Felavatták Kocsis Lajos emléktábláját Szegeden + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kocsis_lajos_emlektabla_avato11_gs

A Szegeden született olimpiai bajnok labdarúgó éppen hetvenedik születésnapja előtt kapott emléktáblát móravárosi szülőházánál.

A Rengey Baráti Kör, valamint Kozma György korábbi válogatott labdarúgó kezdeményezésére avatták fel móravárosi szülőházánál Kocsis Lajos, a Szegedről indult olimpiai bajnok labdarúgó emléktábláját. Kocsis Lajos vasárnap ünnepelte volna hetvenedik születésnapját – 1947. június 18-án született Szegeden. A Móravárosi Kinizsiből indult játékos a SZVSE-ben töltött időszaka után 18 évesen már az NB I-ben játszott, a Salgótarjánban 45 meccsen 21 gólt lőtt, majd 1967-ben Kispestre szerződött, ahol egy évtized alatt 263 élvonalbeli meccset játszott, 91 gólt szerzett. Harmincháromszoros válogatott labdarúgó, tagja volt az 1968-ban, Mexikóban olimpiai aranyat, valamint az 1972-ben, Münchenben ezüstérmet szerzett olimpiai válogatottnak. Pályafutását végül a Gyulai VSE-ben fejezte be, majd fiatalon, mindössze 53 évesen, 2000-ben hunyt el Budapesten.

Az emléktábla szülői háznál történt felavatását követően Kocsis Lajos sírjához mentek át az emlékezők, akik megkoszorúzták az olimpiai bajnok futballista sírhelyét. Mint azt beszédében Kozma György elmondta, Tichy Lajos, a legendás középcsatár úgy jellemezte Kocsis Lajost, hogyha nála volt a labda, mind a tíz csapattársának mozgásban kellett lennie, mert nem lehetett tudni, kinek adja a labdát. Felidézte az 1974-es, osztrák-magyar mérkőzésen szerzett emlékezetes gólját, valamint az 1970-ben, a skót Aberdeennek egy KEK-mérkőzésen lőtt szabadrúgás-gólját, amelyet ugyan először érvénytelenített a játékvezető, de “Kicsi” másodjára is ugyanoda, ugyanúgy belőtte.

A megemlékezést, majd az emléktábla avatást követően 12 órától a Médiaválogatott és a szegedi öregfiúk játszott egymással kispályás mérkőzést a móravárosi pályán.

no images were found

Előző sztori

Ópusztaszerre érkeznek a nagyszentmiklósi kincsek a Nyílzáporra

Következő sztori

Halász János: a szocialisták nyíltan egy terroristát védenek (FRISSÍTVE)