Kajak-kenu: Bordács Blanka és Bodonyi Dóra már a döntőben a világkupán

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kajak-kenu006kf

A K-1 1000 méteren versenyző Bordács Blanka és Bodonyi Dóra bejutott a döntőbe a péntek délelőtti előfutamból a szegedi kajak-kenu világkupán. A többi hazai egységre a mezőny nagysága miatt délután még középfutam vár. Az utolsó pillanatban történt egy változás is a magyar csapatban: Kulifai Tamás betegsége miatt Tóth Dávid Bán Kristóffal szerepel K-2 500 méteren.

Az időjárás meghatározó eleme volt a péntek délelőtti programnak, ugyanis erős hátszélben szálltak vízre a versenyzők. Bordács saját bevallása szerint kicsit izgult is, amikor felfelé evezett a rajthoz, ám végül könnyedén nyerte meg előfutamát és jutott be a fináléba. “Sikerült jó pályát mennem, pedig elég nagy hullámok voltak” – mondta a győriek 21 éves kajakosa.

Bodonyinak nemcsak a hullámokkal, hanem a betegségével is meg kellett küzdenie, csütörtökön még lázas volt, ettől független ő is meggyőző fölénnyel nyert, így szintén bejutott a szombat délelőtti A döntőbe.

Férfi K-1 és C-1 1000 méteren is óriási a mezőny, így a kajakos Kopasz Bálint fölényes futamgyőzelme, Németh Viktor Máté hatodik helye, valamint a kenus Vasbányai Henrik első, illetve Kiss Tamás második helye is csak középfutamot ért.

A mezőny legjobb idejével, futamában az új-zélandi Lisa Carringtont is maga mögé utasítva lépett tovább a középfutamba Takács Tamara K-1 500 m-en. Fábiánné Rozsnyói Katalin tanítványa pályafutása első világkupa-versenyén rajtol, s remekül sikerült a debütálása. A szám másik magyar indulója, Vad Ninetta ugyancsak futamgyőzelemmel mutatkozott be.

A női kenusok hasonló számában a szeles körülmények között nem mindenki tudott beállni a rajtgépbe, s Devecseriné Takács Kincsőt meg is zavarta a várakozás. “Sokat kivett belőlem, hogy hosszú percekig tartani kellett a hajómat a rajtban, még a lábam is remegett, de igazából azt hoztam, amit akartam” – mondta a futamában harmadik helyen záró versenyző, akinek győri csapattársa, a múlt heti, montemori világkupát megnyerő Balla Virág futamgyőzelemmel lépett tovább.

Férfi K-2 500 méteren Hufnágel Tibor és Ilyés Róbert duója is győzelemmel mutatkozott be, míg a másik hazai párosnál csere történt: Kulifai Tamás napok óta betegséggel bajlódik, így Tóth Dávid mögé Bán Kristófot ültette Hüttner Csaba szövetségi kapitány. Az új páros egy második hellyel tette le a névjegyét.

Férfi K-2 1000 méteren a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán és társa, Bárdfalvi Márk futamát könnyedén megnyerve lépett tovább, Doba Richárd Alfréd és Gacsal Ákos kettőse pedig harmadik lett első pályáján.

A férfi kenusok hasonló számában Korisánszky György és Mike Róbert második, a másik magyar egység, Dóri Bence Balázs és Lelolvics Dávid ötödik hellyel jutott tovább a középfutamba. A szegedi regattán, amely az idei gyorsasági vk-sorozat második állomása, 66 ország versenyzői küzdenek.

A további program

1000 és 500 m-es középfutamok 13.30
200 és további 500 m-es előfutamok 16.20

Szombat

8.30 B és C döntők
10.00 1000 és 500 m-es A döntők
11.20 paraversenyek, döntők
14.00 200 és 500 m-es középfutamok
16.20 további 500 m-es elő- és középfutamok

Vasárnap

9.10 B és C döntők
10.30 200 és 500 m-es döntők
14.00 váltó előfutamok
16.15 váltó döntők

Előző sztori

Novák Katalin: Magyarország a belső erőforrásaira támaszkodik

Következő sztori

Sétányt neveztek el Göncz Árpádról Szegeden