Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Egészség

Tanácsadó szolgálatot indítottak Szegeden a látássérültekért

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

megallapodasi_szerzodes01_gs

A frissen látássérültté vált személyek számára nyújtanak rehabilitációs és életmódbeli tanácsadást az I. számú rendelőintézetben a Látássérültek Dél-alföldi Egyesülete (LÁTDE) és az SZTE Szemészeti Klinika szakorvosainak együttműködése keretében. A cél, hogy egyéni, személyre szabott segítséget nyújtsanak az érintetteknek, hogy könnyebben alkalmazkodjanak új élethelyzetükhöz.

Szoros együttműködésre, párbeszédre és személyre szabott egyéni fejlesztésre van szükség ahhoz, hogy a frissen látássérültté válók minél hamarabb vissza tudjanak illeszkedni családjukba, munkahelyi közösségükbe. Ehhez szeretne hozzájárulni a szemészeti klinika és a Látássérültek Dél-alföldi Egyesülete a most megkötött szakmai együttműködéssel – tudtuk meg Csontos-Dér Veronikától, a LÁTDE elnökétől, tiflo-gyógypedagógustól. Jövő héttől szerdánként 13 és 14 óra között az I. számú rendelőintézetben várják az érintetteket rehabilitációs és életmód tanácsadásra. „Saját példám indított el azon az úton, hogy segítsek sorstársaimon. Miután elvesztettem a látásomat, én is részt vettem rehabilitációban, nagyon sok segítséget kaptam a szemészeti klinikán, de arra nem kötelezhető egy orvos, hogy megtanítson engem fehér bottal közlekedni vagy épp a braille-írást. Ezért hoztuk létre az egyesületet, ezért végeztem el a tiflo-gyógypedagógiát, együttműködünk a Kreatív Formák Egyesülettel, amelynek tagjai a fehér bottal való közlekedést tanítják meg, s most az elindul a tanácsadó szolgálat” – részletezte Csontos-Dér Veronika. Hangsúlyozta, nagyon fontos a bizalmi viszony kialakítása, így olyan fontos információk is kiderülhetnek, amelyek a szakorvos munkáját is segíthetik. Azt is felmérik, hogy a frissen látássérültté vált személy mit szeretne megtanulni, milyen tervei vannak, így azokban is tudnak segíteni.

A rehabilitáció mellett a prevenció fontosságát hangsúlyozta Bari Ferenc, az SZTE ÁOK dékánja a rendelőhelyiség átadóján. Mint elmondta, nehezen saccolható, hogy mennyi látássérült él, hiszen sokan azért nem fordulnak szakorvoshoz, mert félnek, más esetben pedig egy krónikus betegség velejárója lehet a látásvesztés, mégsem foglalkoznak vele az emberek. Úgy értékelt, azzal, hogy az I. számú rendelőintézetben biztosítanak lehetőséget a LÁTDE-nak az egyéni, személyre szabott segítséget nyújtásra a betegeknek is nagy lehetőség, és az elkötelezett szegedi szemészek is segíteni fognak mindenben, hogy a hozzájuk fordulókat hozzásegítsék ahhoz, hogy a lehető legteljesebb életet élhessék. Kitért arra is, hogy az orvostanhallgatóknak és leendő szakorvosoknak is jó lehetőségeket tartogat a szakmai együttműködés, hiszen olyan közegben mozoghatnak, amelyben dolgozni fognak.

megallapodasi_szerzodes06_gs

Az SZTE ÁOK Szemészeti Klinika részéről Dégi Rózsa arról beszélt a rendelőátadón, hogy a szakorvosok is örömmel fogadták az együttműködés létrejöttét a Látássérültek Dél-alföldi Egyesületével, hiszen elmondható, hogy a gyógyító munka mellett picit háttérbe szorul a tanácsadás és a betegekkel való kapcsolattartás, ami szintén javulhat. Azt ígérte, hogy a szemészeti klinika munkatársai előadásokat is fognak tartani a látássérülteknek szükség esetén. „Nemes célt szolgál, hogy az egyik rendelőnket szerdánként a LÁDTE rendelkezésére bocsájtjuk a tanácsadó szolgálat működéséhez. A helyiség a szomszédos rendelővel összeköttetésben van, így az akkor épp rendelő szemész kollégánk is tud szakmai segítséget nyújtani” – mondta el Zsibrita Ágnes, az I. számú rendelőintézet telephely koordinátora. A tanácsadásra érkezőket a második emeleten a 8-as számú rendelőnél várják minden szerdán 13 és 14 óra között.

Tovább olvasom

Egészség

Tovább növelik a betegbiztonságot a Klinikai Központban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

359 darab hidraulikus betegágy érkezett az Állami Egészségügyi Ellátó Központból.

Tovább olvasom

Egészség

Amíg nincs vakcina, csak az eddigi módon lehet védekezni

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mondja Szlávik János infektológus.

Tovább olvasom

Egészség

Kilenccel nőtt a fertőzöttek száma hazánkban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Csongrád-Csanádban nincs új megbetegedés.

Tovább olvasom

Aktuál