Közélet

Terméktanács: 20 százalékos terménykiesés várható a zöldségeknél

Terméktanács: 20 százalékos terménykiesés várható a zöldségeknél

2017. május 13., szombat
Terméktanács: 20 százalékos terménykiesés várható a zöldségeknél

Mintegy 20 százalékos terménykieséssel lehet számolni a zöldségek esetében az időjárás okozta károk miatt a FruitVeB Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint.

Domján Erika

az M1 aktuális csatorna szombati műsorában azt mondta, pontos képet még nem kaptak a fagy és jégkárok elhúzódó hatása miatt, de a szamócánál már tapasztalható a 20-30 százalékos terménykiesés. Megjegyezte, hogy Magyarország a környező országokhoz képest "olcsón megúszta" a májusi fagyos időszakot, Németországban, Ausztriában, Lengyelországban sokkal nagyobb károk keletkeztek. Elmondása szerint a kiesés csak az egyik árfelhajtó tényező, a munkaerő-igényes ágazatban a minimálbér emelése is kihat a termények árára, ahogy az öntözéssel kapcsolatos jogszabályok okozta többletköltségek is. Az uniós piac is befolyásolhatja az árakat mivel, ha az unióban hiány mutatkozik egy termékből, akkor a termesztők exportálni fogják azt a terményt, amely szintén árfelhajtó hatású. Domján Erika szerint ezeket a hatásokat az élelmiszer-áfa 5 százalékos csökkentésével lehetne mérsékelni és hozzáfűzte, hogy csak a zöldség-gyümölcs ágazatban maradt 27 százalékos az áfa mértéke.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.