Közélet

Villámcsődület a koraszülött babákért Szegeden

Villámcsődület a koraszülött babákért Szegeden

2017. május 12., péntek
Villámcsődület a koraszülött babákért Szegeden
csalad_szulok_baba_gyerekvallalas

A Kangatraining Magyarország összefogásra buzdít a Korábban Érkeztem Alapítvánnyal és a Melletted a Helyem Egyesülettel karöltve a koraszülött babákért és az Édesanyákért, akik állandó "lakói" a Perinatális Intenzív Osztálynak (PIC). Kiemelt figyelmet fordítva a kengurumódszer (KMC) használatára, mely segíti a korababák fejlődését. Május 15-én, hétfőn 17 órától, a Kenguruzás Világnapján a REÖK-palotánál is flashmobot tartanak.

A Kangatraining Magyarország a KangaHelp program részeként összefogásra és gyűjtésre invitál mindenkit egy országos „Villámcsődülettel”. Május 15-én, 17 órakor az ország 19 pontján édesanyák a babáikkal egyszerre táncolnak egyazon zenére, ugyanazzal a koreográfiával. A Kangatraining Magyarország a pre – és posztnatális edzésmódszerrel ismerteti meg az édesanyákat, ennek következtében trénereik rengeteg babával és anyukával kerülnek kapcsolatba. A statisztikákat alátámasztva kijelenthetjük, hogy minden 10. baba koraszülött és kiemelt segítségre szorul, hogy ugyanolyan életesélyekkel indulhasson, mint időben érkezett társai.

Hogy mi is az a kenguru módszer?

A kengurumódszert 1979 óta alkalmazzák a koraszülöttek ellátásában, Magyarországon 2001 óta Dr. Schill Beáta vezeti be. A kengurumódszer lényege, hogy nem inkubátorban vannak a babák, hanem az anya vagy az apa testén függőleges helyzetben az édesanyja mellkasán helyezkedik el, úgy hogy a bőrük összeér. Anya/apa és a baba szoros kapcsolata megmarad, hiszen a bőr-bőr kontaktus révén az igen labilis hőháztartású, koraszülött babák számára éppúgy - ha nem jobban - biztosítható a megfelelő környezeti és testhőmérséklet, mint a profi inkubátorokban. A második elem a szoptatás, ami a bőrkontaktus által nagyon könnyen meg tud valósulni. A harmadik eleme a módszernek az, hogy a csecsemőt nem választják el édesanyjától, vagy ha igen, akkor csak nagyon rövid időre, a beavatkozásokat – akár az újszülöttről, akár az anyáról van szó – úgy végzik el, hogy közben nem szakítják meg a kontaktust. A módszer alkalmazásakor a csecsemő életfunkciói stabilabbak. Ezeknek a csecsemőknek jobb az oxigénellátottsága, stabilabb a pulzusa, kevesebb stressz jelet produkálnak, mint akiket az anyjuktól eltávolítva gondoznak.Lehetővé teszi az anya számára, hogy gyermeke gondozásában maximálisan részt vegyen, ezért ezek az anyák hamarabb megismerik gyermekeiket. A kenguru módszer megerősíti az anyát abban, hogy fontos a gyermeke számára. A FlashMob egyfajta adománygyűjtés, mely az ország különböző pontjain lévő kórházakban működő Perinatális Intenzív Osztályoknak (PIC) folyik be. Legyen szó tárgyi vagy pénzbeli adományokról. A pénzadományok a kihelyezett gyűjtődobozokból, a PIC osztályoknak mennek majd, ahol még aznap nyilvános keretek közt megszámolásra, majd átadásra kerülnek. A befolyt összegből a kenguru módszer tárgyi feltételeit biztosítják, de lehetőség nyílik pelenkákkal, kis ruhácskákkal, takarókkal is segíteni az osztályokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.