Szerdai programajánló: Tarjáni zenei est, Stressz-KRESZ

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

duh_stressz_boldogtalansag

Kötetbemutató beszélgetést tart az SZTE Klebelsberg Könyvtár, Magyar Lóránt könyvét mutatják be a Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtárában, komolyzenei koncertet adnak a Csongor téren, a JATE Klubban pedig stressz-kezelő foglalkozást tartanak.

16.30-tól az SZTE Klebelsberg Könyvtárban “A Király-hágón innen és túl” című kötet szerzőjével, Gyarmati György történésszel, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatójával Pihurik Judit egyetemi docens (SZTE BTK Történeti Segédtudományok Tanszék) és Kovács László Imre egyetemi docens (SZTE ÁJTK Politológiai Tanszék) beszélget. A program szervezői: az SZTE Klebelsberg Könyvtár Társadalomelméleti Gyűjteménye és a Magyar Történelmi Társulat Szegedi és Csongrád Megyei Csoportja.

Magyar Lóránt “Mégis legyél Győztes” című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket a Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtárában 16.30-tól. “Az előadás és az azonos című könyv arról szól, · Hogyan álljunk fel akkor is, amikor lenyom az élet? · Hogyan jussunk célba akkor is, amikor „szembe fúj a szél”? · Hogyan higgyünk az álmainkban akkor is, amikor minden esélytelennek tűnik? Abban segít, hogy… · Erőt merítsünk a mindennapok küzdelmeihez · Talpon maradjunk akkor is, amikor nagyon nehéz · Közelebb kerüljünk igazi és csodálatos önmagunkhoz Azoknak való, akik… · Meg akarják valósítani a szívükben élő reményeket · Másokat is segíteni akarnak az élet útján · Akik minden nehézség ellenére MÉGIS győztesek akarnak lenni.”

17 órától a „Tarjáni zenei estek” programsorozat újabb előadással jelentkezik, Boros József a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti karának trombita tanára tanítványaival együtt ad komolyzenei koncertet a Csongor téri Közösségi Házban. A kulturális előadásokkal egy generációkat összehozó kezdeményezés valósul meg a Közösségi házon belül. A kulturális programokon a játszóházas gyermekek, azok családjai, és a nyugdíjas klubok tagjai együtt vehetnek részt, hisz a komolyzene, vagy az irodalom szeretete nem korfüggő.

A Stressz-KRESZ program országjáró körútja Szegedre érkezik, 18 órától a JATE Klubban várják az érdeklődőket. “Gyere el a programunkra, hogy végre megszabadulj a stressztől, és megtanuld megfelelően kezelni a felmerülő helyzeteket! A vizsgaidőszak előtt kifejezetten hasznos részt venni egy ilyen programon, hogy ne a stressz miatt dőljön dugába egy vizsgád. A mai világban ugyanis mindent behálóz a stressz: iskolai életet, munkahelyet, otthonunkat, kapcsolatainkat, és úgy érezzük, legyűr bennünket, nem tudunk igazán védekezni ellene, hathatós megoldást találni rá. Mindannyian szembesülünk akadályokkal az életben, ezt nem tudjuk elkerülni. Amit viszont meg tudunk választani, hogy hogyan reagálunk ezekre. Így könnyedén le tudjuk cserélni a stresszel teli életünket egy nyugodt, békés életre. A tréningen körbejárjuk a témát, és azon gyakorlati megoldásokra helyezzük a hangsúlyt, amelyek a kiváltó okokkal foglalkoznak, ahelyett, hogy a tüneteket próbálnánk eltüntetni” – invitálnak a szervezők.

Folyamatos kiállítások, programok:

Száz évvel ezelőtti történéseket elevenít fel a Somogyi-könyvtár Anno 1917 című kiállítása, amelyet május 18-től július 1-ig tekinthetnek meg az érdeklődők. Hogyan élt 1917-ben a világ, mi tartotta izgalomban Magyarországot, milyen hírektől volt hangos a szegedi utca? A fronton zajló események mellett békés pillanatokat: a tudomány és technika eredményeit, irodalmi és képzőművészeti alkotások születését is fölidézik a 100 éves újságok, könyvek, plakátok, fotók és kéziratok.

