Keddi programajánló: Gyarmathy Éva az IH-ban, ÖREÖK szerelmek, Grand Café VÉRkert

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

forbidden_noise_regression

Gyarmathy Éva “Kreatív gyermek, kreatív felnőtt” címmel tart előadást az IH-ban, folytatódik az ÖREÖK szerelmek sorozat a REÖK-ben, első alkalommal válik vérkertté Grand Café Várkert.

Szent-Györgyi Albert Agóra 13.30-tól a Tapintható tárlat kiállítás megnyitója, amelyet a Vakok és Gyengénlátók Egyesületével közösen rendeznek meg az Agóra II. emeleti Informatóriumában. A kiállítást Szondi Ildikó önkormányzati képviselő nyitja meg. “A kiállítást intézményünk január óta tervezi erre az időpontra. Véletlen egybeesés, hogy a Móra Ferenc Múzeumban is hasonló Láthatatlan tárlat nyílt meg. Az Agórában 2015. óta működik Láthatatlan tárlat- amely egy lakásbelső, ahol a vakok és gyengénlátók mindennapi életét vak és gyengénlátó tárlatvezetők segítségével tapasztalhatják meg az érdeklődők” – invitálnak a szervezők.

Sokszínű világ és benne az ember – eltérő szokásokról, hagyományokról és elfogadásról címmel rendezik a Somogyi-könyvtár Íróklubjának programját a Rókusi fiókkönyvtárban. A „nyílt irodalmi vitadélután” 14 órakor kezdődik. A programot fölolvasás színesíti: a résztvevők az Íróklub Messze tornyokat látogat sorba című antológiájából hallhatnak részleteket.

A Pro Jure Egyesület és a Gordius Blog első közös “kettő az egyben” programja ötvözi a személyes élménybeszámolót és a szakmai párbeszédet az SZTE ÁJTK Kari Tanácstermében 16 órától. Csirik Márton az SZTE ÁJTK egykori hallgatója több mint egy esztendeje dolgozik Brüsszelben szerzői jogászként. Az ott eltöltött idő alatt voltak fantasztikus élményei, de csalódások is érték. Ezekről az élményekről és a nem várt fordulatokról beszél kendőzetlenül egykori Alma Matere hallgatóinak. Érdeklődsz a brüsszeli lehetőségek után? Autentikus információkra vágysz? Amit eddig nem tudtál, itt megkérdezheted! A program második felében csatlakozik az előadóhoz Mezei Péter, vérbeli szerzői jogász, az Info Copy diákkör megteremtője, számos blog és szakfolyóirat állandó szerzője. A lobbista és a neves elméleti jogász párbeszéde az uniós és a nemzeti szerzői jog kapcsolatait igyekszik feltárni. Az álláspontok ütköztetést követően a hallgatósággal közösen teszik fel a kérdést: Quo vadis szerzői jogi reform?

Hevesi Andrea “A korai újkori protestáns homiletika az antik retorika tükrében” című előadása kezdődik az SZTE BTK 17 órától. “Az Ókortudományi Társaság Szegedi Tagozata, az SZTE BTK Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszéke és az Eötvös Loránd Kollégium Quadrivium Műhelye szeretettel várja a kedves érdeklődőket. Közhely­nek számít, hogy a reformáció megjelenésével éppen 500 évvel ezelőtt a népnyelvű istentisztelet és a prédikáció, a templomi éneklés „közelebb hozta” a vallást az emberekhez, teret nyitott a kegyesség személyesebb megéléséhez. Ez a megállapítás tovább árnyalható, ha körvonalazzuk azokat az egyházi retorikai eljárásokat, újításokat, amelyek a protestáns homiletika hozadékai.”

Antalfai Márta “A férfi és nő egymásra találása a népmesékben és a mindennapjainkban” címmel ad elő a Katolikus Házban 18 órától. A népmesék egyik ismert záró mondata a „boldogan éltek, míg meg nem haltak”, mindannyiunk számára vágyott életcél, csakúgy, mint a pártalálás. Az életben a párkeresés sokszor egy egész életen át tart. A mesékben – s elsősorban a tündérmesékben – a boldogság, vagyis voltaképpen önmagunk láthatatlan másik felének, a „királynak, királynőnek” megtalálása előtt a főszereplők élet-halál küzdelméről olvashatunk. A párkeresésben, a kedves elnyeréséért vívott küzdelemben kapnak erőre, fejlődnek, válnak felnőtté a főszereplők. Milyen próbatételek segítik a felnőtté válást, amely a mesék üzenete alapján az egymásra találás záloga? Hogy van ez az életünkben? Antalfai Márta PhD, ECP európai minősítéssel rendelkező kiképző jungi pszichoterapeuta, művészet- és meseterapeuta.

