Sport

Vívás: országos diákolimpiai címet nyertek a szegediek

Vívás: országos diákolimpiai címet nyertek a szegediek

2017. május 9., kedd
Vívás: országos diákolimpiai címet nyertek a szegediek
vivok008kf

Az országos diákolimpiai I-II. korcsoportos férfi tőrözők versenyét az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola SZTE Vívó Klubban versenyző diákjai nyerték.

A fővárosban megrendezett több mint ezer vívó részvételével megrendezett diákolimpiai döntőkben nem talál legyőzőre az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola I-II. korcsoport férfi tőrben indult csapata. A 2006-2007-ben születettek között az SZTE Vívó Klubban versenyző

Csóti Mór

,

Nagy Huba

,

Zsögön Andor

alkotta csapat a halásztelki Bocskai István Református Oktatási Központ két csapata előtt végzett a dobogó legtetején. A szegedi klub nem csak csapatban, hanem egyéniben is jól teljesített:

Kis Liza

nyolcadik, míg Nagy Huba ötödik helyen zárt. "Ezek a fiúk nem indultak még így csapatban. Sejtettük, hogy erősek lesznek, mert egyéniben jó eredményeik voltak, de most értek be egy olyan korosztályba, amikor van csapatversenyük. Nem volt nagy létszám, viszont jó asszókat vívtak, a döntőben egy nagyon sima asszóban sikerült nyerni A gyerekekkel megünnepeltük a sikert, az edzőkkel még nem sikerült" - fogalmazott portálunknak az SZTE Vívó Klub és az diákolimpiai csapat vezetőedzője,

Nagy Zsolt

, akinek a diákolimpiai bajnokcsapattal zajlott munkáját

Marinki Ákos

és

Kiss Tibor

segítette felkészítő edzőként.

A csapat sikere volt

"Nehéz volt, mert rajtunk kívül két halásztelki csapat volt. Nagy élmény volt a döntő számunkra. Oda kellett tenni magunkat a győzelemhez, de túl tudtuk magunkat tenni a nehezebb periódusokon. Számomra iszonyatosan sokat jelentett, hogy a végén mindenki tisztelgett a másiknak. Jövőre szeretnénk megvédeni a címünket. Jó csapatot alkotunk. Eddig is szép eredményeim voltak, de ez volt az első bajnoki cím, amiért közösen, csapatként dolgoztunk meg" - mondta el a vívással öt éve foglalkozó Csóti Mór, aki akárcsak a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron, a vívás mellett karatézik is.

Voltak persze nehezebb időszakok a tornán, míg a bajnoki címig jutottak a szegediek, azonban 45-20-nál szorosabb asszót nem vívtak a fiúk. Az aranyérmes vívók már több mint három éve járnak le az SZTE Vívó Klub edzéseire, ugyanakkor csapatban most szerepeltek először, így remekül sikerült a debütálások. "Nem csak hármójukból, hanem nagyjából 15 gyerekből áll a csoportunk ebben a korosztályban. Az elejétől kezdve folyamatosan fejlődtek, egymást húzzák fel. Az iskolából is jó visszajelzések jöttek, megerősítést is kaptunk, hogy támogatják a gyerekek versenyzését. Ha hétköznap is van verseny, akkor segítik őket abban, hogy ne szenvedjenek hátrányt ez által. Utoljára 6-7 éve, a Radnótisok szereztek aranyérmet diákolimpián, ugyanígy tőrben, nagyon örülünk neki, hogy ez idén ismét sikerült" - nyilatkozta portálunknak Nagy Zsolt. Az SZTE Vívó Klub mintegy 110 gyerekkel dolgozik közösen, és minden hétköznap megtöltik az edzések helyszínéül szolgáló Szent Imre Kollégium tornatermét. A Rióban pazarul szereplő magyar vívócsapat is sokat segített ezen a téren az egyesületnek, hiszen tavaly ősz óta nincs olyan hét, hogy ne lenne olyan gyerkőc, aki szeretné elkezdeni a sportágat - ugyanakkor szeptemberben 50-en kezdték el a vívást. "Nekünk az a célunk, hogy szájról-szájra terjedjünk, ez nagyjából működik is. Egyre több gyerek hívja le az osztálytársát, mondja el, hogy milyen jó közösség van itt. Folyamatos növekedést mutatunk tavaly szeptember óta" - tette hozzá Nagy Zsolt. Az SZTE Vívó Klub hatéves kortól fogadja a fiatalokat, a 6-10 éves kort magában foglaló csoport még nem versenyez. A szegedi klubnak a veterán korosztályból is van versenyzője, akárcsak a felnőtt amatőrök között is. A klub az érdeklődőket a vívóidény alatt, szeptembertől júniusig várja. A három fegyvernem közül az

SZTE Vívó Klub

tőrrel és párbajtőrrel foglalkozik, a kezdést követő egy év után dől el, hogy edzői javaslat alapján melyikben folytathatja az, aki belevág.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.