Ottlik Géza (1912 – 1990) Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító születésének 105. évfordulóján „a magyar intellektuális próza kiváló alkotója” köteteiből rendezett kamarakiállítás nyílik a Somogyi-könyvtár második emeleti kölcsönzőjében. „Aggodalmas pontosság, a magával folytatott alkudozás minden szóért, és a meg nem alkuvás sem gondolkozásban, sem stilisztikában jellemzi regényeit, kisregényeit, novelláit és műfordításait. Kiemelkedő tudású bridzsversenyző, többszörös magyar bajnok és kiváló szakíró, a bridzs-játék megújítója” – olvasható a Magyar Elektronikus Könyvtár internetes oldalán. Az Éjszakai hajózás című kiállítás május 4-től június 1-ig tekinthető meg.

osnyomtatvany_kiallitas001kf

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Klebelsberg Könyvtárának ősnyomtatványaiból nyílt kiállítás, a német nyomdászmesterek által készített kötetek közül több szerzője magyar, az egyikben szereplő lapszéli jegyzetek pedig a “szögedi” írásbeliség legrégebbi emlékei. A kiállítás katalógusa szerint bár a szegedi egyetem könyvtára nincs még százesztendős – az elődintézmény, a kolozsvári universitas gazdag bibliotékája az első világháborút lezáró békekötést követően Erdélyben maradt – régikönyv-állománya országosan is jelentős. A legtöbb muzeális kötet 1949 és 1952 között a főúri és egyházi gyűjtemények államosítása során került a könyvtárba. A tárlat látogatói megismerhetik az egyetemi könyvtár legrégebbi nyomtatványát, egy 1476-ban Velencében megjelent Bibliát, két német mester Franz Renner és Nicolaus von Frankfurt munkáját. A klasszikus szerzők művei és a ferences barátok munkáját segítő bibliamagyarázatok mellett a kiállított kötetek között szerepel Thuróczy János Chronica Hungarorum cím műve, amely első kiadása 1488-ban készült Brünnben.

„Te vagy az én teljességem”: Szent Flóriántól Szent II. János Pálig – szentek a művészetben címmel, a május 4-i Szent Flórián nap kapcsán kiállítás nyílt a Somogyi-könyvtár első emeletén. A tárlat, amelyhez tűzoltó-történeti kiállítás is kapcsolódik (lévén Szent Flórián a tűzoltók védőszentje), április 28-tól május 31-ig tekinthető meg. A könyvtár művészeti albumaiból összeállított anyag válogatást kínál a 3-4. századi római vértanúk (Szent Flórián, Szent Márton, Szent Sebestyén, Szent György) ábrázolásaiból, valamint megemlékezik Szent Lászlóról és Szent II. János Pálról is.

olimpia02

Az olimpiák történetét mutatja be a Móra Ferenc Múzeum új kamarakiállítása: az „Olimpiák a gyűjtő szemével” című tárlaton egy magángyűjtő, Szegi László relikviái mellett olimpikonjaink ikonikus tárgyait is kiállítják. Látható lesz az a fém fáklya, mellyel az 1936-os, berlini olimpiai lángot hozták az országhatártól egészen Kecskemétig: összesen 114 futó vitte az ereklyét ezen a szakaszon. Ezen az olimpián 10 aranyérmet szereztek a magyar sportolók. A kiállítás képeslapokon, plakátokon, kitűzőkön, autogramkártyákon, olimpiai belépőjegyeken keresztül szemlélteti az újkori olimpiák elmúlt százharminc évét. A tárlaton látható Vajda Attila pekingi aranyérme, melyet kenu 1-esben szerzett 2008-an, illetve 2004-es athéni bronzérme is. Megtekinthető még a Kovács Koko István által dedikált boxkesztyű és Papp László autogramkártyája is.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Előző sztori

Megkezdi működését az Aranycsapat Emlékév Testület

Következő sztori

Szakértő: a terroristák pszichés kárt is okoznak