Bene Zoltán nyerte el az Év Könyve díjat Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

unnepi_konyvhet_gs12_gs

Villáminterjút adott a díj átvétele után Bene Zoltán a SZEGEDma hírportálnak. A szerző szerint a sikerben nagy szerepük volt azoknak is, akik segítettek a mű létrejöttében különböző eszközökkel – az illusztráción át a kiadásig. Nem ül azonban a babérjain, jövőre újabb regénye jelenik meg.

– Miért érezte fontosnak megpályázni az Év Könyve díjat?

– Úgy hittem (és ebben a hitemben mások is megerősítettek), hogy egy kimondottan szép kiállítású könyv Az érdemes, nemes Rózsasándor kalandjai, ami egy könyvészeti szempontú értékelésben mindenképpen esélyes lehet. Ez mindenekelőtt az illusztrátor, Török Eszter és a kötetet tördelő René Margit, s természetesen a kiadó, a Liget Műhely érdeme. Ugyanakkor reménykedtem abban, hogy az irodalmi szakma szemszögéből vizsgálva is megállja a helyét a betyárpikareszk…

– Milyen volt a regény szegedi fogadtatása eddig?

unnepi_konyvhet_gs13_gs– Nem csak Szegeden, de országosan is jól fogadták. Számos helyre hívtak könyvbemutatóra, sőt, még mindig kapok felkéréseket, pedig már nem annyira friss a könyv (tavaly ősszel adták ki), jó néhány recenzió jelent meg Rózsasándorról.

– Kapott-e már más díjat a mű?

– Igen. A Liget folyóirat minden év végén megajándékozza egy vagy két szerzőjét Varga Zoltán Zsolt szobrászművész sajátos kentaur-plasztikájával. Tavaly karácsony előtt Birtalan Ferenc mellett én kaptam ezt a megtisztelő ajándékot, nem titkoltan a Rózsasándor-regényért.

– Milyen művön dolgozik jelenleg? S mikorra várhatjuk ezt a munkát?

– Tavaly nyertem egy NKA alkotói ösztöndíjat az Áramszünet című regény megírására. Az idén tavasszal kellett befejeznem, el is készültem az első változatával. A regény 16 vagy 17 fejezete meg is jelent vagy megjelenés előtt áll különböző irodalmi folyóiratokban (például a Hitel, a Helikon, a Tiszatáj, a Pannon Tükör, a Vár lapjain, a Spanyolnátha vagy éppen az Új Nautilus felületén). Most még némi utómunkálatok várnak rám, aztán küldöm a szerkesztőnek. A Kortárs Kiadó vállalta föl a megjelentetését, szerintem a jövő esztendőben lesz esedékes…

Aki többet szeretne tudni a díjnyertes regényről, olvassa el Bene Zoltán lapunknak adott korábbi interjúját!

Előző sztori

Labdarúgás: a hétvége teljes Csongrád megyei programja

Következő sztori

Nemzeti Összetartozás Napja a Fodor-kollégiumban