Kajak-kenu: újabb öt magyar érem a világkupán, közte két arany + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kajak-kenu_vilagkupa_vasarnap004kf

A magyar versenyzők újabb öt érmet, két-két aranyat és ezüstöt, valamint egy bronzot nyertek a vasárnap délelőtti 200 és 500 méteres döntők során a Szegeden zajló kajak-kenu világkupa-versenyen.

A szombati 1000 és 500 méteres döntők során ugyancsak öt érmet, három aranyat, illetve egy-egy ezüstöt és bronzot szereztek a magyarok, akik így a délutáni záró váltóversenyek előtt tíz dobogós hellyel állnak.

Vasárnap délelőtt 12 finálét bonyolítottak le, s ezek közül csak háromban – férfi C-2 500 és K-1 200 méteren, valamint női K-2 500 méteren – nem volt magyar hajó.

A legrövidebb táv döntői mindjárt egy magyar éremmel kezdődtek, a női kajakpárosok versenyében Hagymási Réka és Szabó Ágnes remek versenyzéssel szerezte meg a harmadik helyet az ukránok és az olaszok mögött. Mögöttük Kiss Blanka és Malcsiner Eszter duója érkezett be a negyedik helyen. Mindkét egység már a péntek délutáni előfutamból kvalifikálta magát a legjobbak közé, azaz a szombati középfutamot kihagyhatta. “Viszonylag friss páros vagyunk, de az előfutam után reménykedtünk egy jó helyezésben. Jól jött ki a lépés, közösen készülünk a válogatóra, meglátjuk mi lesz” – fogalmazott a parton Szabó Ágnes.

A női kenupáros, Bonyai Regina és a mindössze 15 éves Molnár Rebeka hatodik helye után a riói olimpikon Hajdu Jonatánért szoríthatott a Maty-ér közönsége. A Dunaferr 20 esztendős kenusa nagyot küzdött a döntőben, de végül leszorult a dobogóról, s a negyedik helyen végzett.

A női kajakosok hasonló számában aztán Lucz Dóra alaposan kárpótolta a szurkolókat, ugyanis a jó rajt után nagy csatát vívott az új-zélandi Aimee Fisherrel, majd némi meglepetésre meg is nyerte a számot, amely az olimpia műsorán is szerepel.

“Nem nézelődtem, csak nyomtam” – értékelt a parton az UTE kétszeres U23-as világbajnok kajakosa. – “Nagyon örülök, hogy sikerült győznöm. Nagy előny volt számomra a hazai közönség, nagy biztatást kaptam tőlük. Ez az első érmem világkupáról, boldog vagyok.”

A folytatásban a női kenusok 200 méteres egyes döntőjében Devecseriné Takács Kincső végig az élbolyban haladt, s előbb úgy tűnt, hogy harmadikként haladt át a célvonalon, de végül a célfotó másodiknak hozta ki. “Én úgy láttam, hogy mindkét kanadai előttem van, nagy fegyvertény, hogy az egyiket meg tudtam előzni” – mondta a győri kenus, aki elárulta: a futamra nem nagyon emlékszik. “Azt tudom, hogy a rajtom jó volt, s a hátszélben próbáltam egy jó ritmust találni. Úgy tűnik, sikerült” – tette hozzá.

Ötszáz méteren a szombaton 1000 méteren győztes kajakos Kopasz Bálint jól kezdett, 250 méternél vezetett is, a végére azonban elfáradt, s ezúttal meg kellett elégednie az ötödik hellyel. A szám másik magyar indulója, Bárdfalvi Márk hetediként ért a célba.

A női kenupárosok fél kilométeres fináléjában ugyancsak két egységgel képviseltették magukat a magyarok, s közülük a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső duó uralta is a mezőnyt. Jól kezdtek, már féltávnál is ők vezettek, majd a második 250 méteren még növelték is az előnyüket, s ezzel megismételték a múlt heti, portugáliai vk-n aratott sikerüket. Lakatos Zsanett és Molnár Csenge ötödik lett. “Nem érzékeltem a többieket, csak örültem, hogy közeledik a cél” – fogalmazott Balla. – “Nem tartalékoltunk semmit, az elején nyomtuk, ami a csövön kifér, s aztán még a hajrája is maradt erőnk. Maximálisan sikerült megvalósítanunk azt, amit elterveztünk.”

