Közélet

A kreatív gazdaság lehet a sötét ló + FOTÓK

A kreatív gazdaság lehet a sötét ló + FOTÓK

2017. június 19., hétfő
A kreatív gazdaság lehet a sötét ló + FOTÓK
csugonics_tarsasag02_gs

Mitől függ, hogy egy térség mennyire fejlett és hogyan lehet javítani a versenyképességén? Ezzel a kérdéssel foglalkozott a Dugonics Társaság a legutóbbi előadó ülésén.

A szegedi Városháza házasságkötő termében elsőként

Kovács Zoltán

tanszékvezető egyetemi tanár „A kreativitás és a sokszínűség szerepe a városok versenyképességének a 21. század elején” címmel tartott előadást. Mint elmondta, egy-egy térség versenyképességének növeléséhez nem feltétlenül munkahelyteremtésre van szükség, sokkal inkább a kreativitás a biztos siker kulcsa. „Megfigyelhető, hogy fejlettebbek, gazdaságilag egészségesebbek azok a városok, ahol heterogén a tudáskészlet, azaz minden korosztály és társadalmi réteg megtalálható” – tette hozzá Kovács Zoltán, aki rámutatott: ilyen téren Magyarországon a budapesti Józsefváros számít a legkiemelkedőbbnek. A nyolcadik kerület az etnikai, kulturális, építészeti és életszínvonal szempontok miatt a legsajátosabb. Hazánkban problémának számít, hogy a kreatív gazdaság nagy része, több mint 50 százaléka a fővárosban van, holott ez a tőkevonzó erő más településeken is jelentős fejlődést hozna. Szegednek e tekintetben a Science Park megnyitása nagy változásokat hozhat majd, amivel előnyt szerez a többi, hasonló méretű városhoz képest. „A versenyképesség tulajdonképpen egy térség másik területhez viszonyított versenyben való helytállása” – erről már

Vida György

beszélt „Szeged a magyarországi vidéki nagyvárosok versenyében” című előadásában. Az egyetemi tanársegéd leszögezte, ennek növelését a befektetők vonzása, turisztikai fejlesztések és minél több Európai Uniós forrás segíti elő. A legnagyobb eredményt a vállalkozásfejlesztés jelenti, mivel a cégek munkát adnak, s a munkabérek által jobb lehet az életszínvonal. Ismertette, Szeged jelenleg a harmadik helyen áll a vidéki területek között, a veszprémi és a győri térség előzi meg. A csongrádi megyeszékhely jövedelemtermelő képessége gyengébb, mint az ipari funkciókkal rendelkező városoké, a gazdasági szerkezete is alig jobb az átlagnál. „A kreativitásra és a tudásra lehet itt építeni. Azt kell elérnünk, hogy a humán tőke ne vándoroljon el innen, azaz a fiatalok a helyi gazdaságot erősítsék” – jelentette ki az egyetemi tanársegéd. Végül még elmondta, Szegeden a jövedelmek emelése elengedhetetlen a versenyképesség miatt, valamint például a környezeti tisztaság és a szelektív hulladékgyűjtés is javításra szorul.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.