Schmidt Gábor: Ez a szegedi volt minden idők legjobban megszervezett világkupa versenye

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kajak-kenu_vilagkupa_sajttaj011kf

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke szerint az eredményekből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, viszont a fiatalok bebizonyították, hogy ők lehetnek a jövő reménységei, a nemzetközi szövetség pedig nagyon elégedett volt a hétvégi szegedi világkupa szervezésével.

Nagyszerű világkupa hétvégét tudhat maga mögött a magyar kajak-kenu válogatott, amely 13 éremmel – hét arannyal és három-három ezüsttel és bronzzal – zárta a szegedi hétvégét. Hüttner Csaba szövetségi kapitány többször hangsúlyozta, hogy ezek a világkupa versenyek egyelőre a felkészülést szolgálják a magyar csapat tagjai számára a júniusi válogatók előtt, ennek ellenére a montemori és a szegedi világkupa hétvégén is az éremtáblázat élén zártak a magyar versenyzők. Remek hétvégét tudhat maga mögött a Maty-éri pálya is, amely az elkövetkező időszakban több rangos nemzetközi eseménynek is helyszínéül szolgál. Még ebben az évben sárkányhajó Európa-bajnokságnak, jövőre újabb világkupa versenynek, egyetemi-főiskolai világbajnokságnak, majd 2019-ben az olimpiai kvalifikációs világbajnokságnak is a szegedi pálya ad otthont, így komoly vizsga előtt állt. „Nagy várakozásokkal tekintettünk a szegedi világkupa elé, hiszen soha ilyen népes mezőny nem rajtolt még. A tény, hogy 66 ország is képviseltette magát ezen a rangos nemzetközi versenyen, nagy megtiszteltetés a szövetségnek és Szeged városának is” – mondta portálunknak Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke. Szintén ellátogatott Szegedre a frissen megválasztott MOB elnök Kulcsár Krisztián, valamint Szabó Tünde államtitkár is. „A nemzetközi szövetség elnöke és főtitkára is megtisztelte a versenyt jelenlétével, sőt azt mondták, hogy ez volt minden idők legjobban megszervezett világkupa versenye, ami mondanom sem kell mekkora elismerés. Csak pozitív visszajelzéseket kaptunk a versenyzőktől a pályáról is, a szegediek vendégszeretetéről és kiemelték a közönség fantasztikus biztatását. Összességében az is elmondható, hogy nagy érdeklődés övezte a Maty-éri versenyt” – tette hozzá az elnök.

kajak-kenu_vilagkupa_vasarnap026kf

A magyar csapat tagjainak gyakorlatilag még csak most kezdődött el az idény, júniusban lesznek a válogatók, ahol a szövetségi kapitány kijelöli az Európa-bajnokságra és a világbajnokságra utazó válogatott keretet, illetve a párosok és négyesek összetételét, mindenesetre biztató, hogy a felkészülés elején is ennyire domináns eredményeket szállítottak a magyar hajók. „Nagyon messzemenő következtetéseket nem szabad azért levonni az eredményekből, hiszen voltak olyan versenyzők, akik különböző okok miatt nem tudtak most elindulni, gondolok itt Kárász Annára vagy Szabó Gabriellára, akik betegség miatt voltak kénytelenek kihagyni a megmérettetést” – fogalmazott Schmidt Gábor. „Egyfajta generációváltás zajlik most a magyar kajak-kenu sportban, ezzel együtt a fiatal versenyzőink megmutatták a montemori és a szegedi világkupán is, hogy ők lehetnek a jövő reménységei. Kopasz Bálint például K-1 1000 méteren úgy tudott diadalmaskodni, hogy a mezőny minden klasszisa, olimpiai és világbajnokok is elindultak, vagy kiemelhetném Lucz Dórát is, aki szintén egy nagyon erős mezőnyben tudott aranyérmet szerezni.” Szintén fontos kiemelni a női kenu küzdelmeit, hiszen 2020-ban Tokióban már ez is az olimpiai program része lesz, Balla Virág és Takács Kincső pedig egyértelműen megmutatták, hogy a világ elitjéhez tartoznak ebben a számban.

„A racicei világbajnokság után kapunk majd tisztább képet arról, hogy a fiatal versenyzőink valóban át tudják-e venni a stafétát a rutinosabb versenyzőktől, vagy sem, de nagyon jó időben vagyunk, hiszen egy olimpiai ciklus elején tartunk, így bőven van ideje a versenyzőknek, hogy beleszokjanak a felnőtt mezőny küzdelmeibe” – zárta az értékelést a szövetség elnöke. Ezen a hétvégén Belgrádban folytatódnak a kajak-kenu világkupa küzdelmei, ahol a szegedinél egy jóval alacsonyabb létszámú magyar csapat képviseli majd a nemzeti színeket.

Előző sztori

Lázár: Trianon gyászmunkáját még mindig nem végeztük el + FOTÓK

Következő sztori

Hallani sem akarnak a kerítés lebontásáról a határ menti gazdák + FOTÓK