Egészség

Kézhigiénés világnapi előadás a Gregor József Általános Iskolában + FOTÓK

Kézhigiénés világnapi előadás a Gregor József Általános Iskolában + FOTÓK

2017. május 11., csütörtök
Kézhigiénés világnapi előadás a Gregor József Általános Iskolában + FOTÓK
P1250966

Az iskoláskorú gyermekek személyi higiénére, ezen belül a helyes kézmosásra történő oktatása hozzájárul, hogy egészségtudatosabb felnőttekké váljanak, ennek jegyében tartott előadást Tóth Erika egészségfejlesztő a Gregor József Általános Iskolában május 5-én.

2015. évet az UNESCO konferenciája

Semmelweis Ignác

emlékévvé nyilvánította halálának 150. évfordulója alkalmából. Születésének 200. évfordulója pedig 2018. évben lesz. A Kormány ezért úgy döntött, tekintettel Semmelweis Ignác munkásságának nemzetközi és hazai jelentőségére, hogy az alkalmat három éven át tartó programsorozattal ünnepli meg. A Semmelweis Emlékévad programsorozat részeként az Országos Tisztifőorvosi Hivatal az egy időben kézmosásoktatáson résztvevő diákok Guinness világcsúcsának megdöntését tervezte 2016. május 5-én. Ez a nap a WHO által meghirdetett kézhigiénés világnap. A fertőző betegségek 80 százaléka közvetlen érintkezés útján terjed. A külső környezettel közvetlenül érintkezésbe kerülő bőrfelszínek közül a kéz tekinthető a legszennyezettebbnek, ezért a gyakori, alapos szappanos kézmosás a fertőzések megelőzésének egyik legegyszerűbb módja. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztálya munkatársai játékos kísérletekkel és vetítéses interaktív órákkal szeretnék a helyes kézmosás technikáját megtanítani a gyermekeknek. A tavalyi évben az egy időben kézmosás-oktatáson résztvevő diákok Guinness világcsúcsának megdöntése céljából Csongrád megye 23 iskolával, 32 csapattal, 1400 diákkal vett részt a Semmelweis Emlékévad programsorozat részeként az ország 134 településen 14 500 diák részvételével zajló kézmosásra oktató rendezvényen. A Guinness rekordkísérlet kiértékelése Londonban a beküldött óriási szakmai anyag (filmek, fényképek, jegyzőkönyvek) miatt jelenleg is folyamatban van. Az idén május 5-én a kézhigiénés világnapon a Szegedi Gregor József Általános Iskolában

Tóth Erika

egészségfejlesztő három osztályban tartott (2.a,2.b,3.c) játékos előadást, amit a gyermekek nagy lelkesedéssel és aktivitással fogadtak. Az interaktív foglalkozásokon kiemelt szerepet kapott a folyékony szappanos kézmosás fontossága és a kézmosás helyes technikájának elsajátítása. A „varázsdoboz” kísérletben (papírdoboz, UV lámpa, speciális kenőcs segítségével szemléltetve) a gyermekek megfigyelhették, hogy ez mennyire fontos. Attól, hogy szabad szemmel nem látjuk a kórokozókat, még ott vannak. A tálas kísérletben (tál, víz, bors, fogpiszkáló, folyékony szappan) a sima és a szappanos vízzel végzett kézmosás közötti különbség került bemutatásra. A „szuper tüsszents” kísérletben (vízi pisztoly, álarc) a tüsszentés terjedését és távolságát figyelhették meg a gyerekek, ami a valóságban 160 km/h és 3-4 méter is lehet. Ezért fontos, hogy a tüsszentésnél legyen kéznél zsebkendő, mert zárt terekben (tanterem, busz stb.) nagy lehet a fertőzés veszélye. Egyes kórokozók a megfogott kilincsen, billentyűzeten stb. hosszú ideig (20-120 perc) is életben maradhatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.