A program az 500 méteres kajaknégyesek döntőivel zárult. A férfiaknál ugyan két hazai egység is bejutott a legjobb kilenc közé, de az egyik egy betegség miatt végül nem állhatott rajthoz. A másik, Noé Zsombor, Tóth Dávid, Németh Viktor Máté és Mozgi Milán ötödikként zárt az erős mezőnyben.

A nőknél ott volt a rajtnál mindkét magyar négyes, s a várakozásoknak megfelelően közülük a rutinosabb, a Takács Tamara vezette Takács, Hagymási Réka, Fazekas-Zur Krisztina, Vad Ninetta kvartett teljesített jobban. Az új-zélandi csapat fölényesen nyert, de mögötte szoros csata alakult ki, s ebből a magyarok jöttek ki a legjobban. Másodikként zártak, mögöttük a spanyolok és a Racskó Fruzsina, Malcsiner Eszter, Szabó Ágnes, Szénási Zsófia négyes jött be a harmadik és negyedik helyen.

“Nem lehetek elégedetlen. A legfontosabb az, hogy három olimpiai számban is nyerni tudtak a versenyzőink, három különböző szakágban” – értékelt az MTI-nek Hüttner Csaba szövetségi kapitány, hozzátéve, hogy egyedül a férfi kenu sikerült egy kicsit gyengébben, de dolgoznak rajta, vannak terveik arra, hogy hogyan tudják frissíteni ezt a szakágat, s eredményesebbek lenni.

“De ezzel együtt nagyon boldog vagy, főleg Kopasz Bálint, Lucz Dóri és a női kenupáros győzelmét látva úgy gondolom, hogy abszolút elégedettek lehetünk. Ez azt mutatja, hogy még a felkészülés közben is versenyképesek vagyunk, bár a mi versenyzőink még a válogatókra készülnek” – fogalmazott Hüttner Csaba.

A szegedi regattán, amely az idei gyorsasági vk-sorozat második állomása, 66 ország versenyzői küzdenek.

Suba ezüstérmes, Molnár Csenge nagyszerűen mutatkozott be a felnőtt mezőnyben

Suba Róbert révén a DÉMÁSZ Szeged is szerzett érmet a Maty-éren rendezett síkvízi kajak-kenu világkupán, amely minden idők egyik legerősebb versenye volt. Csamangó Attila és Győrfi Tamás tanítványa parakajakban gyűjtött egy ezüstöt. Molnár Csenge az egész mezőny legfiatalabb tagja volt, hiszen 15 és fél évesen szálllt vízre a felnőttek között, Lakatos Zsanettel alkotott kenupárosuk az 5. helyen végzett. Birkás Balázs szombaton megküzdött az elemekkel, hiszen a viharos szélben nem tudott ideális pályát menni, így lemaradt az A Döntőről K1-200 méteren, ám a szegedi sprinter a B döntőben ismét bizonyított, honfitársát Horváth Bencét megelőzve megnyerte a futamát. Ez az eredmény mindenképpen biztató a júniusi első válogató előtt.

A férfi kajak négyesek döntőjében viszont nem láthattunk szegedi egységet. Kuli István betegsége miatt a Kuli-Nádas-Tótka-Bán csapat végül nem állt rajthoz.

A DÉMÁSZ Szeged VE eredményei:

2. Suba Róbert – KL1 Férfi 200 méter
5. Varga Katalin – KL2 Női 200 méter
5. Suba Róbert – VL2 Férfi 200 méter
5. Molnár Csenge-Lakatos Zsanett (UTE) – C2 Női 500 méter
9. Kuli István, Nádas Bence, Tótka Sándor (UTE), Bán Kristóf (FTC) – K4 Férfi 500 méter
10. Birkás Balázs – K1 Férfi 200 méter

no images were found

Előző sztori

Elefántház épül a Szegedi Vadasparkban

Következő sztori

Novák Katalin: új lehetőségek nyílnak meg az Erzsébet-programon belül