DK-alelnök: nem engedünk Botka diktátumának, Gyurcsány kell a listára!

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

nagy-huszein_tibor_sajttaj001kf

Nagy-Huszein Tiborral, a Demokratikus Koalíció Balástyán élő alelnökével beszélgettünk az DK 2018-as választási terveiről, az MSZP-vel, valamint más pártokkal történő összefogás különböző alternatíváiról. Szóba került Gyurcsány Ferenc Botka Lászlónak írt levele, valamint az is, hogy habár a volt miniszterelnök és családtagjai önként nyilvánosságra hozták vagyonnyilatkozatukat, s ezt javasolták szövetséges(jelöltj)eik első embereinek is, mégsem támogatták, hogy a szegedi polgármester családjának vagyonnyilatkozatát vizsgálja az önkormányzat jogi bizottsága.

Hónapok óta foglalkoztatja a közvéleményt, hogy az ellenzéki erők miként vágnának neki a 2018-as választásoknak. A baloldali és liberális pártok esetében azonban egyelőre nem a választási programon, hanem a Magyar Szocialista Párt (MSZP) miniszterelnök-jelöltje Botka László, s a Demokratikus Koalíció (DK) vezetője, Gyurcsány Ferenc közötti penge- és üzenetváltásokon van a hangsúly. A szegedi politikus szerint ugyan kell a baloldali pártok között együttműködés, de a DK-t csak az elnöke , a volt miniszterelnök nélkül tudja elfogadni.

„Hadd emlékeztesselek, hogy eddig senkivel nem tudtál megállapodni, tehát nem MSZP-DK vita van. A Párbeszéd önálló miniszterelnök-jelöltet állít, tehát várhatóan önálló listája lesz. Az LMP és a Momentum soha nem akart együttműködni. Az Együtt hónapokkal ezelőtt jelezte, hogy sem veletek, sem velünk nem hajlandó közös listán szerepelni. Nem lehetséges, hogyha mindenki kritikával fogadja elképzelésedet, akkor talán Neked nincs igazad?” – reagált utoljára Botkának írt pünkösdi levelében Gyurcsány Ferenc. „Mi ezzel nem kívánunk foglalkozni. Leveleinek, üzeneteinek, bármilyen más politikai ármánykodásának nyitottunk egy fiókot, ott fogjuk őket gyűjteni a következő időszakban” – mondta Harangozó Tamás szocialista országgyűlési képviselő, a levélre azonban maga Botka nem válaszolt. A kialakult helyzetről a DK alelnökét, a balástyai Nagy-Huszein Tibort kérdeztük.

botka_gyurcsany05_gs

„Minél szélesebb választási szövetséget szeretnénk, hogy elérjük célunkat, a mostani kormány leváltását. Azaz ideális esetben a teljes demokratikus ellenzék részvételét kívánjuk, vagy azt, hogy annyi párt legyen benne, amennyi csak lehetséges” – fogalmazott lapunknak a DK alelnöke, aki hozzátette, a Jobbikkal való együttműködést továbbra is határozottan elutasítják – „nem képzelhető el semmilyen együttműködés egy ilyen, ordas eszméket valló párttal”. Szerinte sem őket, sem a polgárokat nem tudta meggyőzni a néppártosodást hirdető radikális jobboldali párt, hogy valóban megváltoztak. Úgy gondolja, nincs szükség rájuk a baloldal győzelméhez, mert a jelenlegi választási rendszer nemcsak a Fidesz számára lehet előnyös, hanem akár a „demokraták” számára is.

A legjobbnak a teljes összefogást, azaz egy közös listát, közös egyéni jelöltekkel, s azonos programmal gondolja Nagy-Huszein Tibor. Ha azonban ez nem lehetséges – erre utaló jeleket tapasztal -, akkor minimumként azt kívánja elérni, hogy ne induljanak a baloldali pártok egymással szemben egy-egy választókerületben. Ez meglátása szerint egy nem egyszerű, de megoldható kihívás.

A DK egyre későbbi határidőket mond a várható szövetségkötés időpontjával kapcsolatban. Januárban Binszki József, a DK szegedi vezetője még áprilisi megegyezésben bízott, most hétfőn Gréczy Zsolt, a párt szóvivője már úgy fogalmazott, „őszre megállapodásnak kell lennie.” „Ameddig van esély, addig meg kell próbálni. A nyár holtidőszak a politikusok számára, sokan elmennek nyaralni, mi aratunk. Ősztől viszont már nem szabad tovább halogatni. Pont a 2014-es példa mutatja, hogy egy késői időpontban létrejött megállapodás után már nem lehet érdemben kidolgozni, megvalósítani egy programot” – vélekedett. Majd odaszúrt egyet Botka Lászlónak: „ez elegendő idő lesz ahhoz, hogy aki abban bízik, hogy le tudja darálni a saját oldalán álló partnereit, az is rájön, hogy ez nem működik”.

nagy-huszein_tibor_sajttaj004kf

Elutasítják még mindig azt a Botkához köthető javaslatot, hogy a DK-ra és szavazóira szükség van – Gyurcsány nélkül. „Nem gondolom, hogy ebbe bármely más pártnak bele kellene szólnia, mi sem tesszük meg fordítva. Ilyenfajta diktátumokat nem érdemes senkinek erőltetnie, mert aki ilyen mértékben szól bele a szövetségese életébe, azzal a kormányzásban sem lehet együttműködni” – hangsúlyozta a DK alelnöke. Engedni csak olyan ügyekben tudnak, amelyek „valóságos és racionális megegyezés kérdései”.

Gyurcsány Ferenc nyilvánossá tette sajátja mellett családtagjai vagyonnyilatkozatát, s ezt javasolta a többi baloldali párt elnökeinek és miniszterelnök-jelöltjeinek is – az üzenet időzítése alapján egyértelmű, hogy Botka Lászlónak szólt az üzenet. Ezért is tűnt meglepőnek, hogy mégsem támogatta a Binszki József vezette jogi bizottság Botka László elleni vagyonnyilatkozat-tételi eljárás lefolytatását.

Nagy-Huszein Tibor azonban úgy látja, az ellentmondás csak látszólagos. A DK vezetője ugyanis önként hirdetett transzparenciát, míg Botkánál ezt politikai ellenfelei kívánták kikényszeríteni, véleménye szerint „politikai lejáratás céljából a Demokratikus Koalíció leendő szövetségesével szemben”. Hangsúlyozta, továbbra is azt javasolják, hogy hozza nyilvánosságra saját vagyonnyilatkozata mellett hozzátartozói dokumentumait is. Megjegyezte, hogy nem kötik ehhez a választási együttműködést, mert ők a tárgyalások, s nem az ultimátumok erejében hisznek.

Default thumbnail
Előző sztori

Hencz Péter: Ferenc pápa gondolatai napjaink békéjéről

Következő sztori

Atlétika: Márton Anitát ezúttal sem tudták megszorítani

Legutóbbi hasonló cikkek