Közélet

New York állam kormányzója kész a tárgyalásokra a CEU-ról

New York állam kormányzója kész a tárgyalásokra a CEU-ról

2017. május 24., szerda
New York állam kormányzója kész a tárgyalásokra a CEU-ról

New York állam kormányzója, Andrew Cuomo szerdán közleményben jelezte, hogy készen áll a magyar kormánnyal folytatandó tárgyalásokra a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyében.

A demokrata párti kormányzó honlapján ismertetett közlemény azt állítja: a magyar kormány nemrégiben olyan törvényt fogadott el, amely bezárásra kényszerítené a CEU-t. A közlemény szerint ez a törvény közvetlen módon ellentétes a 2004-ben New York állammal elfogadott közös nyilatkozattal, amely támogatta a CEU célkitűzését magyar akkreditáció megszerzésére, az akkreditált amerikai intézményi státusz megőrzése mellett. A közlemény szerint "a magyar kormány kinyilvánította, hogy a CEU magyarországi jövőjét csakis az illetékes amerikai hatóságokkal tudja megvitatni". A kormányzó szerint ez ebben az esetben New York államot jelenti. New York állam kormányzója - mint a közlemény fogalmazott - üdvözli a lehetőséget az ügy megoldására, továbbá arra, hogy haladék nélkül tárgyalásokat kezdeményezzen a magyar kormánnyal. haladéktalanul tárgyalásokat kezdjen a magyar kormánnyal. A közlemény hangsúlyozta: "a budapesti Közép-európai Egyetem az amerikai-magyar együttműködés jelképe, New York állam által alapított világszínvonalú egyetem. Olyan intézmény, amely több mint 25 esztendőn keresztül "óriási értéket adott Magyarországnak és sokszínű diákságának. A kormányzó kifejezte meggyőződését, hogy "a CEU szabad intézményként történő megőrzése Budapesten mindenki érdekét szolgálja". Hangsúlyozta: kész arra, hogy tárgyalásokat kezdjen a magyar kormánnyal "a New York állam és a magyar kormány közötti kapcsolatok folytatásáról és annak biztosításáról, hogy "az intézmény megbecsült erőforrás maradjon a diákok számára szerte a világban".

Andrew Cuomo

kormányzó szerdai közleménye előtt egy nappal az amerikai külügyminisztérium adott ki közleményt, amelyben leszögezte: az amerikai szövetségi kormánynak "nincs hatásköre vagy szándéka" tárgyalni Magyarországgal a CEU vagy más magyarországi egyetemek ügyéről. Az Országgyűlés április 4-én szavazta meg a felsőoktatási törvény módosítását. Ez a többi között kimondta: jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. A változás alapján ha az egyetem székhelye egy föderatív államban van, és ott a nemzetközi szerződés kötelező hatályának elismerésére nem a központi kormányzat jogosult, akkor a központi kormánnyal létrejött előzetes megállapodáson kell alapulnia az oklevél kiadásához szükséges nemzetközi szerződésnek. Ezeket az előzetes megállapodásokat a föderatív állam kormányával a törvény hatályba lépését - a kihirdetését követő napot - követő fél éven belül meg kell kötni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.