Egyetem

100-ból 87 Csongrád megyei ember befogadna otthonába egy külföldi középiskolást

100-ból 87 Csongrád megyei ember befogadna otthonába egy külföldi középiskolást

2017. június 14., szerda
100-ból 87 Csongrád megyei ember befogadna otthonába egy külföldi középiskolást
cserediak

Augusztus végéig 16 országból összesen mintegy 110 cserediák érkezik Magyarországra a 2017/18-as tanévre az AFS Nemzetközi Csereprogram Alapítvány szervezésében. Közülük legalább 10 külföldi középiskolás Csongrád megyében ismerkedhet majd meg Magyarország kulturális és társadalmi értékeivel. Számukra toboroz önkéntes családokat a világ legnagyobb és legrégebbi nemzetközi diákcsere-szervezete, az American Field Service (AFS), mely július végéig választja ki azokat a Csongrád megyében élő családokat, amelyek a következő tanévre fogadhatnak egy cserediákot.

3 földrész diákjai élnek Csongrád megyében

Csongrád megye meghatározó szerepelt tölt be a nemzetközi diákcsere-szervezet hazai életében: az AFS-t jelenleg is 8 fogadócsalád és mintegy 15 önkéntes segíti a körzetben. Ennek köszönhetően ebben a tanévben a megyéből az AFS szervezésében egy diák tanul az Amerikai Egyesült Államokban, egy másik középiskolás pedig Németországban él, míg Szegeden olasz, japán, mexikói, indonéz és thaiföldi diákok ismerkednek a magyarországi élettel és kultúrával, azonban a nyár végén érkező új cserediákok befogadására az AFS további fogadócsaládok jelentkezését várja a megyéből. Erre pedig jó esély mutatkozik, hiszen a magyarok alapvetően nyitottak a külföldi kultúrák iránt. Az AFS által idén április-május folyamán, több száz fő megkérdezésével elvégzett, országos kutatásból az derül ki, hogy a magyar lakosság 86,2 százaléka, míg a Csongrád megyeiek 87 százaléka szívesen befogadna otthonába 3-12 hónapra egy középiskolás, külföldi cserediákot.

A nyelvtanulás csak az egyik előny, amiért vállalnánk a cserediák-fogadást

Arra a kérdésre, hogy „Leginkább mi motiválná a cserediák-fogadásban?” a megyei válaszadók legtöbbje (50 százaléka) azt mondta, hogy a cserediák jelenléte elősegítené a család nyelvtanulását. A válaszadók 30 százaléka a cserediák kultúráját szeretné megismerni, 10 százalékuk azt szeretné, ha saját gyermekük ily módon kerülhetne közelebb a cserediák-léthez. 5 százalék ezzel szerezne külföldi ismerősöket, 5 százalék pedig önzetlen módon, a külföldi diáknak szeretne jó magyarországi élményeket szerezni.

cserediak2

2 nap alatt bővült egy új gyerekkel a szegedi család

Sokakkal ellentétben a Szegeden élő és masszőrként dolgozó Raffayné Kamenszky Ági hirtelen elhatározás eredményeképpen fogadott első alkalommal egy cserediákot, de döntését később sem bánta meg. „Az AFS új családot keresett egy, már hazánkban élő, Venezuelából érkezett diáknak, s mindössze 2 napunk volt eldönteni, hogy befogadjuk-e Sofyt. Semmilyen előnyt nem reméltünk, nem is ismertük ezt a programot.” - meséli Ági, aki azóta már egy másik diáknak, az argentin Tominak is otthont adott. Később azért persze számos előnye is származott a családnak az új családtagok befogadásából. „A gyerekeim bátrabban kommunikálnak idegen nyelven, emellett nagyobb önbizalommal és jobb kapcsolatteremtő képességgel rendelkeznek, és együttműködőbbek is lettek” - teszi hozzá Ági. Persze nemcsak a gyerekek készségei fejlődtek, de számos élménnyel gazdagodott a család is. „Azon kívül, hogy megismertünk egy más kultúrát, a diák a családunk része lett, azóta is tartjuk vele a kapcsolatot. Megtanultunk könnyebben alkalmazkodni új emberekhez, helyzetekhez, így sokkal nyitottabb lett a családunk. A legfontosabb mégis a sok szeretet, amit egymásnak adtunk. Sok-sok közös örömteli pillanat van, amire szívesen emlékezünk vissza: az esti beszélgetések, melyek során egyre jobban megismertük egymást, a közös karácsonyozás, és a búcsú megható pillanata” - eleveníti fel emlékeit Ági.

