Megnyílt a 88. Ünnepi Könyvhét + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

cof

Temesi Ferenc Kossuth-díjas író köszöntötte a megnyitó résztvevőit. Hétfőig a könyveké a Dugonics tér, több mint 110 programmal várják a nyomtatott szavak barátait. Az Év Könyve díjat Bene Zoltán nyerte el regényével.

Hivatalosan a mai nap nyitották meg a szegedi 88. Ünnepi Könyvhetet és 16. Gyermekkönyvnapokat, habár a 110-nél is több programból az utóbbi két napban már néhány lezajlott. A Dugonics téren sorban állnak a pavilonok a helyi könyvkereskedők mellett olyan országosan ismert kiadók is megjelennek, mint a Zrínyi. Csütörtökön, vagy a következő napokban Szegedre érkezik többek között Krasznahorkai László, Grecsó Krisztián, Lakatos levente, Turi Tímea, Benkő László, Tolnai Ottó és Farkas Bertalan.

„„Mi a könyvhét? Ma már csak öt nap egy ünnepi könyvfesztivál után? A könyv luxuscikk lett, s most azok nem tudják megvenni, akiknek szükségük van rá: az igazán öregek, s az igazán fiatalok […] Ez itt vad jelen, s ebben a jelenben már csak remekműveket érdemes írni. Újra fontosak lesznek a könyvtárak” – fogalmazott beszédében Temesi Ferenc Kossuth-díjas szegedi író, a Por szerzője, az idei könyvhét díszvendége. Az író szerint ismét fontossá válnak a könyvtárak, mert sokan nem engedhetik meg maguknak már a használt könyveket sem. Úgy látja, az írók sincsenek jobb helyzetben mint az olvasók – csupán néhány kivétel van, akik vagy népszerű irodalmat írnak, vagy külföldi jogdíjakból élnek. Rámutatott, nincs két szellemi elitünk, hiszen mindenki magyarul szeret, magyarul utál – a politikai nézetek alapján a besorolás érdektelen. Mégis táborok vannak, s már a fiatal a kiadóválasztásánál eldől, hogy hova sorolják, pedig a „Gyulay Pál által ásott lövészárkokon” túl kell lépnie a torlódó generációknak. Meggyőződése, a mese, az igazság módszere, hogy elménkbe csempéssze magát – így nemcsak a gyerekeknek, hanem felnőtteknek kell.

„Remélem, hogy nem csak a következő pár napban lesz fontos a könyv, hanem egész évben” – mondta Solymos László alpolgármester. A politikus szerint fontos, hogy minél többen olvassanak a legfiatalabb korosztálytól kezdve. A nemzeti értékek mellett a helyi értékekre, írókra, költőkre is gondolnunk kell a rendezvényen. Kiemelte, most is jelentős kínálat várja a Dugonics téren a könyvek szerelmeseit. A Somogyi-könyvtáré a főszervezés, de mellette több jelentős, így a Szegedi Tudományegyetem is részt vesz a könyvhéten. Hozzátette, újabb helyszín – a JATE Klub terasza – csatlakozott a rendezvényhez.

Tíz kiadvány nyert el támogatást az önkormányzattól. A legnagyobb összeget a Szegedi Írók Társasága kapta, a Szegedi Horizont 2017 című antológiára félmillió forintot nyertek el. A hagyományteremtő kezdeményezésről a SZEGEDma is beszámolt. Egy másik válogatás, a Dugonics Társaság nevéhez fűződő Szeged antológia megjelenését is segíti a város, de ezen kívül interjúkötet, filmes szakmunka, s versek kiadására is nyújt különböző összegű pénzügyi támogatást.

Az Év Könyve díjat Bene Zoltán nyerte el Az érdemes, nemes Rózsasándor kalandjai című művével, regényéről januárban beszélt a SZEGEDma.hu-nak.

A könyvhét internetes oldala ITT érhető el.

Programfüzet, plakát, meghívók, partnereink összefoglalói letölthetőek ITT.

no images were found

Előző sztori

A hétvégén némileg mérséklődik a meleg

Következő sztori

Elkészültek az első „babakocsibarát” járdaszakaszok Bordányban