Milliárdok jutnak új bölcsődékre, bölcsődék felújítására + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

cof

Átalakul a bölcsődei ellátás rendszere az idei évtől, a folyamat 2018 végén zárul. Az uniós források mellett hazaiak is jutnak, akár új, kisebb közösségeknek előnyös, bölcsődék kialakítására. A miniszteri biztos szerint szakítani kell azzal a nézettel, hogy csupán szociális kérdésről van szó, hiszen elsősorban szülők munkavállalását segíti az elhelyezés.

Bölcsődei Tájékoztató Napot tartottak az Ágota Kulturális és Közösségi Központban. A résztvevők megismerhették az átalakuló rendszer alappilléreit, majd hasznos tanácsokat is kaptak a folyamatban való részvételhez, hiszen több milliárd forint hazai és uniós forrás áll rendelkezésre, amely nemcsak régi épületek felújítására használható fel, hanem akár új intézmények kialakítására.

Kothencz János, az ÁGOTA Alapítvány alapítója hangsúlyozta, hogy az EMMI Család- és ifjúságügyért Felelős Államtitkárságával hagyományosan kiváló kapcsolatot ápolnak. „Mi magunk is érintettek vagyunk a gyermekek – elsősorban alternatív –napközbeni ellátásában és a gyermekvédelmi szakellátásban, alapellátásban” – fogalmazott.

„Nem lehet elégszer elmondani azt, ami a gyermekeink javát szolgálja” – vélekedett Kothencz János, mikor megköszönte az eddigi segítséget. Az elmúlt öt-hat évben kialakított együttműködésnek köszönhetően több jogszabály módosítását sikerült elérniük a szakellátásba jutott gyermekek utógondozásának, a nevelőszülők foglalkozásszerű jogviszonyának ügyeiben. A közös lépések eredményeképpen egyre több fiatal már nem intézményekben, hanem nevelőszülőknél nevelkedhet. A mai nap üzenete abban áll meglátása szerint, hogy az előttük álló időszak gyermekekért vállalandó közös feladataiban egymásra találjon a fenntartó, a jogalkotó, a közös jó szándék.

bolcsodei_tajekoztato_nap06_gs

„2015 végén fogadták el azt a jogszabályt, amelynek köszönhetően idén január elsejétől létrejön a bölcsődei ellátások új rendszere” – mondta Fűrész Tünde kormánymegbízott, család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár. Rámutatott, tudatos döntés miatt került át a Szociális Ügyekért és Társadalmi felzárkózásért Felelős Államtitkárságtól a Család- és ifjúságügyért Felelős Államtitkársághoz 2014-ben. Arra a következtetésre jutottak, hogy a gyermekek a bölcsődékbe nem rászorultsági alapon járnak, hanem mert dolgoznak a szüleik. Fontos feladatnak érezték, hogy a család és a munka összehangolásában minél nagyobb segítséget nyújtsanak, s a szolgáltatást elérhetővé tegyék olyan helyeken is, ahol eddig a kislétszám, vagy más okok miatt ez nem volt lehetséges.

Négy intézménytípust különböztetnek meg, a bölcsődei intézmények közé a „klasszikus” bölcsődék” és a mini bölcsődék tartoznak, a bölcsődei szolgáltatók közé soroljuk a családi és a munkahelyi bölcsődéket. 2018 végéig kötelező megszervezni minden olyan településen a rendszert, ahol negyvennél több 3 év alatti gyermek él, vagy legalább 5 család igényli a szolgáltatást.

A bölcsődékben maximum 12-14 fős csoportlétszám, s 2 fő kisgyermeknevelő mellé 1 fő bölcsődei dajka jut. A kormánymegbízott hangsúlyozta, hogy idén már mind a közép-, mind a felsőfokú végzettséggel rendelkezőket érintik a béremelések, az előbbieknél ez mintegy 33 százalékos emelést jelent. Kiemelte, hogy az óvodákhoz hasonlóan a normatív alapú finanszírozásról átérnek a feladatalapúra, a bérek és a járulékok így tisztán állami forrásból érkeznek az önkormányzatokhoz. A fenntartó lehet önkormányzat, önkormányzati társulás, civil, vagy egyházi szervezet.

bolcsodei_tajekoztato_nap13_gs

A mini bölcsődéknél kevesebb a csemete, csupán 7-8 fő van egy csoportban, igaz, gyermeknevelőből is elég egy. Épületüknél nem kell megfelelniük a bölcsődei szabványnak, de azonos szintű támogatást kapnak. A kormánymegbízott ezt a formát kifejezetten a kisebb településeknek ajánlotta.

A családi napköziből családi bölcsőde lett, ami elsősorban a nevében jelent változást. Újdonság, hogy nagyobb felkészültséget várnak el, a korábbi 40 órás tanfolyam 100 órássá válik, de elvégzésére hamarosan támogatásokat biztosítanak, azaz gyakorlatilag ingyenessé teszik azt. Itt megmarad a normatív támogatás, amit az előző időszakban 30 százalékkal növelték, s a tendenciát a jövőben is fenntartják.

Jut uniós és hazai forrás a munkahelyi bölcsődék létrehozására is, amelyek hasonlóan működnek, mint a családiak. „Nemcsak a nagyvállalatok, hanem önkormányzatok, kórházak is létrehozhatnak ilyen típusú intézményeket” – hívta fel a figyelmet Fűrész Tünde. Az állami támogatást hamarosan felemelik a jelenlegi szint több mint duplájára, ezen kívül a társasági adóalapból a működtetés teljes költsége elszámoltatható.

A rendezvény második felében az átalakításhoz kapcsolódó szakmai tartalommal, a működési engedélyezési eljárás folyamatával és a gyakorlati feladatellátás kérdéseivel ismerkedhettek meg a bölcsődei dolgozók.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Magyar Hírlap: átalakult Botka vagyonnyilatkozata

Következő sztori

Nemzet Sportolója - A tagok Kamuti Jenőt javasolják a címre

Legutóbbi hasonló cikkek