Sport

Schmidt Gábor: Ez a szegedi volt minden idők legjobban megszervezett világkupa versenye

Schmidt Gábor: Ez a szegedi volt minden idők legjobban megszervezett világkupa versenye

2017. június 1., csütörtök
Schmidt Gábor: Ez a szegedi volt minden idők legjobban megszervezett világkupa versenye
kajak-kenu_vilagkupa_sajttaj011kf

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke szerint az eredményekből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, viszont a fiatalok bebizonyították, hogy ők lehetnek a jövő reménységei, a nemzetközi szövetség pedig nagyon elégedett volt a hétvégi szegedi világkupa szervezésével.

Nagyszerű világkupa hétvégét tudhat maga mögött a magyar kajak-kenu válogatott, amely 13 éremmel – hét arannyal és három-három ezüsttel és bronzzal – zárta a szegedi hétvégét.

Hüttner Csaba

szövetségi kapitány többször hangsúlyozta, hogy ezek a világkupa versenyek egyelőre a felkészülést szolgálják a magyar csapat tagjai számára a júniusi válogatók előtt, ennek ellenére a montemori és a szegedi világkupa hétvégén is az éremtáblázat élén zártak a magyar versenyzők. Remek hétvégét tudhat maga mögött a Maty-éri pálya is, amely az elkövetkező időszakban több rangos nemzetközi eseménynek is helyszínéül szolgál. Még ebben az évben sárkányhajó Európa-bajnokságnak, jövőre újabb világkupa versenynek, egyetemi-főiskolai világbajnokságnak, majd 2019-ben az olimpiai kvalifikációs világbajnokságnak is a szegedi pálya ad otthont, így komoly vizsga előtt állt. „Nagy várakozásokkal tekintettünk a szegedi világkupa elé, hiszen soha ilyen népes mezőny nem rajtolt még. A tény, hogy 66 ország is képviseltette magát ezen a rangos nemzetközi versenyen, nagy megtiszteltetés a szövetségnek és Szeged városának is” – mondta portálunknak

Schmidt Gábor

, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke. Szintén ellátogatott Szegedre a frissen megválasztott MOB elnök

Kulcsár Krisztián

, valamint

Szabó Tünde

államtitkár is. „A nemzetközi szövetség elnöke és főtitkára is megtisztelte a versenyt jelenlétével, sőt azt mondták, hogy ez volt minden idők legjobban megszervezett világkupa versenye, ami mondanom sem kell mekkora elismerés. Csak pozitív visszajelzéseket kaptunk a versenyzőktől a pályáról is, a szegediek vendégszeretetéről és kiemelték a közönség fantasztikus biztatását. Összességében az is elmondható, hogy nagy érdeklődés övezte a Maty-éri versenyt” – tette hozzá az elnök.

kajak-kenu_vilagkupa_vasarnap026kf

A magyar csapat tagjainak gyakorlatilag még csak most kezdődött el az idény, júniusban lesznek a válogatók, ahol a szövetségi kapitány kijelöli az Európa-bajnokságra és a világbajnokságra utazó válogatott keretet, illetve a párosok és négyesek összetételét, mindenesetre biztató, hogy a felkészülés elején is ennyire domináns eredményeket szállítottak a magyar hajók. „Nagyon messzemenő következtetéseket nem szabad azért levonni az eredményekből, hiszen voltak olyan versenyzők, akik különböző okok miatt nem tudtak most elindulni, gondolok itt

Kárász Annára

vagy

Szabó Gabriellára

, akik betegség miatt voltak kénytelenek kihagyni a megmérettetést” – fogalmazott Schmidt Gábor. „Egyfajta generációváltás zajlik most a magyar kajak-kenu sportban, ezzel együtt a fiatal versenyzőink megmutatták a montemori és a szegedi világkupán is, hogy ők lehetnek a jövő reménységei.

Kopasz Bálint

például K-1 1000 méteren úgy tudott diadalmaskodni, hogy a mezőny minden klasszisa, olimpiai és világbajnokok is elindultak, vagy kiemelhetném

Lucz Dórát

is, aki szintén egy nagyon erős mezőnyben tudott aranyérmet szerezni.” Szintén fontos kiemelni a női kenu küzdelmeit, hiszen 2020-ban Tokióban már ez is az olimpiai program része lesz,

Balla Virág

és

Takács Kincső

pedig egyértelműen megmutatták, hogy a világ elitjéhez tartoznak ebben a számban. „A racicei világbajnokság után kapunk majd tisztább képet arról, hogy a fiatal versenyzőink valóban át tudják-e venni a stafétát a rutinosabb versenyzőktől, vagy sem, de nagyon jó időben vagyunk, hiszen egy olimpiai ciklus elején tartunk, így bőven van ideje a versenyzőknek, hogy beleszokjanak a felnőtt mezőny küzdelmeibe” – zárta az értékelést a szövetség elnöke. Ezen a hétvégén Belgrádban folytatódnak a kajak-kenu világkupa küzdelmei, ahol a szegedinél egy jóval alacsonyabb létszámú magyar csapat képviseli majd a nemzeti színeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.