Pristinai exit poll: a legnagyobb koszovói párt megtartotta vezető pozícióját

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A korábban Hashim Thaci elnök vezette, jobbközép Koszovói Demokrata Párt (PDK) és koalíciós partnerei nyerték meg a vasárnap tartott parlamenti választást a Klan Kosova nevű televízió honlapján közzétett exit poll-eredmények szerint.

A Klan Kosova felmérése szerint a PDK, valamint a Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) és a Koszovói Kezdeményezés (Nisma) koalíciója a voksok 40,5 százalékát szerezte meg, így várhatóan Ramush Haradinaj, az eddig ellenzékből politizáló AAK elnöke lehet az új kormányfő.

Az exit poll szerint a második helyen az önállóan indult, ultranacionalista Önrendelkezés (Vetevendosje) végzett 29,9 százalékkal, míg a szavazóknak csupán a 27,2 százaléka voksolt az eddigi miniszterelnök, Isa Mustafa vezette koalícióra, amelyet a Koszovói Demokrata Szövetség (LDK), a Szövetség az Új Koszovóért (AKR), valamint az Alternatív Párt alkot.

A koszovói választási törvény szerint önállóan induló pártok esetében ötszázalékos a parlamenti bejutási küszöb, míg koalíciók esetében hétszázalékos. A kisebbségek a pozitív diszkriminációnak köszönhetően 20 nekik fenntartott hellyel rendelkeznek a 120 fős pristinai törvényhozásban, ebből 10 a szerb kisebbséget illeti meg.

Előző sztori

Hétfői programajánló: könyvhét, táncház

Következő sztori

Olasz Anna nyert a Maty-éren + FOTÓK