Írjon nekünk

Egyetem

Jubileumi koszorúzás a Bálint Sándor emléktáblánál + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

karolina_emlekezes_balintsandorra

Az idei tanév kettős jubileum a Boldogasszony Iskolanővérek fenntartásában működő szegedi Karolina Iskola számára. 145 éve történt, hogy az első, Szegedre érkező nővérek megkezdték a tanítást a mai iskola elődjében, és 25 esztendeje annak, hogy a kommunizmus alatt államosított „Zárdába” visszatérhetett a rend, és megnyílt a mai Karolina – közölte portálunkkal Guba Katalin tanítónő, az ünnepély egyik szervezője.

A kettős jubileumi év keretében az Iskola indításának 145. és újraindításának 25. évfordulója alkalmából, Bálint Sándor halálának, mennyei születésnapjának évfordulóján, május 10-én fontos eseménnyel gazdagították az ünnepségsorozatot.

A Katolikus Diákszövetség aktív közreműködésével és az 5-11. osztályokból két-két tanuló részvételével megkoszorúzták az iskola falán található Bálint Sándor emléktáblát.

Zombori István

Az ünnepséget a 4. osztályos Kiss Anna Róza népdalszólója indította. Faragó M. Flóra nővér köszöntő szavai után Zombori István méltatta Bálint Sándort. A történész, nyugalmazott múzeumigazgató, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének szegedi elnöke egy emberöltővel ezelőtt az iskola újraindításáért is sokat tett. Annak idején Zombori István avatta fel magát az emléktáblát is. Mindenki számára felemelő volt a tény, hogy a mostani koszorúzásra elfogadta a meghívást, hiszen amellett, hogy Bálint Sándor munkásságának elismert szakértője, hálás szívvel tartják számon, hogy többek között éppen az ő munkája tette lehetővé az iskola mai virágzását, sőt gyermekei oktatását-nevelését is az itt tanítókra bízta. Beszédében Alsóváros, Bálint Sándor és az iskola kapcsolatára hívta fel a figyelmet. Mint ismeretes, Bálint Sándor, a „Legszögedibb Szögedi”, az alsóvárosi templom Fekete Madonna márványtáblájának készíttetője 1937 és 1941 között az Iskolanővérek iskolájában is tanított.

A történész szavai nyomán a résztvevők betekintést nyerhettek Bálint Sándor alázatos és kitartó szakrális néprajzi munkájába, hallhattak jelleméről, kiemelve, hogy személyisége mennyire példaértékű lehet számunkra, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy szentté avatása folyamatban van. Az emlékbeszéd arra sarkalta a jelenlévőket, hogy legyenek büszkék múltjukra ott, ahol élünk. Mert, ahogy mondta, akinek nincs múltja, annak nincs jelene, és jövője sem lesz. Ezzel megerősítette a hitet, hogy kellenek az emlékezések, a múltidézések, s az, hogy ezek ünnepi keretet kapjanak.

A beszéd után két diák megkoszorúzta az iskola falán található emléktáblát, majd az ötödik osztályos Zsova Máté zárta le a megemlékezést egy népdalcsokorral.

Egyetem

A bölcsészkaron is láthatók a Vásárhelyi Őszi Tárlat díjazott alkotásai

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Április elsejéig várja látogatóit.

Tovább olvasom

Egyetem

Daganatos betegségek kezelésére dolgoztak ki új megoldást szegedi kutatók

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

2016 óta dolgoznak azon, hogy nagyobb méretű fehérjét vigyenek a sejten belülre egy általuk tervezett hordozó molekulával.

Tovább olvasom

Egyetem

Továbbra is előkelő helyen az SZTE a THE legújabb rangsorában

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az egyetem a 201-250. helyet szerezte meg a feltörekvő országok legjobb felsőoktatási intézményeinek rangsorában.

Tovább olvasom

Aktuál