Hétvégi programajánló: Tisacra, gyermekfesztivál, éjszaka a Vadasparkban

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

ragadozok_ejszakaja_vadaspark_oroszlan

Folytatódik a Tisacra Összművészeti Minifesztivál az Alsóvárosi Ferences Plébánián, beerpongra vár a Nyugi Kert, koncertfilmet vetít a Belvárosi Mozi, gyermekfesztivál lesz a Partfürdőn, az ELTE koncertzenekara lép fel az Agórában, a Vadasparkban pedig éjszakára sem áll meg az élet.

Ismét csapfoglalás történik a Kapca Kávézó-Bisztróban: szombaton 16 órától a Balkezes sörfőzde mesterei lesznek a Kapca vendégei, a résztvevők négyféle Balkezes sört kóstolhatnak majd meg.

Szombaton 16 órától Nyári Mulatságra vár az Alsóvárosi Tájház. “Nyári Mulatság programunkon a látogatók a Bibliában és a falusi kertekben található növények gyógyító erejével valamint a népi gyógyítókkal ismerkedhetnek meg. A program keretében lesznek kézműves foglalkozások (gyógynövényes képeslap, fűszertartó, illatzsák készítés ,gyertyaöntés) előadások, gyógynövényes kozmetikumok (szappan, ajakír, bőrradír) készítése” – invitálnak a szervezők.

„Stílusok keveredése, filmzenék és egyéb zenei csemegék” címmel koncertezik a Szent-Györgyi Albert Agórában az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bartók Béla Énekkara és Egyetemi Koncertzenekara szombaton 18 órától. Az ingyenes koncerten az érdeklődők a komolyzenétől a filmzenéig különböző zenei csemegéket hallhatnak. Felcsendül majd néhány ismert dallam többek között a Harry Potter filmzenéjéből, a Mézga Géza főcímzenéje és Vuk dala is.

Hagyományteremtő szándékkal rendezik meg a Tisacra Összművészeti Minifesztivált az Alsóvárosi Ferences Plébánia Quadrumában június 16. és 18. között. A három napot próbálták tematizálni, az első a költészeté, a második a mitológiáé, a harmadik a rítusé. A rendezvény megnyitására a 80 éves Sándor János színházi rendezőt kérték fel. Kaj Ádám művészeti vezető felhívta a figyelmet, hogy az első nap is várható színházi előadás, a Babits Mihály Kamaratársulat művét mutatják be: Jónás könyve, Török Sophie előadásában. A darab megtekintése előtt fáklyás felvonulást tartanak Babits Mihály volt Vitéz utcai lakásától a Mátyás térig. Részletek ITT.

Éjszakai programokkal kezdődik a vakáció a Szegedi Vadasparkban, a vendégek látványetetéseket láthatnak szombat este. A 19 órakor kezdődő sétákon a vendégek számukra teljesen új helyzetben találkozhatnak az állatkert lakóival, hiszen az élőlények egy része éjjel aktív, ezért a sötétben figyelhető meg természetes viselkedésük a legjobban. Szürkület idején és napnyugta után sejtelmesebb, misztikusabb az erdő, ahol számos kifutóban még este is kinn tartózkodnak az állatok. Más állatkertekhez képest a szegedi séta különlegessége, hogy a vadaspark 45 hektáros területe változatos élőhelyekkel számos vadon élő állatnak is otthont ad. Az itt lakó őzek, vízimadarak, hattyúk napközben, amikor a látogatók járják a park útjait, ösvényeit, elhúzódnak az emberek közeléből, de zárás után előmerészkednek. A programok sora a rozsomákok látványetetésével kezdődik, a népnyelvben torkosborznak is nevezett ragadozók zsákmányszerző képességét figyelhetik meg az érdeklődők. Ezt a borjúfókák esti tornája követi, majd a vendégek szemtanúi lehetnek a barna medvék vacsorájának. Kiderül, hogy az oroszlánok miként vadásznak műzebrára, a program pedig a dél-amerikai dzsungelek királyaként számon tartott jaguár etetésével zárul. Az est folyamán a vendégek egzotikus állatokkal ismerkedhetnek a terráriumházban, a vállalkozó szelleműek kígyót is simogathatnak. Részletes program ITT.

