Közélet

Megdőlt a hidegrekord szerdán

Megdőlt a hidegrekord szerdán

2017. május 10., szerda
Megdőlt a hidegrekord szerdán
fagy_hideg_tel_osz_idojaras

Bánkúton kedden havazott, szerdán megdőlt a hajnali hidegrekord is - közölte Facebook-oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat délután. Előrejelzésük szerint csütörtöktől erőteljes felmelegedés kezdődik.

A meteorológiai szolgálat kifejtette: a hideg levegő kedden érte el térségünket. Ennek hatására több helyen a sokéves átlagnál jóval hűvösebb volt: május 9-én a "szokásos" maximumérték 20,7 Celsius-fok, ezzel szemben az ország nagy részén csupán 12-15 fokot mértek a legmelegebb órákban. A 890 méteren fekvő Bánkúton délután havazott, és ekkor csupán 0,7 fokot mértek. Azt írták: a keddi hűvös nappalt követően országszerte "rendkívül" alacsony minimumhőmérsékleteket mértek. Az ilyenkor jellemző minimumhőmérséklet országos átlaga 9,3 fok, ezzel szemben a szerdai átlag 2,4 fok lett. Az Észak-Dunántúlon többfelé fagyott. Mostanáig ezen a napon 1928-ban mérték a legalacsonyabb hőmérsékletet, akkor mínusz 2 fokig hűlt a levegő. Ennél is hidegebb volt szerdán hajnalban Koroncón, ahol mínusz 2,5 fokig süllyedt a hőmérséklet, ezzel megdőlt az országos napi hidegrekord. Az Országos Meteorológia Szolgálat előrejelzésében azt írta: csütörtökön délnyugati áramlással egyre melegebb levegő éri el térségünket, így több fokkal erősödik a nappali felmelegedés. A szél többfelé megerősödik, a Dunántúl nyugati felén akár viharossá is fokozódhat. A legalacsonyabb hőmérséklet többnyire 2-8 fok között valószínű, de az ország északkeleti harmadán akár mínusz 2 fokig is lehűlhet a levegő, talaj menti fagyra pedig az ország keleti felén számítani lehet. A legmagasabb hőmérséklet nagyrészt 19-25 fok között alakul. Pénteken a hosszabb-rövidebb ideig tartó napos időszakok mellett többfelé várható zápor, zivatar, reggel, délelőtt főként északkeleten, északon, délután másutt is. Nagy területen megerősödik, zivatarok környezetében viharossá is fokozódhat a szél. A minimumhőmérséklet 10-16 fok között valószínű. A nappali maximumok általában 22-26 fok között alakulnak, de északkeleten néhol csak 19, 20 fok lehet. Szombaton és vasárnap is várható csapadék, de emellett napközben 20-25 fok körüli meleg lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.