Kultúra

Különös sírt találtak a régészek Hódmezővásárhely közelében

Különös sírt találtak a régészek Hódmezővásárhely közelében

2017. június 28., szerda
Különös sírt találtak a régészek Hódmezővásárhely közelében
Különös sírt találtak a régészek Hódmezõvásárhely kö

Különös, eltérő időpontokban életüket vesztő, de valamilyen sajátos rítus részeként együtt eltemetett tizenegy ember maradványait rejtő késő bronzkori, kora vaskori sírt találtak a Móra Ferenc Múzeum szakemberei Hódmezővásárhely-Kopáncs térségében.

Pópity Dániel

régész szerdán az MTI-nek elmondta, a közgyűjtemény munkatársai a Hódmezővásárhelyt elkerülő út építéséhez kapcsolódó feltárás során egy homokbánya területén a Krisztus előtti 8. századra keltezhető sekély gödörben tizenegy ember maradványait találták meg. A rétegtani nyomok alapján megállapítható, az emberi maradványokat az oszlás különböző fázisaiban egy időben temették el mintegy 2800-2700 évvel ezelőtt. Mivel az elhunytak nem egy időben vesztették életüket, a kopáncsi objektum régészeti értelemben nem tekinthető tömegsírnak - közölte az ásatásvezető. A szakember szerint minden jel arra mutat, hogy az egyének nem háborús okokból vagy járványtól vesztették életüket. A jelenség mögött sokkal inkább egy sajátos temetkezési rítus állhat, amely során a közösség korábban önállóan elföldelt maradványait egy meghatározott alkalommal közös gödörben véglegesen újratemették. Ezt az elméletet erősíti, hogy bár a megvizsgált 30 ezer négyzetméteres terület régészeti lelőhelyekben rendkívül gazdag, ebből a korszakból nem került elő más lelet. A sírban - amely a térség egyik legmagasabban fekvő pontján található - fémtárgyakat nem találtak, csupán néhány kerámiatöredéket, melyek segítettek meghatározni a leletek korát. Az emberi csontok helyszíni elemzését

Paja László

antropológus végezte el. Vizsgálatának köszönhetően tudható: a gödörben férfiak, nők, valamint gyermekek maradványai is megtalálhatóak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.