//

Soma: Nincs biztos recept az életünkhöz

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

BC5K0482

Miért szorgalmasabbak a lányok? Miért nem találtak partnert a szinglik? – többet között ezekre a kérdésekre kereste választ a népszerű műsorvezetőnő nemrégiben szegedi előadásában. A férfiak és a nők eltérő módon kommunikálnak, még egy üzleti tárgyalás is teljesen másképpen zajlik az eltérő nemeknél. Ennek ellenére egyre jobban elmosódnak a nemek közötti különbségek, a sztereotípiák már nem igazak.

A nő és férfi kommunikációja közötti különbségekről tartott előadást nemrégiben Szegeden Spitzer Gyöngyi, ismertebb művésznevén Soma Mamagésa a Módszertani Pedagógiai Napok zárórendezvényén.

Elfojtják a könnyeiket a férfiak

„Az asszonynak hallgat a neve” – ez az időszak már lejárt az életszemléleti tanácsadó szerint. Úgy látja, a „nők törnek fel, mint az olaj”, amelynek okát abban látja, hogy a nőket megfosztották a szabadságuktól – beleértve a szexuális szabadságot is. A férfiak gyengültek, mert előtte támogatta a nő őket, ma viszont mellette áll. Mégsem panaszkodnak, elfojtják a könnyeiket. „Ez vastagon közre játszik abban, hogy öt férfiból három nem éli meg a 65. életévét, ami manapság a kitolódott középkor része” – mondta. Emlékeztetett rá, hazánkban nagyon korán halnak a férfiak, a nők viszont jóval tovább élnek.

A patriarchális társadalom ennek ellenére még sok helyen megjelenik, példaként az ózdi Hétes telepi romákat említette. Itt még ma is az a jellemző, hogy miközben a férfiak társalognak, a nő nem tartózkodhat bent, csupán az ételt hozhatja be urának és barátainak, vagy viheti ki az üres tányérokat.

BC5K0495

Szingliség: nem találnak szellemi-lelki partnert a jól képzett nők

„Mindenütt a lányok a jobb tanulók. A ma emberében ott a múlt, a lányok ezért szorgalmasabbak” – állította a Spitzer Gyöngyi. A két agyféltekét összekötő kérges test a nőknél vastagabb, ezért figyelhető az meg, hogy míg a nő holisztikus gondolkodású, több dologra tud egyszerre figyelni, a férfiak csak egy ügyre képesek összpontosítani, de arra nagyon. Nevetve tette hozzá: „köszönjük a férfiaknak a mosógépet, a mosogatógépet, a különböző gépjárműveket és a rengeteg találmányt!”

Az oktatásban is egyenjogúság van, pedig sokáig egyetemre sem járhattak a hölgyek. Ma a felsőoktatásban tanulók 64 százaléka nő, ez azt jelenti, hogy 100 nőből 28-nak nem jut diplomás partner. „Testi, szellemi, értelmi szinten megfelelő partnert keresünk. Nem véletlen van manapság ennyi szingli!” – vélekedett Soma.

Eltérő a kommunikáció a nemeknél. A férfiak közvetlenül kommunikálnak, szó szerint értik a dolgokat, a konkrét tény a fontos számukra. A nőknél nem ez zajlik, a hanglejtés, a mimika, a túlzások használata nagyobb szerepet kap, s ebből rengeteg félreértés adódik a két nem között. A női összejövetelek célja maga a beszélgetés, míg a férfiaknál valamilyen konkrét ügy.

BC5K0488Ezért is nem meglepő, hogy üzleti tárgyalások is másképp zajlanak a nőkkel – magyarázta neki egy barátnője korábban. A férfiak minél több konkrétumot akarnak megtárgyalni, s az adott ügyre koncentrálnak csak, míg a nőkkel lassabban halad, de rengeteg nem kapcsolódó kérdésről beszélgetnek, így mélyebb kapcsolat alakul ki közöttük, ez pedig a hosszabb távú együttműködést segíti. Az intuícióban (olyan megismerés, amelynél az információszerzés nem a gondolkodási és a következtetési folyamatok során történik –szerk.) a nők erősebbek, erre pedig nemcsak egy párkapcsolatban, hanem az üzletkötésben is szükség van. Idézte Soros Györgyöt – hangsúlyozva, hogy politikai szerepét nem kívánja értékelni -, aki szerint a sikeres üzletember az a gyorsuló világban, aki intuíció alapján tud döntést hozni.

Mária és Magdolna

„A nő a tudás és a tanulás mellett kiéhezett a munkára, a világ pedig a nő munkájára” – állította. Megjegyezte, ezen még Freud is meglepődött a XX. század elején. Ennek köszönhetően a szabadságra is kiéheztek, míg hetven éve rossz anya, háziasszony volt, aki magára hagyta családját néhány napra, ma elhagyná a nő a férjét, ha az nem engedné el a barátnőivel wellnessszállodába a hosszú hétvégén. Elvárássá vált az otthoni munkamegosztás – Svédországban szinte már azon rökönyödnek meg, ha a babakocsival az anyuka viszi le a gyereket sétálni, nem az apa.

„Az első kor a történelemben a jelenlegi, amikor a nők szabadon beszélhetnek a szexuális igényeikről” – tért át arra a témára, amelynek köszönhetően közismert lett. A korábbi keresztény értékrend két nőtípust különböztetett meg: Máriát és Magdolnát. Az előbbi volt a jó lány, aki szűzen házasodott meg, a másik pedig a rossz, a prostituált – igaz, ma már Magdolna szerepe is átértékelődik az egyházban. Úgy látja, az „elképesztő kiéhezettségben” a nők magukból is kifordultak. Ma a korábbi kettősség megszűnt, egybemosódott, ami a kommunikációban is megtapasztalható. Korábban elképzelhetetlen volt, hogy ilyen nagymértékben jelenjen meg a szexualizáció világunkban, mint ma, amikor a mezőgazdasági géptől a pornográf filmekig mindent meztelen nőkkel adnak el.

A férfiak közben rettegnek, hogy nem tudnak megfelelni, úgy érzik, nem tudnak elegendőek lenni a nőnek. Gyógyszerész barátai azt mesélték, már a huszonéves „bikák” is Viagrát vásárolnak…

BC5K0501

Összemosódnak a korábbi férfias és nőies tulajdonságok

Tóth László 1979-es és 1999-es felmérését idézte. A korábbi vizsgálatban 14 nemi sztereotípiánál hetet-hetet egyértelműen női, vagy férfi tulajdonságként tudtak besorolni a megkérdezettek. A határozottságot a férfiak jellemzőiként nevezte meg a többség, a gyöngédséget a nők tulajdonságai között említették. A húsz évvel későbbi eredmények viszont azt mutatták, nincsenek egyértelmű kategóriák, mert már az összes tulajdonságot elvárják mindkét nemtől. Ő úgy látja, hogy ez teljesen normális, mert korábban „bezártak minket egy kalitkába”, ami mindkét nem számára hátrányos volt.

„Mindegy, hogy férfi vagy nő vagyok, a lényeg, hogy mennyire tudok önmagamhoz hű lenni. Merjük-e a saját életünket élni? Nincs biztos recept a boldogsághoz, mert két egyforma ujjlenyomat, lelki mintázat sem létezik” – üzente búcsúzóul Soma Mamagésa.

Előző sztori

Közgazdász: a klímaváltozás befolyással lehet az Európát érintő migrációra is

Következő sztori

Az ivóvíz szagára panaszkodnak az alsóvárosiak – nem állt még be az új rendszer?