Nyárindító Beerpong bajnokságot rendez a Nyugi Kertben a Szegedi Bírpong Kollektíva 19.30-tól. Részletek és jelentkezés ITT.

Members koncert várja a közönséget a Millenniumi Kávéházban 20 órától.

Jonas Kaufmann “Az én Itáliám” című német-olasz koncertfilmjét vetíti a Belvárosi Mozi szombaton 20 órától. “Nincs még egy olyan hely a világon, mint Olaszország: az itáliai életérzést a napsütés, a tenger sós íze, a citrusok és a kávé illata, a csábító pillantások és a szenvedélyes, semmihez sem fogható dallamok teszik felejthetetlenné. Ezt az hangulatot örökíti meg Az én Itáliám című, személyes hangvételű koncertfilm, amelyben a világhírű tenor operacsillag, Jonas Kaufmann rója le tiszteletét az olasz kultúra előtt – a színpadon és azon kívül egyaránt. Kaufmann 2016 nyarán a torinó Carignano Színházban, Itália egyik legrégebbi, 1752-ben alapított színházában adott koncertet – a legnépszerűbb, hagyományos olasz dalokból, köztük Enrico Caruso és Lucio Dalla slágereiból állította össze műsorát.”

UNDorgrUND Light keretein belül TPZ feat. Anna Grand gondoskodik a hangulatról a Grand Café Várkertben szombaton 21 órától. “Lasztminit meglepetés UNDorgrUND lemez(mp3)pakolgatás, ritka konstellációban, egy flegma, undoros arccal és a Grand kromoszómaspektrum szemnek kellemesebb oldaláról származó vendégdídzsével, Anna Granddal. Alterpop, indie, new wave, poszt-minden, garage rock és gátlástalan pop. Többek között.”

Mosolypart gyermekfesztivállal indítja a szünidőt az Újszegedi Partfürdő vasárnap 10 órától vetélkedőkkel, kutyás bemutatóval, játszóházzal, egészségügyi bemutatóval, valamint a Vackor, a Grimm-Busz Színház és a Barboncás Társulat színpadi műsorával. Részletek ITT.

Folyamatos kiállítások, programok:

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) aktívan dolgozik azért, hogy a robotika fejlődésének minél több haszonélvezője legyen, de a „kockázatokra és mellékhatásokra” is felhívják a figyelmet. Az NJSZT ennek szellemében most robotika kiállítást rendez a Társaság Informatika Történeti Kiállításában a Szent-Györgyi Albert Agórában. Szegeden már 55 éve sem volt a robot ismeretlen: az Úttörőház látogatóit Robotember köszöntötte. A Muszka Dániel által tervezett robot alapján a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum által készített installáció is látható lesz a tárlaton. A kiállításon magángyűjtemények értékes darabjai is megtekinthetőek. Találkozhatunk SIMON-nal, a humanoid robottal, megismerhetjük rangos robotika versenyek korábbi nyerteseit, amelyek megállták a helyüket a robotautók rallyján vagy akár szimulált marsi környezetben is. A tárlatot a robotika történetét és témaköreit bemutató tablósor egészíti ki (a grafikai munkák Forrai Ferenc tipografikus alkotásai). A múlt értékeinek megőrzését kiemelten kezelő NJSZT a civil szervezetek között egyedülálló tevékenységet folytat az informatikai örökségvédelemben. Ennek keretében az NJSZT egy világszínvonalú állandó kiállítást (A jövő múltja) működtet Szegeden. A kiállítás rendezői remélik, hogy az infokommunikációs eszközök történetét átfogóan bemutató állandó kiállítást meggyőzően egészíti ki a MI és a Robot az időszaki kiállítások sorában, s így végre a Robot is elfoglalja az őt megillető helyét a múzeumban. A tárlat június 7-től szeptember végéig látogatható Szegeden, az NJSZT Informatika Történeti Kiállításában.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal, a Meritum Egyesület és a Gruppo Speleologico Carsico Egyesület és a Gruppo Ermada Flavio Vidonis Egyesület az első világháború centenáriumának tiszteletére közösen megszervezett kiállítással emlékezik a Doberdót és az első világháború olasz hadszínterét megjárt katonákra. A „Szomjazó hősök – vízellátás az első világháború harcterein” című tárlat tablói, valamint a bemutatandó tárgyi emlékek a Doberdó vidékéről érkeznek Szegedre. A tárgyi emlékek az elmúlt évtizedekben az egykori harctéren zajló kutatások során kerültek napvilágra és nagyobb részük Gianfranco Simonit olasz magángyűjtő gyűjteményébe és a San Martino del Carso-i Nagy Háború Múzeumába. A Csongrád Megyei Kormányhivatal szegedi, Rákóczi téri épületében megnyíló tárlaton ezekből láthat ízelítőt a látogató. A bemutatandó csajkák, kulacsok, üvegek és a víz szállítására használt eszközök egy kopár sziklasivatagban az ott szolgáló katonák élni akarásának is a szimbólumai, mivel a karszti felszínre az éltető vizet csak nagy fáradtság árán, igen nagy távolságról lehetett feljuttatni. A tárgyak túlnyomó részét a hadszínteret járó amatőr régészek hozták felszínre a lövészárkokból.

