Tíz évig kutatta Kazinczy “kitömött” barátjának történetét

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

peterfy_gergely

Péterfy Gergely József Attila-díjas írót látja vendégül a REÖK szerdán. Az irodalmi est apropója a tavalyi évben Aegon Művészeti Díjjal kitüntetett, Kazinczy Ferenc egy különös barátságát feltáró történelmi regénye, a Kitömött barbár. A zseniális mű megjelenése óta olvasók tömegeit ejtette rabul.

Hosszú út vezetett Péterfy Gergely író életében a regény megjelenéséhez, mintegy tíz évet ölelt fel a történet kidolgozása. Alapos és sokrétű kutatómunkára volt szüksége a téma körbejárásához és a minél teljesebb kép kialakításához. A szerző eleinte egy PhD-dolgozathoz kutatott Kazinczy és a bécsi szabadkőművesek után öt évig, majd a regényhez újfent el kellett mélyednie a témájához kapcsolódó levéltári iratokban, levelezésekben, naplókban.

Egy Kazinczy-szövegben bukkant rá egy arról szóló feljegyzésre, miszerint barátját, a mai Nigériából származó, akkoriban egész Bécs-szerte idegennek és furcsa egzotikumnak nézett Angelo Solimant, halála után császári parancsra kitömték és a Természettudományi Múzeumban kiállították.

Ennek a bizarr mozzanatnak nyomvonalán indult el Péterfy, az emberi preparálás hátteré-nek kibogozása viszont egy ennél is komplexebb történethez vezetett: nem csak a sanyarú sorsú Soliman alakját ismerjük meg közelebbről, de részleteiben feltárul előttünk Kazinczy életének ezen szakasza, a korabeli bécsi hétköznapok és a szabadkőműves páholyok világa is. A zömében férfiakról szóló regény női narrátort kapott, a történetet Kazinczy feleségének, Török Sophienak tolmácsolása kíséri végig.

A szerző részleteket árul el személyesen a könyv keletkezéséről, Kazinczy és Soliman barátságáról és a történetük kibontása során támadt gondolatairól a REÖK irodalmi estjén, amelyre a belépés díjtalan. A június 14-én, szerdán 17 órakor kezdődő beszélgetést – melyet Balog József újságíró vezet – dedikálás követi.

Előző sztori

Orbán: amíg én vagyok a miniszterelnök, addig áll a kerítés a déli határon

Következő sztori

Ausztriában körözték, Röszkénél elfogták + FOTÓK, VIDEÓ

Legutóbbi hasonló cikkek