Egyedi képzés az ipari kender hagyományos hasznosítása terén

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

paktum

Az építő ipar példáján elindulva az ipari kender hasznosításában rejlő lehetőségek, a hagyományos, kézműves feldogozás tudásanyagának átörökítése lehet a következő olyan témakör, ahol a Csongrád Megyei Önkormányzat, mint a Csongrád Megyei Paktum szervezője egyedi képzéseket indíthat a munkaadói oldal jelzései alapján.

Oldalunkon többször beszámoltunk arról, hogy az építőipari vállalkozások, cégek jelzéseire válaszolva, melyek szerint komoly hiány mutatkozik a megfelelő alapképességű munkaerő terén, a megyei paktum egyedi képzések kidolgozásával próbál segíteni. Bár még ez a folyamat sem zárult le, máris előkerült egy másik témakör, ami nem csupán a munkáltatói igények célzottabb kiszolgálása szempontjából lehet fontos, hanem Csongrád megye hagyományainak megőrzése, újjáélesztése szempontjából is jelentős lehet. Ez pedig az ipari kender hasznosítása, melynek megszámlálhatatlan lehetőségeiről már több tanulmány és szakmai anyag is készült az elmúlt években.

Az ipari kender termesztésének a magyar mezőgazdaságban igen nagy hagyománya volt a XIX. és XX. században. A kender termesztés mellett természetes módon kialakult magtermesztési módszereket Magyarországon azóta sem váltotta fel a gépesített előállítás, nem fejlődött ki a kender-vetőmag termelésének géprendszere. A megtermesztés mellett azonban a növény egyéb részeinek hasznosítása is nagyon széles körű. A kender növény minden része alkalmas valamilyen ipari nyersanyag előállítására. A virágzata és levele a gyógyszeripar, a rostja a textilipar, építőipar, papíripar, autóipar, a szára (pozdorja) bútoripar, papíripar, alomgyártás, építőipar, a magja a vetőmagon túl értékes és tápláló fehérje- és olajtartalma miatt az élelmiszeripar alapanyaga lehet, mindemellett pedig a növény magas égési kalória tartalma miatt tüzelőanyagként is (szociális tüzelőanyag) funkcionálhat.

Napjainkban, a természetes anyagok használatának előre törésével ismét előtérbe került az ipari kender is. A Csongrád Megyei Paktum a feldolgozás két konkrét területével kapcsolatban kapott megkeresést, mely alapján szeretnénk felmérni a munkaadói oldal igényeit.

Az egyik a hagyományos kenderkötél gyártás, mely nem csupán magának a kötélnek az elkészítését, de az abból készülő eszközök (pl. lószerszám) elkészítésének kivesző félben lévő technológiáját szeretné átörökíteni, piaci kereslet alapján pedig hasznosítani.

A másik szakterület a kender építőanyag gyártó szakemberek képzése. A kender többféle módon is alkalmas lehet építőipari felhasználásra, azonban ezek minden esetben speciális technológiai eljárásokat kívánnak. A kenderből készült házak pilot jelleggel már Csongrád megyében is megjelentek, de nem csak hazánkban, hanem külföldön is egyre nagyobb érdeklődéssel fordulnak e természetes építési mód felé.

Az képzések kidolgozásának alapja, hogy a munkaadói oldalról érkező igények alátámasszák a szakma valós szükségességét, ezért most minkét esetben felmérést végzünk. Kérem, ha Ön munkáltatóként érdeklődik az előbbi lehetőségek iránt, és szívesen venne részt a képzés szakmai követelményeinek összeállításában, töltse ki nagyon rövid on-line kérdőívünket, melyet terveink szerint 2017. július 9-ig fogadunk:

Kenderkötél gyártó szakember

Kender építőanyag gyártó szakember

A képzések kidolgozása a megyei paktum projekt költségvetéséből teljes egészében finanszírozható, sőt, amennyiben az engedélyezést követően felkerül a Kormányhivatal képzési listájára, abban ez esetben (a célcsoporti besorolás megfelelősége mellett) magának a képzésnek a költsége is 100%-ban támogatható. Paktum modellünk úgy teljes, hogy ezen személyek bérköltsége a munkakipróbálás időszakában, illetve azt követően is (egyedileg elvégzett jogosultsági vizsgálat alapján megállapított ideig) finanszírozható lesz a projekt költségvetéséből.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Projekt neve: Csongrád Megyei Gazdaság- és Foglalkoztatás-fejlesztési Együttműködési Program (PAKTUM) Projekt azonosító: TOP-5-1-1-15-CS1-2016-00001

További részletek és fotók ITT.

(x)

Előző sztori

Hétvégi programajánló: Múzeumok éjszakája, Drum Street Trio

Következő sztori

A meleg nyári napokon az állatok védelmére figyelmeztetnek az állatvédők