Hencz Péter: Ferenc pápa gondolatai napjaink békéjéről

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hencz_PeterIstenünk a béke Istene és semmilyen erőszakot nem lehet elkövetni nevében, mondotta Ferenc pápa április végén, a kairói békekonferencián.

Az erőszak minden hiteles vallásosság tagadása. Az a feladatunk, hogy imádkozzunk egymásért, kérjük Istentől a béke ajándékát, mely Istenünk egyik legnagyobb adománya. Isten képére teremttettünk, mindenkinek, így egymásnak is testvérei vagyunk. „Ne ölj!” – mondja az Úr, aki szereti az életet, és nem szűnik meg szeretni az embert, és arra buzdítja, hogy mondjon ellent az erőszaknak. Ma különös képen fontos, hogy a vallások ennek eleget tegyenek. A vallások vezetőinek feladatuk, hogy leleplezzék a vallási köntösbe öltözött erőszakot. Szót kell emelnünk az emberi méltóság és emberi jogok megsértése ellen. Összeegyeztethetetlen egymással az erőszak és a hit. Minden emberi élet szent, és védenünk kell a testi, társadalmi, nevelési vagy pszichikai erőszak minden formájával szemben. A vallásnak azonban nem csak az a feladata, hogy leleplezze a rosszat, hivatása, hogy előmozdítsa a békét, ma sokkal jobban, mint valaha.

A jövő építéséhez párbeszédre van szükségünk, amely arra törekszik, hogy elismerjük a másik ember alapvető jogait és szabadságát, különösen is a vallásszabadságát. Nem lesz béke a fiatalok megfelelő nevelése nélkül, mely képes kihozni az emberből a legjobbat. Olyan nemzedékeket kell felnevelnünk, akik a rosszra a jó türelmes építésével válaszolnak.

A konfliktusok megelőzéséhez és a béke építéséhez alapvető fontosságú, hogy felszámoljuk a szegénységet és a kizsákmányolást. Meg kell akadályozni a pénz és a fegyverek áramlását azokhoz, akik erőszakra buzdítanak. Le kell állítani a fegyvertermelést, mert ha fegyvereket gyártunk, akkor előbb-utóbb azokat használják is. Ma béke- és nem fegyverkészítőkre van szükség; kiengesztelődést hirdetőkre és nem pusztítást kiáltókra.

Minél jobban növekszünk az Istenbe vetett hitünkben, annál jobban növekszünk a felebaráti szeretetben. A szeretet útja minden ember előtt nyitva áll.

Hencz Péter

Default thumbnail
Előző sztori

Szijjártó: a migráció témájában kristálytiszta a visegrádi egység

Default thumbnail
Következő sztori

DK-alelnök: nem engedünk Botka diktátumának, Gyurcsány kell a listára!

Legutóbbi hasonló cikkek