Sport

Kajak-kenu: a türelem a jelszó Kárász Annánál

Kajak-kenu: a türelem a jelszó Kárász Annánál

2017. május 14., vasárnap
Kajak-kenu: a türelem a jelszó Kárász Annánál
szeged_ve_sajttaj005kf

Vállműtétjét követően kezdte meg a felkészülést a idei szezonra a Démász Szegedi VE világbajnok kajakosa, Kárász Anna, aki a hétvégi, szezonnyitó rangsorolón még nem áll rajthoz a Maty-éren, az idei világversenyeken azonban már újból a legjobbak között lenne.

- Túl van a vállműtétjén, és egy igen viszontagságos szezonon: bár teljesítette a válogatási kritériumokat, mégsem lehetett ott Rióban. Mindezek után mennyire vetette magát bele nagy elánnal a picit később elkezdett munkába?

- Nehéz az, amikor az ember szeretne edzeni, szeretne haladni, menne és csinálná, de nem lehet, mert valami visszafogja, és muszáj, hogy türelmes legyen, mert csak nagyobb bajt csinál a meglévő problémánál. Ebben bőven van tapasztalatom. Nem az lebeg a szemem előtt, hogy világcsúcsot kell mennem, vagy a saját legjobb időmet kell idén kajakoznom. Próbálok a következő lépésre, célra összpontosítani. Így nem kudarcot élek át minden nap, hanem azt érzem, hogy lépegetek előre.

- A szokottól talán több pihenés jutott a szezon végén Önnek: ebből tud-e valamennyit profitálni, hiszen még ha később is kezdte el a munkát, de a többieknél talán kipihentebben ülhetett a hajóba.

- Volt pihenőm, a tavalyi szezon után igényeltem is egy nagyobb pihenést. A műtét után kényszerből sem mozoghattam, hat hétig futnom sem volt szabad a beavatkozást követően. Egészen decemberig csak a rehabilitációval kellett foglalkoznom, az edzés csak annyi volt, amennyi jól esett. Kipihentem a tavalyi évet, januártól kezdtem el a komolyabb munkát.

szeged_ve_sajttaj003kf

- Mindezek mellett mennyi idő jut a tanulásra, az egyetemi tanulmányaira?

- Az egyetem háttérbe szorult, elvégeztem a gazdálkodás és menedzsment szakot, most egy hasonló szakra jelentkeztem a gazdaságtudományi karra. Most nem az egyetem játssza a főszerepet az életemben, egyelőre kevesebb időt és energiát tudtam erre szakítani, mint szerettem volna.

- Most pedig már a víz kerülhet előtérbe. A hosszabb kihagyás után nehéz volt a kezdet? Van-e még Önben félelem azt illetően, hogy mi lesz, ha nem bírja a válla?

- Nap mint nap azon vagyok vizen, hogy gyorsabban kajakozzak. Elég sok időt igénybe vesz az is, hogy a vállam is mindig rendben legyen, megkapjam a megfelelő kezelést. Az utóbbi két-három hétben sikerült teljesen levetkőznöm azt, hogy nem úgy szállok már vízre, hogy aggódok azon, hogy fájni fog-e vagy nem. Nagyon jól megtanultam már azt, hogy mit kell ahhoz csinálnom, hogy a vállam is felkészült legyen az edzésre, és mit kell csinálnom az után, hogy hamarabb regenerálódjon. Az volt a legkeményebb az egész folyamatban, amikor az első héten vízre szálltunk. Addigra elszoktam a kajakozástól, az izmaim is elgyengültek, a műtét után nem használtam az egyik oldalamat. Mentálisan is nagyon igénybe vett az az időszak.

- Kezdődik a szezon, ami egyben egy olimpiai ciklus kezdetét is jelenti, még ha most Tokió picit távolinak is tűnik. Milyen célokat fogalmazott meg önmagának?

- A mostani mezőnyben reális lehet, hogy csapathajóba kerüljek az Eb-n és a vb-n. Mindig hosszúnak tűnik egy újabb, négyéves ciklus, de persze az a fő cél, szeretnék ott lenni Tokióban. Az ember ilyenkor ezt félrerakja, jönnek a rövidtávú célok, én pedig ezekre koncentrálok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.