Közélet

A Jobbik megfosztási eljárást kezdeményez Áder Jánossal szemben

A Jobbik megfosztási eljárást kezdeményez Áder Jánossal szemben

2017. június 30., péntek
A Jobbik megfosztási eljárást kezdeményez Áder Jánossal szemben
Áder János

Megfosztási eljárást kezdeményez a Jobbik Áder János köztársasági elnökkel szemben, mert szerintük a plakáttörvény aláírásával méltatlanná vált az államfői feladatok ellátására.

A Jobbik az MTI-nek pénteken küldött közleményében megerősítette, utólagos alkotmánybírósági (Ab) normakontrollt akarnak a törvényről. Úgy fogalmaztak: "

Áder János

nem Magyarország, hanem

Orbán Viktor

köztársasági elnöke, aki akár az alaptörvény megsértésére, a szólásszabadság korlátozására is képes, hogy védje az Orbán-rezsim korrupcióját". A plakáttörvény aláírásával Magyarország a legfelsőbb szinten is letért a jogállamiság útjáról - írták. Az alkotmány szerint az alaptörvényt vagy tisztsége gyakorlásával összefüggésben valamely törvényt szándékosan megsértő, illetve a szándékos bűncselekményt elkövető köztársasági elnökkel szemben az országgyűlési képviselők egyötöde indítványozhatja a tisztségtől való megfosztást. Az eljárás - amelynek lefolytatása az Ab hatáskörébe tartozik - megindításához a parlamenti képviselők kétharmadának szavazata szükséges. Utólagos normakontrollt - vagyis valamely jogszabály utólagos alkotmányossági vizsgálatát - az országgyűlési képviselők egynegyede kezdeményezhet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.