Közélet

Szijjártó: már több, mint 50 ember halt meg az idén terrortámadásokban Európában

Szijjártó: már több, mint 50 ember halt meg az idén terrortámadásokban Európában

2017. június 23., péntek
Szijjártó: már több, mint 50 ember halt meg az idén terrortámadásokban Európában

A bevándorlással kapcsolatban továbbra sincs megállapodás, Európa továbbra sem hajlandó elkötelezni magát a bevándorlási hullám megállítása mellett - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter

pénteki budapesti sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a brüsszeli bevándorlási politika a következő hetekben, hónapokban biztosan nem fog megváltozni, mint fogalmazott "a terrorfenyegetettség a nyárra is velünk marad". A miniszter szerint a biztonsági helyzet az elmúlt évtizedeket nézve most a legrosszabb, az idén a nagyobb terrortámadások 56 halálos áldozatot követeltek, és 291-en sérültek meg. A terrorcselekményekben közös pont, hogy bevándorló vagy bevándorló hátterű elkövetőket derítettek fel - jegyezte meg. Az európai terrorfenyegetettség "korábban soha nem látott szintje" miatt Szijjártó Péter arra kéri az utazókat, hogy rövid külföldi tartózkodás esetén is regisztráljanak, és ne csak az országot, hanem a várost is adják meg, ahol tartózkodni fognak. A miniszter felhívta a figyelmet arra is, hogy aki utazást tervez, nagy óvatossággal és körültekintéssel járjon el az úti cél kiválasztásakor, tájékozódjon a konzuli szolgálat honlapján, ahol országonként megtalálhatók az információk és a biztonsági besorolások. Ha egy ország nincs besorolva, biztonságosnak minősül, az első kategóriába sorolt országokba egyáltalán nem javasolják az utazást, a kettes kategóriánál fokozott kockázatú a beutazás - ismertette. Adott országon belül az egyes régiók besorolása eltérhet - hívta fel a figyelmet. Szijjártó Péter hozzátette: minden nagykövetség és főkonzulátus, konzuli képviselet 24 órában elérhető a nyáron telefonon, ezért érdemes felírni a számukat utazás előtt. Kitért az utazási biztosítások fontosságára, valamint arra, hogy az európai egészségbiztosítási kártyát kiváltóknak idén kiegészítő biztosítást is szükséges kötniük. Arra kérte a külföldre utazó magyarokat a külgazdasági és külügyminiszter, hogy regisztrálják magukat a konzuli szolgálat honlapján (konzuliszolgalat.kormany.hu), mert így kaphatnak a leggyorsabban segítséget egy esetleges terrorakció vagy rendkívüli esemény bekövetkezésekor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.