Közélet

Koszovói előkészületek Hódmezővásárhelyen + FOTÓK

Koszovói előkészületek Hódmezővásárhelyen + FOTÓK

2017. június 21., szerda
Koszovói előkészületek Hódmezővásárhelyen + FOTÓK
koszovo_elokeszuletek_hmvhely_001

A végéhez közeledik az MH KFOR Kontingens 17. váltás ősszel szolgálatba lépő állományának missziós felkészítése. A kontingens több mint háromszáz tagja nagy erőbedobással készül a balkáni feladat ellátására a hódmezővásárhelyi laktanyában.

Május közepén, a Zrínyi Miklós laktanyában indult kötelékfelkészítést missziós bemeneti vizsga előzte meg, ahol a katonák sikeresen számot adtak eddigi elméleti és gyakorlati tudásukról. A vizsgák között vegyivédelmi, alaki és lőelméleti feladatok is szerepeltek. Ezt követte a szakfelkészítések sora, amelyek között logisztikai, híradó és egészségügyi jellegű ismeretek elsajátítása is helyet kapott. A kötelékfelkészítés elején elméleti oktatás keretében tűz- és munkavédelmi, térképészeti és jogi ismereteiket bővítették, majd általános, békeműveleti egyéni és kötelék-lőgyakorlatokon vettek részt a katonák. Ezzel egy időben a manőverszázadok egyik fő feladata a tömegkezelési eljárások begyakorlása volt. A nyugat-balkáni országban fennálló misszió alaprendeltetéséből eredően tömegkezelési feladatok elsajátítása volt júniusban a katonák feladata. A kiképzők Molotov-koktélok elleni védelemre és úttorlaszokon való áthatolásra készítették fel a katonákat. A tűztől való félelem leküzdésének gyakorlása jelentős szerepet játszik a kontingens felkészülésében. A felkészülő katonák egyik fele valósághű körülmények között a zavargó tömeget játszotta. Barikádot emeltek a kontingens többi katonája elé, botokkal támadták és vizes palackokkal dobálták őket. A feladat során még egy gépjárműkerék is megpróbálta megbontani a katonai egységet. Ezek a tréningek nagy jelentőséggel bírnak, hiszen Koszovóban egy esetleges belpolitikai helyzet következményeként kialakuló erőszakos tömegtüntetésen a helyi rendőri erők a KFOR segítségét kérhetik. A műveleti területre érkezőknek a tűziszony leküzdésének teljesítése kötelező feladat, amelyre az idei év tavaszától magyar vezetésű Harcászati Tartalék Zászlóalj készíti fel őket. A Magyar Honvédség a műveletek kezdete, 1999 óta részt vesz a balkáni ország biztonságának és rendjének fenntartásában. A portugál haderő kivonását követően az idei év tavaszától a KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalját már magyar katonák alkotják. Az önálló zászlóalj Koszovó teljes területén bevethető, és közvetlenül a KFOR-parancsnok alárendeltségébe tartozik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.