Sport

Lósport: remek start, napos időben – ilyen eredménnyel zárult az első versenynap Fábiánsebestyénben

Lósport: remek start, napos időben – ilyen eredménnyel zárult az első versenynap Fábiánsebestyénben

2017. május 5., péntek
Lósport: remek start, napos időben – ilyen eredménnyel zárult az első versenynap Fábiánsebestyénben
Kun Andrea

A nemzetközi fogathajtó első napján díjhajtásban tizenhárom fogat szerepelt.

Az egyesfogatoknál (2*)

Kun Andrea

(61,87) nyert, megelőzve a görög

Zampouris Alexandros

-t, aki egyik fogatával a második (67,26), másik fogatával a harmadik helyet szerezte meg (77,93). A póni egyesfogat 2* kategóriában a magyar

Genzwein Marina

nyert (59,10), a szintén magyar

Gáspár Szilvia

(66,57) a második helyet szerezte meg a díjhajtásban, harmadikként

Mátyás Márton

(75,47) zárt. A póni kettesfogat 2* kategóriában az osztrák

Karl Cvörnjek

(47,72) nyert, és a második helyet is ő szerezte meg (53,27) másik fogatával. A póni négyesfogat 2* kategóriában a legjobbnak

Jámbor Vilmos

(49,73) bizonyult, másodikként

Rohr Máté

(62,83) fejezte be a díjhajtást. A négyesfogat 2* kategóriában

Szabó Lajos

78,70-el fejezte be a csütörtöki díjhajtását. Pénteken szintén díjhajtás szerepel a programban, a verseny reggel 8 óra 30 perckor indul. A díjhajtó négyszögben a kettesfogatok és a CAIO4*-os, FEI Világkupára minősítő kategóriában versenyző négyesfogatok lesznek láthatók.

Több ló is debütál a Dobrovitzok fogataiban

Három új ló is debütál pénteken a Dobrovitzok fogataiban a szabadtéri fogathajtó versenyszezont nyitó, fábiánsebestyéni versenyen. "Az új lovakat eddig csak otthoni körülmények között próbáltuk ki. Volt, amelyiket azért kellett cserélni, mert kiöregedtek a versenyzésből, de olyan ló is van, amely Lázár Zoltán fogatában folytatja sportpályafutását" – mondta el

Dobrovitz József

világbajnok magyar fogathajtó, aki várhatóan pénteken 16 óra 40 perckor hajt négyesfogatával a díjhajtó négyszögbe. A versenyző elmondta azt is, hogy jelenleg a fogatát felhozták elsőversenyes szintre, otthoni körülmények között jól teljesítettek lovai, de azt szeretné, hogy az igazi csúcsteljesítményüket majd a göteborgi Európa-bajnokságon mutassák meg.

Fábiánsebestyén fent van a világ sporttérképén

Nagyon színvonalas létesítményben rendezik meg a 35. Fábiánsebestyéni Nemzetközi Fogathajtó Versenyt

Nagy István

parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes szerint, aki hangsúlyozta, nem véletlen, hogy ennyi országból ilyen sok versenyző eljön ide, és fontosnak tartja a világkupán való szereplést. A miniszterhelyettes kijelentette, hogy Fábiánsebestyén fent van a világ sporttérképén, amelyhez csak gratulálni tud. "Lovas nemzetnek tarjuk magunkat, így nagy szégyen lenne, ha a kormány nem támogatná kiemelten a lovassportot. A magyar kormány az elmúlt időszakban is óriásberuházásokat hajtott végre ezen a területen, amely több milliárdos ráfordítást jelent. Az ilyen fejlesztések és az, hogy a gyerekeket iskolai keretek között szeretnénk megismertetni a lovassporttal, hogy a sérültek rehabilitációjában társként tud segíteni a ló, ezek csodálatos eredmények és szükségesek. Az egykori vándorló népből a lóval élő nép tettük, s ehhez meg kell találni a 21. századi lehetőségeket is" – tette hozzá.

jambor_vilmos

Zökkenőmentesen indult a nemzetközi fogatverseny

Zökkenőmentesen indult a 35. Fábiánsebestyéni Nemzetközi Fogatverseny a szervezőbizottság elnökének véleménye szerint.

Farkas Sándor

elmondta, hogy a pálya az eső ellenére optimális, nincs por, kedvező a hőmérséklet és a versenyzés szempontjából megfelelő a páratartalom is. Hangsúlyozta, hogy az első állatorvosi szemle rendben lezajlott. Örömét fejezte ki amiatt, hogy a térség településeinek összefogásával egy kis alföldi település rangos világversenynek adhat otthon. Hangsúlyozta, hogy hosszú évek alatt összeszokott csapat segíti a szervezői munkát, amelynek tagjai már korábban és most is bizonyították, hogy maximálisan értik a dolgukat, amiért mindenkit külön köszönet illet. Azt kívánta, hogy a térségben és országszerte is minél több hasonló összefogásra legyen példa.

Több körben vizsgálódnak az állatorvosok

Csütörtök délelőtt, a szabályoknak megfelelően sor került az első állatorvosi szemlére, amely alapján csupán egy lovat zártak ki a versenyzésből. Ahogyan azt Olti Antal állatorvos elmondta, többször is sor kerül állatorvosi vizsgálatra a verseny folyamán. Először a lovak érkezésekor ellenőrzi a szakemberek, hogy érvényes-e a lovak útlevele és vakcinázása, illetve mikrochipezése. Ilyenkor arra is odafigyelnek, hogy milyen állapotban vannak a hosszas szállítás után a lovak, hiszen vannak olyan példányok, amelyeket nagyon messziről szállítanak a versenyhelyszínre. Az első szemle alkalmával a lovak külleme, járása a vizsgálat tárgya, illetve alaposan megvizsgálják a lábukat is. Ezt követően titkos szavazáson döntenek arról, hogy egy-egy ló részt vehet-e a versenyen? A maratonhajtásnál is van egy állatorvosi vizsgálat, a transzfer után. Ilyenkor megmérik a lovak pulzusát és hőmérsékletét is, hogy folytathassák a még hátralévő, több akadályos és sok kilométeres versenyt.

Bebe lesz a sztárvendég szombaton - 14 év alatt ingyenes a belépés

Az idei fogatverseny sztárvendége a szentesi születésű Bebe, azaz

Abebe Dániel

lesz. A Back II Black zenekar egykori frontembere szombat este lép fel a Kinizsi Park színpadán. A felnőttek szombaton és vasárnap jelképes összegű, 1000 forintos napi belépővel léphetnek a park területére, a 10 éven aluliak számára ingyenesek a programok. Ez igaz a dodzsemre és a kisvasútra is, amit szintén térítésmentesen próbálhatnak ki az apróságok. A rendezvény ideje alatt őrzött fizető (700 ft/nap) parkolók állnak a Kinizsi Parkba látogatók rendelkezésére. Mindezek mellett pedig folyamatosan várja a vendégeket az Ízek utcája, hagyományos magyar kézműves termékekkel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.