Írjon nekünk

Egyetem

Tanévzárás a Gál Ferenc Főiskolán: „Védjük a ránk bízott értékeket, hitünket, példát, megerősítést adunk”

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

hittudomanyi_tanevzaro34_gs

A Gál Ferenc Főiskola központi tanévzáróját tartották Szegeden. Az intézmény vezetője egy családhoz hasonlította a főiskolát, amely 2012 óta folyamatosan gyarapodik.

86. tanévzáróját tartotta a Gál Ferenc Főiskola, köszöntötték a díszdiplomás főtisztelendőket és átadták 37 Szegeden végzett hallgatónak a diplomáját.

„Fejlődtünk, gyarapodtunk, sok nehézséggel megküzdöttünk, sok jó dolognak részesei lehettünk” – fogalmazott beszédében Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora. Rámutatott, már három karral, mezőtúri mezőgazdasági intézettel, tangazdasággal, szarvasi gyakorlóval, békési szakközépiskolával működik az intézmény. Ugyan a két szegedi kar összeolvadt, viszont Békés megyében újabb intézményt vettek át a Szent István Egyetemtől, amelynek eredményeképpen a gyulai egészségügyi és szociális felsőfokú képzés is a főiskolához került. A teológus-, a kántor-, a szociális szakember-, a pedagógusképzés, mellett így már a jövő ápolóit, egészségturizmus-szervezőit is kinevelik, valamint gerontológus szakismereteket oktatnak.

„Csak azért tesszük mindezt, hogy keresztény mintát adjunk az értelmes, értékeket követő egyéni igyekezet és a közösség épülését szolgáló munka világába való visszatalálás törekvéseihez. Olyan dolgokkal foglalkozunk, amelyek a társadalomban ellátatlanok, amelyek távol állnak a biznisz világától” – vélekedett a rektor. A teológiai kar a harmadik legnagyobb az országban, mégis a hitéleti felsőoktatásban elfoglalt pozíciója szerint az első, mert itt tanul a legtöbb hitéleti szakos hallgató az országban – mindez azonban szolgálat és felelősség. „Védjük a ránk bízott értékeket, hitünket, abban példát, mindenki más számára megerősítést adunk” – mondta.

Kozma Gábor egy bővülő családhoz hasonlította az intézményt, amely 2012 óta újabb és újabb gyermekekkel gyarapodott. Hangsúlyozta, szándékosan nem egy oktatási holdingként tekint a közösségükre, mert abból hiányozna az élet, hiszen a család lép fel a lélekszám csökkenése és a lelkek sorvadása ellen. „Családi ünnepet tartunk most, amelyen az oklevelet átvevők ülnek a főhelyen. Minden örömünk velük és értünk van” – szólt a díszdiplomásokhoz és a frissen végzettekhez.

Egyre többen jelentkeznek az ERASMUS programra, s folyamatosan bővül azon intézmények száma Európában, ahova a hallgatóik kijuthatnak, a legújabb tárgyalások eredményeképpen Dublin és Lisszabon is célállomássá vált. A felsőoktatás tartalmi fejlesztéséhez ad hozzá a megyei katasztrófavédelmi igazgatósággal kötött együttműködési megállapodás, amely „csaknem teljessé tette a szakismeretek oktatásáért és a hazafias nevelés elmélyítéséért indított programjuk partneri hátterét”. Kiemelte, összekapcsolódott közösségük az első pünkösdi sportnapnak köszönhetően, amelyen részt vettek a különböző megyékben található karok, intézmények. Konzorciumi partnereivé váltak a Szegedi Tudományegyetemnek, amelynek köszönhetően több milliárd forintos kutatási, fejlesztési program indul el.

A tanévzárót ünnepi szentmisével fejezték be.

Kommentek

Egyetem

A legjobb kétszáz között a szegedi egyetem

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A feltörekvő gazdaságok legjobb felsőoktatási intézményeinek rangsorában.

Tovább olvasom

Egyetem

Jogászdoktorokat avattak az egyetemen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Idén 57 diákot fogadtak doktorrá ünnepélyes keretek között.

Tovább olvasom

Egyetem

A fizika csodálatos világát népszerűsítik az egyetemen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Fizika Napja elnevezésű, egész napos programsorozat keretében.

Tovább olvasom

Aktuál