Sport

További olimpikonokat nevelne az SZKE elismert edzője

További olimpikonokat nevelne az SZKE elismert edzője

2017. május 31., szerda
További olimpikonokat nevelne az SZKE elismert edzője
BC5K7888

Több mint másfél évtizedre visszatekintő munkáját ismerte el a város a Szegedi Korcsolyázó Egylet edzőjének. Szabó Krisztiánt a városi elismerést követően kérdeztük.

2001 óta dolgozik a szegedi korcsolyasportban

Szabó Krisztián

, a Szegedi Korcsolyázó Egyesület edzője. Immáron másfél évtizedes munkáját Szeged város sportjáért díjjal ismerték el a Szeged napi ünnepségsorozat részeként. "Nagyon örültem, mikor értesítettek erről az elismerésről. Tizenhatodik éve, hogy Szegeden a korcsolyasportban dolgozom, nem is tudom megszámolni, hány gyerek fordult meg a kezeim alatt, az óvodásoktól kezdve a versenysportolókon keresztül. Ez az óriási dolog számomra, hogy ilyen formában is elismerik a munkámat. Vannak olyan dolgok, amiket a közvélemény nem lát, mint mikor vasárnap reggel hat órakor is edzést kell tartani. Rengeteg olyan versenyzőt tudunk az útjára engedni, aki nem lesz élsportoló, de az egészséges életmódra tudjuk nevelni" - nyilatkozta portálunknak Szabó Krisztián, aki hozzátette, egyesületük elsődleges célja a sikeres utánpótlás nevelés és olimpikonok kinevelése. Külön örömöt jelent számukra, hogy az elmúlt ötkarikás játékokon mindig volt szegedi versenyző, reményeik szerint Pjongcsangban két szegedi versenyzőnk is képviselheti a klubot. A kezdetekre visszaemlékezve elmondta: akkor még nem is volt oktatás a jégpályán, gyerekcipőben járt az összes jegessport. A létszám gyarapodását követően egyedül már nem is tudta ellátni a feladatot, szélesedett a bázis, miközben a tapasztalatát is sikerült átadnia, így az eredmények is egyre jobbak voltak - majd válogatott versenyzőik lettek. "A munkámat elismerve bekerültem az utánpótlás válogatott stábjába, ezzel még nagyobb szakmai támogatást kapok. Olyan konferenciákra tudok eljutni, amelyre korábban nem volt lehetőség, most éppen egy liverpooli, európai edzők számára rendezett szakmai tanácskozáson veszek majd részt. Ahogy én tanulok és fejlődök, úgy a sportolók is" - tette hozzá Szabó Krisztián, aki úgy folytatta, a fejlődésre, a tanulásra folyamatosan szükség van, mivel minden évben vannak változások. A szegedi klubnál egy-egy szezon végén átgondolják az elmúlt év munkáját, figyelik a külföldi edzőket és versenyzőket, ebből is próbálnak meríteni. "Bármelyik sportágról is legyen szó, ha valaki nem tud megújulni és leragad egy szinten, akkor saját sírját ássa. Az eredmények folyamatos eléréséhez szükséges, hogy folyamatosan képezze magát és tanuljon az ember"

BC5K7873

Kiemelte, munkáját országosan is elismerik azzal, hogy bekerült a kiemelt edzőprogram tagjai közé. Az országban az összes sportágból 206 szakember dolgozhat kiemelt státuszban, ők akik állami finanszírozásból kapják a fizetésüket, e mellett ezen a programon keresztül továbbképzéseken vehetnek részt. "Az eredmények alapján osztják a műhelytámogatásokat is, több helyen elhangzott, hogy mi magas szinten állunk, ez pedig megnyilvánul a támogatásban is. Nincs még egy olyan város, ahol ennyi versenyző volna, mint Szegeden, még ha itt két egyesületből tevődik is össze a létszám. Kemény munka, amit végzünk, nehéz a gyerekeket megnyerni a sport számára, főleg kisiskolás korban, amikor minden sportág próbál minél több versenyzőt találni maga számára. Hozzánk is több olyan gyerek jár, aki egyszerre két-három sportágat is űz, de megpróbálunk minél több gyereket a mi sportágunk felé fordítani" - válaszolta Szabó Krisztián. A közelmúltban felmerült, hogy Magyarország pályázna a téli olimpia megrendezésére: mint azt a szegedi szakember kifejtette, örülne annak, ha hazánk megrendezné a téli olimpiát. "A jeges sportágakat illetően nagy hiányunk nincsen, bármelyik szakág feltételei szinte adottak, megvalósulhat Budapesten egy nagypályás csarnok is. A sí különböző szakágaihoz nincsenek meg a természeti adottságaink, de örülnék neki, ha Magyarország téli olimpiát rendezhetne" - zárta az SZKE edzője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.