Közélet

Kikerül az evolúció a középiskolás tantervből Törökországban

Kikerül az evolúció a középiskolás tantervből Törökországban

2017. június 23., péntek
Kikerül az evolúció a középiskolás tantervből Törökországban

A török oktatási bizottság elnöke szerint vitatható, ellentmondásos, a diákok számára túlságosan is bonyolult, ezért kikerül a középiskolás tananyagból Törökországban az evolúció oktatása. A döntés várhatóan nagy felháborodáshoz vezet az ország világi ellenzéki köreiben - írta pénteken a The Guardian.

"Úgy véljük, ezek a témák meghaladják a diákok felfogóképességét" - idézte a brit lap internetes kiadása

Alpaslan Durmust

, aki a török oktatási minisztérium honlapjára feltöltött videóban jelentette be a testület döntését. Az evolúcióról szóló fejezet kikerül a kilencedikes biológiakönyvekből, és csak az egyetemeken foglalkoznak vele - közölte a bizottság elnöke. Egy másik változásról is beszélt a tantervben: csökkenthetik az időt, amelyet a diákok a szekularizáció örökségének tanulmányozására fordítanak. Bírálatok szerint a török kormány egyre inkább megfosztja a közéletet világi hagyományaitól, amelyeket a modern Törökország alapítója,

Mustafa Kemal Atatürk

fektetett le. A szekuláris ellenzék régóta hangoztatja, hogy

Recep Tayyip Erdogan

elnök rendszere burkoltan iszlamista program megvalósításán dolgozik, ami ellentétes a köztársaság alapítóelveivel - emlékeztetett a The Guardian. Az oktatás kritikus kérdése ennek a jövő generációinak formálása miatt - tette hozzá a brit lap, megjegyezve, hogy helyi szinten már voltak kisebb tüntetések a szülők részéről amiatt, ahogyan a vallást oktatják. A Közel-Keleten nincs nagy elfogadottsága az evolúció tanának a fősodor egyházi köreiben, szerintük ugyanis ellentmond a teremtés tanának. Ennek ellenére a darwini tanokat érintőlegesen sok középiskolában tanítják a térségben - magyarázta az újság. A tantervről szóló végleges változásokat várhatóan jövő héten, a muszlim böjti hónap, a ramadán végeztével jelentik be. A terveket már az év elején nyilvános vitára bocsátották.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.