Közélet

Putyin és Trump sajtónyilatkozatok nélkül találkozhat Hamburgban

Putyin és Trump sajtónyilatkozatok nélkül találkozhat Hamburgban

2017. június 7., szerda
Putyin és Trump sajtónyilatkozatok nélkül találkozhat Hamburgban

Még nincs megállapodás arról, hogy pontosan mikor találkozhat a G20-csoport hamburgi csúcstalálkozóján Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök, mindemellett nem kizárt, hogy az eszmecserét követően elmaradnak az ilyenkor szokásos sajtónyilatkozatok - közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az Izvesztyija című napilap szerdai számában megjelent interjújában.

Peszkov megerősítette, hogy a két elnök közötti találkozó valóban létrejöhet a G20-ak július 7-8-án tartandó csúcsán, ám a dátum ügyében még nincs megállapodás. John Tefft moszkvai amerikai nagykövet kedden orosz újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy még nincs megállapodás a németországi orosz-amerikai csúcsról. Erre reagálva közölte Peszkov, hogy a találkozó létrejöhet Hamburgban, de sajtótájékoztatót nem terveznek. Putyin és Trump eddig háromszor beszélt telefonon egymással. Január végén az orosz elnök gratulált frissen hivatalba lépett amerikai kollégájának, április 4-én pedig Trump részvétét fejezte ki a szentpétervári metróban elkövetett öngyilkos pokolgépes merénylet miatt. Május 2-án - ez volt az első ismert telefonbeszélgetés a Szíria elleni április 7-ei amerikai robotrepülőgép-támadást követően - a két vezető egyetértett egy személyes találkozó megszervezésében a G20-csúcson. A két elnök megvitatta akkor, hogy hogyan működjék együtt a két ország a terrorizmus elleni harcban, különös tekintettel a szíriai válságra, és áttekintette a Koreai-félszigeten kialakult helyzetet is. Putyin április 12-én a Kremlben fogadta a Moszkvában tárgyaló Rex Tillerson amerikai külügyminisztert, Trump pedig május 10-én a Fehér Házban üdvözölte Szergej Lavrovot, az orosz diplomácia vezetőjét. Mindkét esetben a sajtó kizárásával folytak a tárgyalások, igaz, a második esetben az orosz fél által készíttetett fotók megjelentek a nemzetközi sajtóban. Barack Obama előző amerikai elnök kormányzásának utolsó éveiben orosz-amerikai csúcsszintű megbeszélések csak nemzetközi tárgyalások apropóján, spontán módon történtek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.