Közélet

Több forrás jutott a gazdáknak - Csongrád megyében is jól vizsgázott az új agrártámogatási struktúra

Több forrás jutott a gazdáknak - Csongrád megyében is jól vizsgázott az új agrártámogatási struktúra

2017. június 30., péntek
Több forrás jutott a gazdáknak - Csongrád megyében is jól vizsgázott az új agrártámogatási struktúra
szalmabala_mezogazdasag

A hazai és uniós forrásból finanszírozott agrár- és vidékfejlesztési támogatásoknál jól vizsgázott az új ellenőrzés és folyósítás – ugyanabban az időszakban országos szinten 38.6 milliárd forinttal több támogatáshoz jutottak a magyar gazdák – jelentette ki Juhász Tünde, Csongrád megye kormánymegbízottja mai sajtótájékoztatóján.

Az ország első egységes, integrált agrárigazgatási ügyfélszolgálatán, Hódmezővásárhelyen a megyei kormányhivatal vezetője arról beszélt, hogy a főbb jogcímen igényelhető kérelmek ügyintézésének lezárása, illetve a végfizetés 99 százalékban megtörtént a 2017. június 30-i határidő előtt. Csongrád megye mezőgazdasági termelői a 2016-ban benyújtott egységes kérelmek elbírálása után 21 milliárd forintnyi támogatást kaptak.

Juhász Tünde

mai sajtótájékoztatóján elmondta: a 2017 január elsejétől felállt új rendszerben, - amelynek lényege, hogy a korábbi Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalok integrálódtak a megyei kormányhivatalok szervezetrendszerébe-, már a megyei kormányhivatalok is szerepet kaptak az agrár- és vidékfejlesztési támogatások igénylésének folyamatában. Az egységes kérelmek online felületen nyújthatók be a Magyar Államkincstárhoz. A 2016-os kérelmekben nevesített adatok ellenőrzése – amelyben már feladata volt a megyei kormányhivataloknak is - rendben megtörtént és a kifizetés is döntő mértékben megvalósult a törvényben meghatározott június 30-i határidőig. Az új, rugalmas ügyintézési rendszernek is köszönhető a kormányhivatal vezetője szerint, hogy míg a 2015-ös évre vonatkozóan a támogatás összege 372,8 milliárd forint volt országos szinten, addig a 2016-os évben már 411,4 milliárd forint kifizetésénél tart a Magyar Államkincstár az egységes kérelemhez kapcsolódó támogatások esetén. Ez azt jelenti, hogy ugyanarra a célra 38,6 milliárd forinttal több forrást lehetett juttatni. „Ez a számadat is azt igazolja – jelentette ki Juhász Tünde -, hogy a januári átszervezés, az új feladatok kormányhivatalokhoz kerülése gyorsította az ügyintézést és a jövőben is arra lehet számítani, hogy még korábban zárul és még eredményesebben zajlik majd az igénylés folyamata.” Az egységes kérelmek beadás Csongrád megyében még gördülékenyebb, mint máshol, hiszen április óta Hódmezővásárhelyen működik az ország első és egyetlen integrált agrár ügyintézési ügyfélszolgálata – folytatta a kormánymegbízott. Emlékeztetett: a Kálvin János tér 4 szám alatt az agrárkamara Csongrád megyei falugazdászai és a megyei agrár- és vidékfejlesztési szakemberek együtt, egy helyen nyújtanak segítséget a megye gazdáinak abban, hogy az egységes kérelmek kitöltésével hozzájuthassanak a mezőgazdasági támogatásokhoz. Mind az igénylés kitöltésében, mind pedig szakmai kérdésekben egyaránt számíthatnak az itt dolgozókra – hangsúlyozta. A 2017-es, egységes kérelmeket illetően elmondta, május közepén járt le a határideje a szankció nélküli igénylésnek, ezt követően az adatok ellenőrzése és az egységes kérelmek feldolgozása folyik. Az országban egyébként 173.657 egységes kérelmet nyújtottak be idén a gazdák és gazdálkodó szervezetek, ebből Csongrád megyében 13.006 db érkezett be. Megyénk egyébként az igénylések számát tekintve 5 az országban, a területnagyságot illetően pedig 12 a sorban. Ez azt jelenti, hogy Csongrád megyében kisebb területeket művelnek az gazdálkodók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.