Azért a kihívásokra is fel kell készülni…

Ági családjával ellentétben az ugyancsak Szegeden élő és nyelvtanárként dolgozó Kovács Mónika, barátai pozitív tapasztalatai, élményei hatására kezdett el érdeklődni az AFS csereprogramja iránt. Családjával először részt vett egy információs esten, ahol önkéntesekkel és fogadócsaládokkal találkozott, akiknek az élményei megerősítették őket abban, hogy ki akarják próbálni a cserediák-fogadást. Ezt követően két diák is érkezett hozzájuk, először egy japán, majd egy olasz kislány. „Mivel a cserediákkal az első hónapokban kizárólag angolul tudtunk kommunikálni, így az angol nyelv mindennapos használata természetessé vált a gyermekemnek. Mind a külföldi diák, mind pedig mi sokat tanultunk egymás kultúrájáról, szokásairól és életmódjáról. Természetesen nem volt mindig zökkenőmentes az együttélés, a kulturális különbségekből adódtak félreértések, kommunikációs problémák, de gyorsan megtanultuk kezelni ezeket a helyzeteket. Sokkal nyitottabbá, elfogadóbbá és toleránsabbá váltunk.” - osztja meg tapasztalatait Mónika. „Sok kedves emléket őrzünk, mulatságos helyzeteket, mind a hétköznapi félreértések, mind az étkezési szokások különbözőségei miatt. Egyszer például a japán cserediákunktól megkérdeztük, hogy mit szokott enni reggelire, mert szívesen vásárolunk neki olyan ételeket, amelyek kicsit emlékeztetik az otthoni ízekre. Amikor azonban azt a választ kaptuk, hogy ő reggelire rizst és halat szokott fogyasztani, és ezt édesanyja hajnalban kelve minden reggel frissen készíti, azonnal meggondoltuk magunkat, és meggyőztük őt, hogy a magyar konyha remekeit kell kipróbálnia.” - emlékszik vissza Mónika.

cserediak3

Jöhet bárki, de ha választani kell, az európaiakat preferáljuk

Az AFS kutatásában résztvevőket arról is megkérdezték, hogy melyik kontinensről fogadnának legszívesebben egy cserediákot. A Csongrád megyei válaszadók 35 százaléka nem válogatna: bármely országból származó cserediákot szívesen vendégül látna. További 35 százalék inkább európai, 15 százalék pedig észak-amerikai diákot preferálna. 5 százalék nyilatkozott úgy, hogy Ausztrál gyereket fogadna be szívesen családjába.

Mennyire vendégszeretőek a Csongrád megyeiek?

Az AFS felmérése alapján a megyében élők 35 százaléka 1-3 hónapig, 25 százaléka 3-6 hónapig, ám a legtöbben (a válaszadók mintegy 40 százaléka) 6-12 hónapig kínálnának otthont egy cserediák számára.

Hogyan lehet jelentkezni önkéntes fogadó családnak?

Azok a családok, amelyek külföldi diákot fogadnának, az AFS budapesti irodájához vagy megyei önkénteseihez fordulhatnak felvilágosításért, illetve a www.afs.hu oldalon szerezhetnek információkat. Az önkéntes családok számára az AFS támogatást nyújt, amely a diák utazási költségeit, iskolai étkezését, betegség- és balesetbiztosítását, gyógyszereit fedezi. „A cserediákok fogadásának nincsenek szigorú követelményei, fontos azonban, hogy egy család azért döntsön egy külföldi diák befogadása mellett, mert kíváncsi egy más országból, egy másik kultúrából érkező emberre” - hangsúlyozza Bangáné Jarecsni Rita, az AFS Magyarország nemzeti igazgatója.

A világ második legnagyobb önkéntes szervezete

A Nemzetközi Vöröskereszt után a világ második legnagyobb önkéntes szervezeteként számon tartott AFS 1990 óta működik Magyarországon, világszerte azonban 2015-ben ünnepelte alapításának 100. évfordulóját. A világszervezet 80 országban mintegy 40 ezer – hazánkban négyszáz – önkéntes munkáját koordinálja, s eddig több mint kétezer magyar diák csereévét, és nagyjából ugyanennyi külföldi diák magyarországi tartózkodását szervezte meg. Az AFS révén több mint 80 ország 13 ezer diákja vesz részt minden évben 3-11 hónapos külföldi tanulmányúton, s eddig világszerte több mint 400 ezer középiskolás és fiatal felnőtt tanulhatott külföldön, ahol önkéntes befogadó családoknál éltek és helyi iskolákban tanultak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.