Száz évvel ezelőtti történéseket elevenít fel a Somogyi-könyvtár Anno 1917 című kiállítása, amelyet május 18-től július 1-ig tekinthetnek meg az érdeklődők. Hogyan élt 1917-ben a világ, mi tartotta izgalomban Magyarországot, milyen hírektől volt hangos a szegedi utca? A fronton zajló események mellett békés pillanatokat: a tudomány és technika eredményeit, irodalmi és képzőművészeti alkotások születését is fölidézik a 100 éves újságok, könyvek, plakátok, fotók és kéziratok.

osnyomtatvany_kiallitas001kf

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Klebelsberg Könyvtárának ősnyomtatványaiból nyílt kiállítás, a német nyomdászmesterek által készített kötetek közül több szerzője magyar, az egyikben szereplő lapszéli jegyzetek pedig a “szögedi” írásbeliség legrégebbi emlékei. A kiállítás katalógusa szerint bár a szegedi egyetem könyvtára nincs még százesztendős – az elődintézmény, a kolozsvári universitas gazdag bibliotékája az első világháborút lezáró békekötést követően Erdélyben maradt – régikönyv-állománya országosan is jelentős. A legtöbb muzeális kötet 1949 és 1952 között a főúri és egyházi gyűjtemények államosítása során került a könyvtárba. A tárlat látogatói megismerhetik az egyetemi könyvtár legrégebbi nyomtatványát, egy 1476-ban Velencében megjelent Bibliát, két német mester Franz Renner és Nicolaus von Frankfurt munkáját. A klasszikus szerzők művei és a ferences barátok munkáját segítő bibliamagyarázatok mellett a kiállított kötetek között szerepel Thuróczy János Chronica Hungarorum cím műve, amely első kiadása 1488-ban készült Brünnben.

olimpia02

Az olimpiák történetét mutatja be a Móra Ferenc Múzeum új kamarakiállítása: az „Olimpiák a gyűjtő szemével” című tárlaton egy magángyűjtő, Szegi László relikviái mellett olimpikonjaink ikonikus tárgyait is kiállítják. Látható lesz az a fém fáklya, mellyel az 1936-os, berlini olimpiai lángot hozták az országhatártól egészen Kecskemétig: összesen 114 futó vitte az ereklyét ezen a szakaszon. Ezen az olimpián 10 aranyérmet szereztek a magyar sportolók. A kiállítás képeslapokon, plakátokon, kitűzőkön, autogramkártyákon, olimpiai belépőjegyeken keresztül szemlélteti az újkori olimpiák elmúlt százharminc évét. A tárlaton látható Vajda Attila pekingi aranyérme, melyet kenu 1-esben szerzett 2008-an, illetve 2004-es athéni bronzérme is. Megtekinthető még a Kovács Koko István által dedikált boxkesztyű és Papp László autogramkártyája is.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Előző sztori

Labdarúgás: Bernd Storck állja a következő két hazai vb-selejtezőn az Andorrában szurkolók jegyét

Következő sztori

Lufiengedéssel búcsúztak a frissen végzett jogászok + FOTÓK