Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Kultúra

The Void: A stílusmegjelölés csak akadály

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szekerestamas.jpg

Megjelent:

the_void_2015

Saját sci-fi metál jellege mellett más irányokba is bátran nyúl a szegedi The Void negyedik, Nullified című albuma. A korong szerzői kiadásban, szinte teljes mértékben házon belül készült, ráadásul új hangszereléssel.

2014 óta folyt a számgyártás az industrial metal-t sci-fi hatásokkal keverő The Void zenekarban, az Unraveling megjelenése után gyorsan megszületett két új szám, melyeket azóta is gyakran játszik koncerten a Nacsai Zsolt (ének), Csontos Péter (billentyű, sampler, ének), Kovács Dániel (gitár), Szőke Gábor (dob) és Patkós Péter (basszusgitár) felállású banda.

2016-ra aztán lendületet kapott a lemezkészítés, a csapat a Miracle Sound stúdióban fel is vette az anyagot Vári Gábor keze alatt. „Imádjuk Gábort, ismer már minket, maximálisan kihozza belőlünk a legjobbat. A lemez hangzás terén nemzetközi szinten is megállja a helyét, és igazán jó, hogy ezt Szegeden is elő tudjuk állítani” – mondta el a stúdiózásról Kovács Dániel.

Az új korong a basszusgitáros csere és a mélyebb hangolás mellett abban is különbözik a 2013-as elődjétől, hogy a jól ismert The Void-stílus mellett új megoldások jelentek meg.

„Ének-centrikusabb lett az egész, több benne az igazi értelemben vett refrén, részemről ebben volt némi tudatosság, az Unraveling hörgősebb témái után lazábbra akartam venni az éneket” – nyilatkozott Nacsai Zsolt. Kiemelte, hogy további különlegessége a lemeznek, hogy ezzel a formációval íródott, így más hatások jöttek más emberektől, míg ő énekesként az előző album dalait már készen kapta.

A Nullified szerzői kiadásban jelent meg, az együttes otthagyta a norvég Smash Fabric kiadót. „Ha kis kiadónál vagy, akkor semmi hasznod nincs belőle, csak kevesebb rálátásod, nem látod első kézből az eredményeket. Arra jutottunk, hogy vagy nagy kiadóval szerződünk le, ha ez nem sikerül, akkor megcsináljuk magunknak, így legalább minden lemezeladás a miénk, tudunk tervezni, költségeket beállítani” – tudtuk meg Kovács Dánieltől.

A szerzői kiadás előnyeként jelentkezett a The Void számára az, hogy az összes kreatív munka házon belül készült, a borítót Csontos Péter tervezte, Kovács Dániel rakta rá a betűket, de a nyomdai részeket is a zenekar oldotta meg. „Szerencsére tudjuk a civil szakmában használt tudásunkat itt is kamatoztatni, szóval mondhatjuk úgy is, hogy a Nullified egy kézműves album” – fűzte hozzá Kovács Dániel.

A munka abban a tekintetben folytatódik, hogy a banda szeretne minél több látványt kapcsolni az album számaihoz, a már klippel megtámogatott Circle of Dreams mellé. „Mindenképp érkezik még egy szöveges videó, illetve az én vágyam egy sci-fi/Mad Max jellegű, terraformálós klip, de ez még távoli terv” – fejtette ki Nacsai Zsolt.

Űrmetál a jelenből

A The Void igen egyedi stílus-meghatározással működik, industrial sci-fi metálként definiálják magukat. „Mindenki ránk sütötte, hogy melodic death metal stílust játszunk, de ez tökre nem igaz. Mi nem azt játsszuk és nem is akarunk melodic death megoldásokkal dolgozni. Az általunk definiált elnevezés viszont abszolút megállja a helyét, jobban rámutat arra, amit művelünk” – részletezte Csontos Péter.

Az album előkészítésekor merült fel, hogy mi szerepeljen műfajként, az indusztriális jelzőt bátran vállalta az együttes, de a death metal besorolást már nem. Megszületett a sci-fi metal koncepciója, melynek alapját a samplerek és a szövegek adták. „Nem akarunk ebbe túl mélyen belemenni, mert én nagyon rossz hozzáállásnak tartom azt, amikor úgy születik meg egy zenekar, hogy kapásból egy stílusnak szentelik azt, mert onnantól kezdve csak abból a mintából fog építkezni. Mindenki csinálja meg a saját zenéjét, a skatulya az elején még segít, de ha az ember kreatív akar lenni és magát akarja adni, akkor viszont csak hátráltat” – fogalmazott Kovács Dániel.

„Manapság minden stílusmegjelölés csak akadály, mert mindent elsütnek már, a miénkre is biztos lehet még más elnevezést találni, ezúton is várjuk a megfejtéseket” – egészítette ki Csontos Péter.

A zenekar a sci-fi metal-t szeretné exportálni külföldre is, ennek keretin belül az év második felében egy külföldi turnét terveznek, elsősorban Németország a cél. Az, hogy az albummal kapcsolatban minden munkát maga a banda végzett, elvette az energiát a turnészervezéstől, így a nyári dátumok közül egyelőre biztosan csak a tiszaalpári Alpárfeszt szerepel június 29-e és július 1-e között. Ezért is a The Void tagjai sok szeretettel várják a koncertszervezők jelentkezését.

Hírzóna

Idén már nem koncertezik a Quimby, Kiss Tibi terápiára megy

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szekerestamas.jpg

Megjelent:

Szerző:

Pihenésre van szüksége.

Tovább olvasom

Hírzóna

Kihirdették a biennálé legjobbjait, hamarosan nyílik a REÖK új kiállítása

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szekerestamas.jpg

Megjelent:

Szerző:

A fődíjat Czene Márta festőművész kapta.

Tovább olvasom

Közélet

Nehézkes Mária napja: ismét egy aratóünnep

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szekerestamas.jpg

Megjelent:

Várkonyi Balázs írása.

Tovább olvasom

Aktuál