Közélet

Orbán: különböző kulturális alapokból különböző migrációs politikák származnak

Orbán: különböző kulturális alapokból különböző migrációs politikák származnak

2017. június 19., hétfő
Orbán: különböző kulturális alapokból különböző migrációs politikák származnak
RUTTE, Mark; Orbán Viktor; MICHEL, Charles; SZYDLO, Beata

Különböző kulturális alapokból különböző migrációs politikák származnak - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Varsóban, a visegrádi országok (V4) és a Benelux-államok kormányfőinek csúcstalálkozója után.

Orbán Viktor

a hét miniszterelnök közös sajtótájékoztatóján a migráció témájáról szólva kifejtette: a tanácskozáson - amelyen különböző kulturális hátterű és alapú államok vettek részt - voltak olyan országok, amelyek világossá tették, nem akarnak változtatni kulturális mintázatukon, "mások pedig már egy sokkal színesebb világban élnek, mint mi". Ez a nagy távolság is jól mutatja, milyen heroikus dologra vállalkozott az Európai Unió, hogy egy közös migrációs politikát építsen fel - mondta, tiszteletreméltónak nevezve ugyanakkor ezt a kísérletet, amelyben "kis lépésekben haladunk", de voltak biztatásra okot adó részletek. Ezért "az EU-t továbbra is biztatjuk, hogy próbáljon kialakítani az egymástól távoli álláspontok ellenére valami közös koncepciót" - tette hozzá a kormányfő. A V4-Benelux-csúcstalálkozó migrációs véleményeit úgy összegezte: "a külső dimenziót tekintve nagyobb egyetértés volt, mint a belsőt tekintve". Egyetértés volt abban, hogy a határokat meg kell védeni, hogy jó lenne a menekülteket és a migránsokat minél korábban szétválasztani, ahogyan abban is, hogy megállapodást kell kötni minden származási és tranzitországgal. Emellett fel kellene állítani a biztonságos harmadik és származási országok közös EU-s listáját - sorolta a közös pontokat Orbán Viktor. Bár a vélemények sokszínűek, mégis sikerült néhány kérdésben egyetérteni, ami megbecsülendő érték és eredmény - zárta nyilatkozatát a miniszterelnök, akinek szavai szerint az izgalmas találkozón közelebb kerültek a Benelux-országok vezetőihez, mint azt korábban gondolta volna. A kormányfő újságírói kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy "a migráció kérdése minden nemzetet a szívénél érint meg", arról a kérdésről szól ugyanis, "kikkel élünk együtt egy országban". Mivel "különböző történelem van mögöttünk, mások a hagyományaink, mást gondolunk a saját magunk integrációs képességéről, ezért nagyon nehéz lesz egy közös álláspontot kialakítani" - mondta a miniszterelnök. Kifejtette: noha olyan álláspont kialakítható, amelynek vannak egybeeső elemei, de egy egységes európai migrációs politika kialakítása felől kétségei vannak, és nem is nagyon látja az esélyét, de Magyarország nem zárkózik el a tárgyalásoktól. Magyarország tiszteletben tartja az uniós tagállamok közötti - a történelmi okokból érthető - kulturális különbségeket, és a tisztelet mondatja azt, hogy "itt az a helyes, ha az ambíciószintet alacsonyan tartjuk" - fogalmazott. Egy másik kérdésre Orbán Viktor azt mondta: közép-európaiként az identitás kérdését tartja a legfontosabbnak, és a migráció éppen ezzel függ össze. "Ne csináljunk olyan migrációs politikát, amelynek eredményeképpen mi többé nem leszünk azok, akik most vagyunk" - szavai szerint ez a magyar álláspont antropológiai alapja. A csúcstalálkozó után, hétfő délután a varsói Királyi Várban Lengyelország ünnepélyesen átadja a V4-országcsoport soros - júliustól 2018. júniusig tartó - elnökségét Magyarországnak.

A V4-ek összefogása nélkül még ma is százezrek áramlanának Európába

Ha a visegrádi négyek (V4) nem fogtak volna össze, akkor még mindig akadálytalanul áramlanának százezrek Európa felé, tovább rontva ezzel a kontinens népeinek biztonságos életét - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Varsóban, a visegrádi országok soros elnökségének ünnepélyes átadásán. Magyarország Lengyelországtól veszi át, és júliustól 2018 júniusáig tölti majd be a V4-csoport (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) elnöki tisztségét. Orbán Viktor a Királyi Várban tartott ünnepségen köszönetet mondott jelen lévő V4-es miniszterelnöktársainak a határvédelemben Magyarországnak nyújtott segítségért. "Nekünk négyünknek az elmúlt két évben nemcsak Magyarországot, hanem Európa déli határait is sikerült megvédeni" - jelentette ki, hozzátéve: a V4-ek támogatása miatt tudta, hogy Magyarország nem marad egyedül, amikor határai megvédésének jogáért küzd. Hangsúlyozta: sem a gazdasági számokat, sem a biztonságot, sem a kulturális életet, sem pedig a demokrácia minőségét nézve nincs semmi szégyenkeznivalója Közép-Európának. Az Európai Unió nagyot nyert azzal, hogy felvette tagjai közé a közép-európai államokat, és "sokat is várhat még a jövőben ettől a régiótól" - emelte ki a kormányfő. Az, hogy Európában ma "együttműködés-deficit" van, és hiányzik a cselekvés egysége, felértékeli a visegrádi országokat - fogalmazott, életerős, közös célokkal rendelkező, cselekvőképes országokból álló régióként jellemezve Közép-Európát. Orbán Viktor köszönetét fejezte ki

Beata Szydlo

lengyel miniszterelnöknek országa V4-elnökségéért, amelyet rendkívül sikeresnek minősített, és szerinte méltó befejezése lesz, amikor néhány nap múlva az új francia elnökkel,

Emmanuel Macronnal

találkoznak majd a négyek. A július 1-jén kezdődő magyar V4-elnökségről a miniszterelnök azt mondta: a magyarokat Közép-Európában értik meg a leginkább, a térségben vannak a kontinensnek azok a rejtett gazdasági és kulturális tartalékai, amelyek "ha egyszer megmozdulnak, akkor nagyot fog nézni majd Európa és a világ". Miniszterelnöktársaitól azt kérte, hogy a gazdasági együttműködés bátorítása, a diplomáciai kapcsolatok építése és a négy ország tekintélyének növelése mellett fektessenek hangsúlyt a fiatal nemzedékekre, hozzanak létre ösztöndíjakat, szervezzenek gyakornoki programokat. "Tegyük lehetővé a fiatal nemzedék számára is, hogy átélhesse azt, amit mi közép-európaiságnak nevezünk!" - szorgalmazta Orbán Viktor, aki szerint Közép-Európa tartósan is Európa leggyorsabban fejlődő régiója maradhat. "A magyar elnökség egy évét ennek a célnak fogjuk alárendelni" - zárta szavait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.