A Mentor(h)áló és az IH Rendezvényközpont Pedagógiai esték sorozatának májusi első vendége Dr. Gyarmathy Éva Prima-díjas klinikai és neveléslélektani szakpszichológus, az MTA TTK Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézet tudományos főmunkatársa. Gyarmathy Éva az átütő tehetségekkel, valamint a többszörösen különleges helyzetű tehetségekkel foglalkozik, olyanokkal, akik tanulási zavar, hiperaktivitás/figyelemzavar, autizmus és/vagy szociális, kulturális különbségek miatt gyakran félreértettek. A közoktatásba beilleszkedni nem tudó tehetséges gyerekeket és serdülőket befogadó iskolákban tanácsadó. Gyarmathy Éva visszatérő vendége sorozatainknak – szakértelme, elkötelezettsége példaértékű sokunk számára. Előadásában most a kreativitás témakörét járja körbe: mikor mondható egy gyermekre/felnőttre, hogy kreatív? Melyek egy kreatív gyermek/felnőtt személyiségjegyei? Egy kreatív gyermekből biztosan kreatív felnőtt lesz? Milyen egy kreatív gyermek/felnőtt viszonya a környezetéhez?
Mérhető-e a kreativitás? Ilyen és ehhez hasonló izgalmas kérdések, melyekre egészen biztosan mindannyian kíváncsiak vagyunk!

Folytatódik a nagysikerű ÖREÖK szerelmek felolvasószínházi sorozat a REÖK-ben 19 órától, illetve 20.30-tól. Az májusi előadás alkalmával a világhírű zongoraművész Cziffra György szerelmi élete kerül terítékre ismert színművészek tolmácsolásában. A történeteket Nyáry Krisztián Igazi hősök kötetéből, szegedi egyetemisták kutatásainak segítségével Réczei Tamás rendező állítja színpadra.

Vizsolyi Lívia fagottművész ad születésnapi koncertet az SZTE Rektori Épületben 19 órától. Vizsolyi Lívia 27 éve szegedi polgár, az SZTE ZMK oktatója, a Szegedi Szimfonikus zenekar Örökös tagja. Mire jó egy szülinap? Ok a fagottozásra! Ezt teszi Lívia ezen jeles napon barátai, művésztársai körében. Közreműködnek: az SZTE ZMK Vonós Kamarazenekara (Művészeti vezető: Kosztándi István), Varga Laura fuvolaművész, Klebniczki György zongoraművész (Szeged Trió Classic), Zoltán Péter klarinétművész, Belházy Gyula, Hotzi Zoltán fagottművészek, Mucsi Gergő ütőhangszerművész.

Az SZTE ZMK orgona szakos hallgatóinak hangversenye várja az érdeklődőket az Alsóvárosi Ferences templomban 19 órától.

Első alkalommal rendezik a Grand Café VÉRkert koncertet, melynek keretein belül az Infected Rain és a Forbidden Noise lép fel a Grand Café Várkertben 20 órától. “Nagy örömünkre Szegedre látogat Modáviából az Infected Rain. A zenéjükben a frontlány, Lena hörgései keverednek tiszta dallamokkal valamint numetálos groove-okkal, és mindezt még némi elektronikával is megfűszerezik, egy egészen egyedi elegyet létrehozva. A korábbi anyagaikon kívül a Várkertben minden bizonnyal hallhatunk új számokat a nemsokára megjelenő “86” című lemezükről is. A megfelelő bemelegítésről pedig a szegedi Forbidden Noise fog gondoskodni, akik szintén hamarosan új anyaggal jelentkeznek.”

Folyamatos kiállítások, programok:

Hamvas Béla (1897 – 1968) író, esztéta, filozófus és könyvtáros születésének 120. évfordulójáról kamarakiállítással emlékezik meg a Somogyi-könyvtár. A második emeleti kölcsönzőben a szerző műveiből láthatnak válogatást az érdeklődők. A kiállítás április 6-ig tekinthető meg. „Az ember sok ezer könyvet olvas, legnagyobb részüket egy hét alatt elfelejti. Az ember életében sok ezer festményt, zeneművet, szobrot és tájat lát és hall, és van tíz-húsz-harminc, amely hosszú ideig kíséri, mint a barát vagy a kedves. Az ember életében csak egész kevés olyan gondolatot talál, amelytől sohasem válik meg.” (Hamvas Béla)

olimpia02

Az olimpiák történetét mutatja be a Móra Ferenc Múzeum új kamarakiállítása: az „Olimpiák a gyűjtő szemével” című tárlaton egy magángyűjtő, Szegi László relikviái mellett olimpikonjaink ikonikus tárgyait is kiállítják. Látható lesz az a fém fáklya, mellyel az 1936-os, berlini olimpiai lángot hozták az országhatártól egészen Kecskemétig: összesen 114 futó vitte az ereklyét ezen a szakaszon. Ezen az olimpián 10 aranyérmet szereztek a magyar sportolók. A kiállítás képeslapokon, plakátokon, kitűzőkön, autogramkártyákon, olimpiai belépőjegyeken keresztül szemlélteti az újkori olimpiák elmúlt százharminc évét. A tárlaton látható Vajda Attila pekingi aranyérme, melyet kenu 1-esben szerzett 2008-an, illetve 2004-es athéni bronzérme is. Megtekinthető még a Kovács Koko István által dedikált boxkesztyű és Papp László autogramkártyája is.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Előző sztori

Szijjártó: itt az ideje, hogy a tények Brüsszelben is fontosabbak legyenek a véleményeknél!

Következő sztori

Brüsszeli tapasztalatok és a móri bankrablás a Pro Jure Közösség programjain