Labdarúgás: szombaton bajnok lehet Zsótér Donát

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

zsoter_donat_kispest_mtk_fb

Az utolsó fordulójához érkezett az NB I: igazán izgalmasra sikerült az idei pontvadászat, hiszen a záró játéknapon a tabella első két helyezettje egymás ellen döntheti el, ki legyen a magyar bajnok. A sorsdöntő rangadó előtt a kispestiek szegedi játékosát, Zsótér Donátot kérdeztük.

Rég nem látott izgalmak az NB I bajnoki címét illetően. Az utolsó forduló előtt azonos pontszámmal áll a tabella első két helyén a Budapest Honvéd és a Videoton – a két csapat pedig szombaton 19 órától egymás ellen döntheti el az aranyérem sorsát. A versenykiírás értelmében a több győzelem rangsorol elsődlegesen, így a 19 sikerrel rendelkező Kispestnek a döntetlen is elég szombaton ahhoz, hogy révbe érjenek – míg a Videotonnak mindenképpen nyernie kell a Bozsik stadionban az aranyéremhez. “Mindenki érzi a meccs súlyát, egyértelműen mi is meg akarjuk nyerni a bajnoki címet. Nagyon jó a csapategységünk, és egy kiváló edzővel dolgozhatunk. Ahogy Marco Rossi is nyilatkozta, ha a szív és az érzelmek döntenek, akkor mi fogjuk megnyerni a bajnokságot. Ugyanúgy készülünk, mintha bármilyen mérkőzés lenne, de történelmet írhatunk szombaton, ha sikerül nyernünk. Nem úgy megyünk ki a pályára, hogy nekünk jó lenne az iksz is – ha egy csapat így tesz, ott már gondok vannak. Örömet szeretnénk szerezni a szurkolóinknak, a családtagjainknak és egész Kispestnek” – mondta el a találkozót megelőzően a SZEGEDma.hu-nak a Honvéd szegedi nevelésű játékosa, Zsótér Donát.

A Honvéd egy Debrecenben aratott, 5-2-s győzelemmel melegített a mindent eldöntő találkozóra, ahol viszont nem lépett pályára az eltiltástól egyetlen sárgára Zsótér. Mint hozzátette, volt egy kisebb bokasérülése, illetve a négy sárga lapja miatt sem játszott a Nagyerdei stadionban, ezt pedig már szerdán, három nappal a meccs előtt meg is beszélte Rossi mesterrel. A Honvéd idei éve abszolút a meglepetés kategóriájába tartozik: tavaly nyáron kevesen gondolták volna, hogy a piros-feketék harcban lesznek a bajnoki címért. “Egy óriási élmény ebben a csapatban futballozni hétről-hétre. Mindenki egy szekeret húz, kevés ilyen csapat van Magyarországon. Nálunk nem szoktak veszekedések lenni, egységesek vagyunk. Ha valaki azt mondja a szezon előtt, hogy biztos, hogy legalább másodikok leszünk, és harcban leszünk a bajnoki címért, lehet, hogy kinevetjük. Most itt vagyunk a lehetőség kapujában, nem tudom elképzelni, hogy Kispesten, 10 ezer ember előtt ne tudnánk megnyerni a mérkőzést. Olyan szurkolótáborunk van, hogy az eredménytől függetlenül belehajszolnak a győzelembe.

Ha jól tudom, húsz éve nem történt ilyen, hogy az utolsó fordulóban dőlt volna el a bajnoki cím. Nem lehet azt mondani, hogy az első és a második játszik egymással, mert Magyarország két legjobb csapata játszik egymással”

– nyilatkozta Zsótér Donát.

zsoter_donat_kispest_ftc_fb

Az előjelek nem a legjobbak a kispestiek szempontjából, már hogyha a két csapat idén lejátszott meccseit tekintjük. A szezon során eddig kétszer találkozott a Kispest és a Videoton, szeptember 24-én a Bozsik stadionban, majd március negyedikén ideiglenes, felcsúti otthonában is nyerni tudott a Videoton Marco Rossi csapata ellen. “Négyszer játszottunk a Ferencvárossal, háromszor kikaptunk. Amikor a szezon végén kellett nekünk, akkor megvertük őket. Most a Videotonnal harmadjára játszunk, úgyhogy voltunk már ilyen helyzetben. Mindig úgy megyünk ki a pályára, hogy élvezzük a focit – ha így teszünk, akkor biztos, hogy jól fogunk játszani” – válaszolta a felvetésre a Tisza Volán nevelése.

A 21 éves játékos a debreceni meccs előtt zsinórban tíz alkalommal is kezdőként léphetett pályára a Honvédban, összesen pedig 21 meccsen több mint 1200 percet tölthetett a pályán. “Az első félévben nem annyi lehetőséget kaptam, mint amennyire számítottam. Meg kellett küzdenem ezért, nem duzzogtam e miatt, ha tíz percet kaptam, akkor ez alatt kellett megmutatnom, hogy mit tudok. Nehéz ez persze, de tudni kell ezeket is kezelni. Azokat a lehetőségeket kell megragadnod, amiket kapsz. Szerencsére a téli felkészülés jól sikerült, ott jól ment a játék, Marco Rossi visszatett a régi posztomra, a középpálya közepére, nem a szélen játszottam. Nagy szerencsém van, hogy ilyen csapattársaim vannak, és így támogatnak engem a pályán kívül és belül is – szerencsésnek érzem magam” – értékelte saját idényét Zsótér Donát, aki az Újpesttől van kölcsönben a piros-feketéknél. Jövőjével kapcsolatban elmondta, a klub elnöke, George F. Hemingway már többször nyilatkozta, hogy nem tudják megtartani az idény végén.

“Ilyen csapatban ki ne szeretne maradni?! Őszintén megmondom, fájni fog a szívem, hogy el kell hagyjam Kispestet, csupa jó emléket fogok magammal vinni, de ilyen a profi világ. Bízom benne, hogy Újpesten jövőre hasonló célokért fogunk küzdeni”

Donát számára azért is lehet érdekes a bajnoki döntő, hiszen pályafutása korábbi szakaszában a Videoton futballistája is volt. Azonban mint kitért rá, egyik edző sem bízott benne abban az időszakban. “A játékosok és a szurkolók felé sem mondhatok semmi rosszat, de nem mutatkozhattam be az NB I-ben a székesfehérváriaknál. Nem vettem ki a részem sem a sikerekből, sem a kudarcokból. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nincs bennem plusz motiváció, be akarom bizonyítani, hogy vagyok aki vagyok és tudok, amit tudok. Géresi Krisztián jó barátom a Vidinél, valamelyikünk nevetni fog, valamelyikünk sírni – de a barátság örök. Remélem, én vigasztalhatom majd őt a meccs után” – zárta az utánpótlás válogatott játékos.

Előző sztori

Szabó Magda helyett írta meg regényét Hanczár János + FOTÓK

Következő sztori

Motorsport: arattak az algyői offroadosok a XII. Bács-Trophy bajnokságon