmi írásokat sem közölt, akkor az adott szerző esetében nincs miből válogatnunk. Ezt föl kell vállalnunk, ha következetesek akarunk maradni a szerkesztési elveinkhez. Márpedig ez föltett szándékunk. Ugyanakkor azért nem az a jellemző, hogy nincs miből tallózni. Többnyire jó néhány írásból választhatunk, s igyekszünk közülük a legjobbakat az antológiába szerkeszteni – persze, hogy melyikeket ítéljük a legjobbaknak, az már szubjektív döntés…

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.